A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Beltéri ajtók beépítése az utolsó munkálatok egyike, akár a végső festés után is kivitelezhető!

Az építkezéseken található ragasztó glett festékanyagok nagy mennyiségű párát bocsátanak ki magukból. Ugyanakkor a beltéri ajtók nagy része, a normál felhasználáskor kialakult páratartalomnak képes csak ellenállni. A beltéri ajtók beépítése előtt szükséges megvárni, míg megszárad a festék és csak utána álljunk neki a cserének.

A Gavron tapasztalata, hogy a munkálatokat végző szakemberek figyelme nem szokott kiterjedni a beltéri ajtók védelmére, így az a legmegfelelőbb, ha a munkálatok legvégén helyezzük el a belső nyílászárókat. Amennyiben Ön körültekintően jár el és szakembertől kér segítséget az ajtók kapcsán könnyed és esztétikus megoldást találhat.

A Gavron által forgalmazott egyedi nyílászárók, megoldást jelentenek bármilyen extrém helyzetre. Kollégáink szakmai felkészültsége már az ajánlatkéréskor az Ön segítségére lesz a legjobb megoldás érdekében.

 

A megfelelő falcsonk (falfül kialakítások)

A megfelelő falcsonk (falfül kialakítások)

 

Az utólag szerelhető (átfogó tokos ajtók) beépítési módjai.

Az utólag szerelhető (átfogó tokos ajtók) beépítési módjai.

 

Küszöbök, automata küszöbök

A régebbi építésű házaknál, ahol pallótokos beltéri ajtókat építettek be az épületekbe, általában mindenhol keményfa küszöbbel készültek a beltéri ajtók. A régi keményfa küszöbnek nem csak esztétikai szerepe volt, hanem a teljes tokszerkezettel együtt tartóelemként is funkcionált. A küszöb nem volt más, mint az ajtótok alsó vízszintes összekötő eleme, amelyre azért volt szükség, mert az asztalosműhelyekben előre elkészítették a komplett tokszerkezetet, majd ráakasztották az ajtólapot és így csomagolták be, tárolták, majd szállították a beépítés helyszínére. Ezeket az ajtókat nem asztalosok szerelték be, hanem kőművesek, akik a behelyezést követően körbefalazták.

Tehát a küszöbre azért volt nagy szükség, mert mint szerkezeti elem összetartotta az ajtótokot, ameddig az a helyére nem került. A küszöb védelme céljából gyakran alkalmaztak ún. vakküszöböt, amelyre a későbbiek folyamán, a kőművesmunkák végeztével helyezték rá a végleges keményfa küszöböt.

A régi keményfa küszöbnek nem csak esztétikai szerepe volt, hanem a teljes tokszerkezettel együtt tartóelemként is funkcionált.

A régi keményfa küszöbnek nem csak esztétikai szerepe volt, hanem a teljes tokszerkezettel együtt tartóelemként is funkcionált.

A hagyományos küszöböknek is több fajtáját ismerjük:

a teljes küszöböt beborító, vagy csak a küszöb két szélét védő fém, leggyakrabban réz vagy szálcsiszolt lemezborítású küszöböket,
a küszöbsín nélküli keményfa küszöböket,
a szigetelő gumitömítéssel ellátott keményfa küszöböket.

Aljzatba süllyesztett pácolt tölgy küszöb réz sínnel.

Aljzatba süllyesztett pácolt tölgy küszöb réz sínnel.

Napjainkban a munkafolyamatok tudatosan átgondolt felosztásának köszönhetően a nyílászárókat az asztalos szakemberek építik be az építkezés egy későbbi fázisában, azt követően, hogy a kőműves és a burkoló munkák befejeződtek. A sérülések elkerülése céljából a beépítés utólagosan történik. Az asztalosok az alkatrészekből álló tokot az ajtónyílás mellett a helyszínen szerelik össze, mivel így sokkal könnyebb a szállításuk és a raktározásuk is. Az alkatrészekből való összeállítás, és a minőségi munka mindenképpen szakértelmet kíván.

Az újítások eredményeként az ajtó tokszerkezete és a küszöb elvesztette a tartószerepét, a küszöb akár el is hagyható, amely a gyakorlatban jellemző is. Viszont a küszöbnek hő- és hangszigetelő, illetve esztétikai szerepe is van. Bár az újonnan épült házaknál a helyiségek közötti különböző burkolatokat padlóburkolati váltókkal csatlakoztatják, és ügyelnek arra, hogy a helyiségek között egyáltalán ne legyenek szintkülönbségek. Mégis sok szakember a mai napig is azt hiszi tévesen, hogy az ajtó küszöb része abból a célból van, hogy a helyiségek közötti szintkülönbségeket áthidalja.

Természetesen ez nem helytálló, a küszöbnek még véletlenül sem ez az elsődleges funkciója, persze ha nincs más megoldás, akkor ebből az okból is alkalmazhatunk küszöböket. Akár akkor is elhelyezhetünk küszöböt, ha már a kőműves által kialakított falnyílásba beépítésre került az utólag szerelhető ajtó. Ez akár automata küszöbbel is szerelhető, és utólag még kiderülhet az is, hogy nem stimmelnek a padlószint magasságok. Ebben az esetben leragaszthatunk az ajtótok szárai közé egy hagyományos küszöböt, amelynek az alját úgy alakítjuk ki, hogy a padozat szintkülönbségeire ráfeküdjön.

Tulajdonképpen magához az ajtó tokszerkezetéhez nincs is rögzítve, csak az aljzathoz.

Az új generációs küszöbök, mint az automata küszöb két fő funkciója: a fokozott hő- és hangszigetelés, valamint az észrevétlenség.

Automata küszöb

Automata küszöb

Az automata küszöböket olyan helyiségeket elválasztó beltéri ajtókra javasolt használni, amelyek között jelentős hőmérséklet különbség van, mint például garázs-lakótér vagy spájz-konyha. A fokozott hangszigetelés zene-, mozi szoba, játékszoba, illetve dolgozószoba leválasztásánál tanácsolt.

Az automata küszöb nagy előnye a hagyományos küszöbökkel szemben, hogy a hő- és hangszigetelő funkcióját úgy látja el, hogy mindemellett a közlekedést sem akadályozza, és szinte láthatatlan marad, csak nyitott állapotban látszik oldalról, az ajtólap élét nézve.

Az automata küszöb működési elve, hogy az ajtó becsukásával az ajtólap alsó élébe, egy nútba ültetett gumitömítés ereszkedik le a padlóra. Így az ajtó tokjába ültetett gumitömítést kiegészítve egy zárt tömítő réteget képez, tulajdonképpen az ajtó működéséhez, nyitásához szükséges hézagot zárja el, amely az ajtólap éle és a padló között van. Ezt a bizonyos hézagot csak abban az esetben zárja le, ha az ajtó csukott állapotban van. Ha az ajtót kinyitjuk, a gumitömítés visszahúzódik az ajtólap aljába, lehetővé téve az ajtó zavartalan mozgását.

Az automata küszöbök ára nem sokkal kerül többe, mintha egy asztalos szakemberrel készíttetnénk el egy hagyományos keményfa küszöböt.

Az automata küszöbök használata kezd elterjedni pontos, észrevétlen és zavartalan működésének, valamint árának köszönhetően.

INGYENES helyszíni felmérés

Árajánlat INGYENES helyszíni felméréssel


Kattintson ide