A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Amikor ajtóvásárlásra kerül a sor, rögtön felmerülhet Önben a kérdés: a drágább, felületkezelt vagy az olcsóbb, nyersfa ajtót válassza? „Majd otthon lefestem én magam!” – vághatná rá rögtön, azonban nem minden típus alkalmas erre. A cikkből kiderül, mikor jó döntés az otthoni festés.

A DIY (Do It Yourself, azaz Csináld magad) nagyon népszerű irányzat manapság és ez remek dolog: miért költenénk százezreket a különböző lakásfelújító szakikra, ha mi magunk is ki tudjuk festeni a nappalit, vagy le tudjuk csiszolni a küszöböket? Az eredmény ráadásul értékesebb is lesz a szemünkben, hiszen saját magunk készítettük el.

Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy nem mindennek célszerű nekiesni otthon, még ha könnyed sétagaloppnak tűnik is a feladat.
Az ajtófestés pont ilyen dolog. „Pedig pofonegyszerű!”- gondolnánk, hiszen nem kell hozzá más, mint csiszolópapír, valami felületkezelő anyag, némi festék, pár óra, és egy nagy adag lelkesedés.
Az igazság azonban az, hogy van néhány szempont, amit Önnek is mindenképpen érdemes megfontolnia, ezeket ugyanis a lelkesedés önmagában nem képes pótolni.

nyito-lefele-nyil-bibor

Festhető és nem festhető ajtók

A beltéri ajtókat többféle szempont szerint csoportosíthatjuk, most azonban az legjobb, ha kettébontjuk utólag festhető és nem festhető kategóriára.

Ha nagyon megengedőek vagyunk, azt is mondhatjuk, nem festhető ajtó tulajdonképpen nem is létezik, hiszen bármiből legyen a külső felülete – műanyag fólia, tömörfa, préselt lemez, üveg, vagy acél – biztosan van olyan festék, amivel festhetünk rá. Ezért helyesebb, ha azt mondjuk: vannak olyan ajtók, amiket nem érdemes házilag festeni, mert az eredményt szinte biztosan nem fogjuk senkinek büszkén mutogatni.

Mitől függ, hogy festhető-e az ajtó?

Mivel alapvetően fából készült ajtókról beszélünk, az egyik legelső szempont az ajtó alapanyaga, vagyis az, hogy milyen típusú fából készült. Ez ugyanis meghatározza a festhetőségét.

A lucfenyőből készült beltéri ajtók például a legolcsóbbak közé tartoznak, éppen ezért nagyon kedveltek, és keresettek is a vásárlók körében. Az olcsóságnak azonban ára van: a luc-ajtók soha nem lesznek olyan minőségűek, mint például egy keményfából készült társuk. Előnyük azonban, hogy könnyedén festhetők házilag, és ha jól végzi a dolgát, szép és különleges hatást érhet el velük.

Ha ilyet vásárolt, akkor mindig csiszolja le az ajtót, mielőtt nekikezd bárminek is! Ezzel eltüntetheti a göcsörtöket, sorját, a bolyhosodást. Ezután valamiféle felületkezelést ajánlott elvégezni, lazúrral vagy páccal, majd erre jöhet a lakk vagy a festék.

Más fafajtákból, például borovi fenyőből készült ajtóval azonban nem érdemes otthon próbálkozni, a gyári festés mindig szebb, tartósabb és jobb lesz. Nem elhanyagolható szempont a borovi fenyőből készült ajtó ára sem: ha elrontja a méregdrága nyílászárót, biztosan jobban fog „fájni”, mintha egy lucfenyő ajtót kellene a kukába dobni!

Mivel nagyon sokféle alapanyag létezik, az a biztos, ha vásárlás előtt megkérdez egy szakembert (például festő-mázolót vagy asztalost), hogy az Ön által választott ajtót érdemes-e házilag festeni vagy sem.

nyito-lefele-nyil-bibor

Régi ajtó átfestése

Ha évtizedes, megsárgult, ósdi (fa)ajtóját szeretné házilag újjávarázsolni, erre is van lehetőség, ráadásul nem is bonyolult. Akár festett, akár lakkozott ajtóról van szó, az első lépés mindig a csiszolás. Ez elkerülhetetlen, ugyanis a régi, lepattogzott rétegtől mindenképpen meg kell szabadulni, különben az új festék vagy lakk is le fog válni. Durvább vagy finomabb csiszolóanyagot is használhat hozzá, ám a műveletet mindig finom csiszolással fejezze be. Ezután ronggyal vagy tiszta ecsettel törölje pormentessé a felületet, majd pedig javítsa ki a hibákat folyékony fával, ami tulajdonképpen olyan, mint egy fa-hibajavító. A fölösleget távolítsa el, majd jöhet az alapozás, és csak ezután a festés vagy lakkozás.
Ha attól fél, hogy ecsetnyomok maradnak a festés után, akkor dolgozhat kis szivacshengerrel is, ezzel gyakorlat nélkül is szép eredmény érhető el.

A beltéri ajtók egy része festhető, más része nem, vagy legalábbis nem a házi módszerekkel. A fóliázott ajtókat például nem ajánlott festeni, a fából készült, vagy fa felülettel rendelkezőkkel viszont érdemes próbálkozni, de csak akkor, ha az anyaguk is megengedi. Ha betartja a festés-lakkozás szabályait, nem spórolja el sem a csiszolást, sem az alapozást, akkor a házilag festett ajtója nagyszerű dísze lesz a lakásnak, és boldogan mutogathatja munkája gyümölcsét vendégeinek.

nyito-lefele-nyil-bibor