A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Varázslatos érzés beleszeretni egy gyönyörű és különleges ajtóba, ám mielőtt megvenné, érdemes átgondolnia: biztos ez a legjobb választás? Mostani cikkünkben összeszedtünk néhány megfontolandó szempontot, amik segítenek Önnek, hogy hosszútávon is elégedett legyen döntésével.

Mivel a beltéri ajtókat nem szokás évente átfesteni (kicserélni pedig főleg nem) ezért nagyon fontos, hogy alaposan átgondolja, milyet választ. Az ajtóválasztás során nincs helye az impulzív vásárlásnak. Ha a beépítés után fél vagy egy évvel tudatosul Önben, hogy mégsem a legjobbat vette, mert például mégsem illik a fal színéhez, nem megfelelő az üvegezése, vagy éppen minden ujjlenyomat meglátszik rajta, az már sajnos késő bánat, a csere pedig igencsak drága mulatság.

A belső ajtók nagyon fontos részei az otthonnak, hiszen akár csukva vannak, akár nyitva, jelentős teret foglalnak el, így mindenképpen magukra vonzzák a tekinteteket.

nyito-lefele-nyil-bibor

Mit vár el egy ajtótól?

Az ajtók kiválasztásánál mindenekelőtt azt fontos eldöntenie, mit vár el a beltéri ajtóktól. Egyszerű nyílászáró szerepet, két szoba közötti átjáró lezárását vagy ennél többet? Legyen díszítőelem, a szoba éke?

Ha az egyszerűség és a funkcionalitás dominál Önnél, akkor valószínűbb, hogy az ajtókat jobban szeretné beleilleszteni a környezetbe, semmint kihangsúlyozni. Ekkor jobb, ha színben és stílusban harmonizálnak a szoba többi tartós elemével: a falak színével, a padlóval, az ablakkeretekkel.

Ha azonban Önnek a hagyományostól eltérő elképzelései vannak, úgy is tekinthet a beltéri ajtókra, mint a lakás különleges berendezési tárgyaira, extravagáns designelemeire. Mivel az ajtók valóban nagy felületet jelentenek a legkisebb lakásban is, ezért kiválóan alkalmasak arra, hogy egyedi stíluselemként igazán kifejezővé tegyék otthonát.

Milyen stílusú legyen a beltéri ajtó?

Ha tisztázta, mit vár el tőlük, azt kell eldöntenie, milyen stílusú ajtót válasszon? Ez rendkívül sok dologtól függ.

A legtöbben akkor követik el a legnagyobb hibát, amikor a beltéri ajtó stílusát rossz beltéri elemhez választják. Nem érdemes például a könnyen módosítható berendezési tárgyakat alapul venni (például bútorok, függönyök). A padló, a fal, az álmennyezet (ha van) esetleg hangsúlyosabb építészeti elemek (oszlopok, régi ablakkeretek) sokkal kézenfekvőbb stílustársai lehetnek az ajtónknak.

A színárnyalatot Ön dönti el, de gondoljon arra: a hófehér ajtók sokszor kevésbé kényesek, mint a sötétebb tónusúak! Ha kisgyerek, kutya vagy cica van a lakásban, olyan ajtót válasszon, ami strapabíróbb felületű, és amiről nem kell naponta takarítania a látványos kéz-illetve mancsnyomokat.

nyito-lefele-nyil-bibor

A beltéri ajtó kiválasztásának egyéb szempontjai

Miből készüljön az ajtó, milyen technikával? Nos, a skála igen széles: a legolcsóbb, papírbetétes furnérborítású ajtóktól az egyedi faragású tömörfa nyílászárókig sokféléből választhat. Ezt leginkább a pénztárcája és az ízlése dönti el.

Fontos, hogy milyen helyiségeket választ el illetve zár le az adott ajtó. A vizes helyiségekbe (vécé, fürdő) például célszerű olyan borításút választani, ami ellenáll a ráfröccsenő víznek, párának, nedvességnek, ellenkező esetben hamar tönkremehet a felülete.

Megfontolandó továbbá, hogy milyen hangszigetelő képességet várunk el? Ha például a szülői háló a nappaliból nyílik, ahol a gyerekek már kora reggel szeretnek tévézni és hangoskodni, célszerű olyan ajtót választani, ami lehetővé teszi, hogy a rajcsúrozás ellenére is zavartalanul kipihenhessük az előző esti munka fáradalmait.

Hány üvegezett ajtót szeretnénk beépíteni? Ha hiszi, ha nem, ez a kérdés évekig húzódó viták forrása lehet, ha a család nem gondolja át előre. Hiába szeretne Ön egységes stílust teremteni a lakásban, az az üvegajtó, ami a nappali szoba bejáratát feldobja, a fürdőhöz vagy a kamaszodó gyerek szobájához már nem biztos, hogy ideális. Vannak azonban olyan ajtócsaládok, amelyeknél nem kell lemondania a harmóniáról üveges és teli ajtók esetében sem, mert talál köztük összeillőt.

Ne feledje: a kevesebb néha több! Ha nem biztos a dolgában, inkább válasszon visszafogottabb ajtót, minthogy évekig bánja a hirtelen döntését.

nyito-lefele-nyil-bibor