A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Vinyl burkolat.

Veszélyben a vinyl burkolatok piacvezető helye 

A melegburkolatok piacán jelenleg nagyon népszerűek a vinyl alapú padlóburkolók. Néhány évvel ezelőtt robbantak be a piacra, és a sok kedvező tulajdonságuk miatt hamar elnyerték a vásárlók bizalmát. 

Még mostanában is igen népszerűek, de már az ajtón kopogtatnak a gyártók új innovációi, az úgynevezett SPC és az ökológiai padlóburkolatok. A szakemberek szerint néhány év múlva a vinylt ezek az új termékek teljesen ki fogják szorítani. Ha igazuk van, akkor nekünk is érdemes megnéznünk, hogy mit tud a vinyl és a jövőbeni vetélytársai.

Miért vált népszerűvé a vinyl?       

A vinyl PVC alapokra épülő burkolóanyag, de számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amellyel az elődei nem bírtak. Ez a lágyított PVC valójában egy műanyagtermék, amelyet azonban a különböző adalékanyagokkal és rétegekkel képeztek ki. Az eljárással nagyon kopásálló burkolóanyagot lehet előállítani.

A vinylt ráadásul olyan vízálló réteggel készítik, amelynek következtében nem kell feltétlenül kövezésben gondolkodni a fürdőszobában és a konyhában, kerülhet ez a melegburkolat is azokba a helyiségekbe. Ezek a burkolók mindemellett nagyon kellemes tapintású, rugalmas – a járást támogató – anyagok. 

A vinyl népszerűségét csak fokozta, hogy hihetetlen – gyakorlatilag szinte végtelen – mintaváltozatban elérhető, így nincs az a stílus, amelyhez ne találnánk meg a megfelelő típust. A vizes helyiségekben nemcsak vízálló, de csúszásgátlóval ellátott fajták közül is válogathatunk. 

A vinyl általános magassága 5 milliméter, de lehet ennél vastagabbat és 3 milliméterig vékonyabbat is találni. Ezeknek a padlóknak a kopásállóságát két számmal tüntetik fel a gyártók a termékeken. Az első szám a felhasználási területre utal: a 2 a lakótér jelzése, a 3 irodai felhasználásra ajánlott, míg a 4 az ipari létesítményt jelöli. 

A második szám a terhelhetőségét jelzi az adott terméknek. Az 1-es alacsony intenzitású terheléshez ajánlott, a 2-es átlagos, a 3-as magas, a 4-es nagyon erős terhelést bír el. Mindezekből látszik, hogy számos előnye okán lett népszerű a vinyl padló. Tegyük ehhez még hozzá, hogy a lerakása is egyszerű és gyors – lehet ragasztással, vagy klikkes megoldással kialakított típust választani. A klikkes megoldást akár sajátkezűleg is lerakhatja bárki, akinek kedve és ideje van rá. 

Miért jósolják a vinyl bukását a szakemberek?         

A fentiek alapján felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyi jó tulajdonsággal rendelkezik a vinyl burkolat, akkor miért jósolnak szomorú véget neki a szakemberek? Ennek az a magyarázata, hogy a vinyl végsősoron műanyag, amelyben – bár egyre lejjebb szorítják a gyártók – még mindig van olyan adalékanyag, amely az egészségre és a környezetre káros.

A vinyl végsősoron műanyag burkolat, amelyben – bár egyre lejjebb szorítják a gyártók – még mindig van olyan adalékanyag, amely az egészségre és a környezetre káros.

Rossz idők járnak a műanyagokra, és bármilyen műanyag termékre gondolunk, azt tapasztaljuk, hogy a gyártók igyekeznek azt valamilyen természetes, újrahasznosítható és káros anyagoktól mentes anyagra lecserélni. A vinylben az úgynevezett ftalát anyaga veszélyes az egészségre és a környezetre. Ez egy olyan lágyító, amit igyekeznek manapság valamilyen új technológiával kiváltani. Hiába tehát a sok príma tulajdonság – beleértve a könnyű tisztán tarthatóságot és a többszörös lerakás lehetőségét is – már megjelentek a piacon az új termékek, amelyek a fenntarthatóság jegyében készültek el.    

Mi az az SPC? 

A vinyl nyomán fejlesztették ki az úgynevezett SPC (Stone Polymer Composit) burkolatokat. A cél az volt, hogy megtartva a vinyl jó tulajdonságait, olyan anyagok ötvözetéből készüljön burkolóanyag, amely már nyomokban sem tartalmaz ftalátot. Az SPC rigid, zúzott ásványi anyagok (kövek) keverékéből áll össze. 

Az ásványi anyag adja a kellő szilárdságot és rugalmasságot, nem tartalmaz semmilyen mesterséges és szennyező anyagot, ennél fogva teljesen ártalmatlanok az egészségre nézve. Mivel természetes ásványból áll, 100 százalékban újrahasznosítható. Ezek az ásványok hihetetlenül kopásállóvá teszik a burkolóanyagot. 

Az SPC-k általában öt rétegből állnak. A legalsó réteg egy polietilén hab, amely a zajcsökkentésért felel. Ezt követi az SPC hordozóréteg, majd a dekorréteg. A kopóálló réteg fölé még egy UV-álló réteget is felhelyeznek. 

Hogy a vinyllel versenyképes legyen, arra van szükség, hogy azt a változatosságot, amellyel versenytársa bír, elérje, vagy meghaladja. Ugyanakkor minden egyéb tulajdonságban utolérte az SPC a vinylt. A felrakása is ugyanolyan könnyű, mint a vinyl esetén – lehet ragasztani és klikkes rendszerrel összerakni az elemeket. Tökéletes a vizes területeken is, és bizonyos típusait már a teraszok borításánál is fel lehet használni.   

SPC padló a fürdőszobában. SPC burkolat.

SPC padló. Forrás: Pinterest

Mitől organikus az organikus?

A legújabb fejlesztések eredménye az úgynevezett organikus burkolatok megjelenése. Amióta tudatosult, hogy a bolygónkat a végletekig kizsigereltük, minden területen megkezdődtek a kutatások, hogy természetes és újrahasznosítható anyagokkal váltsák ki a kőolajszármazékokra alapuló anyagokat. 

A lehető legjobb technológia nem szennyezi a környezetét, viszont könnyen és folyamatosan elérhető, amely önmagát újratermeli és újra fel is használható. Ezek azok az organikus jelzővel ellátott anyagok, amelyek már a melegburkolók piacán is felbukkannak. 

Alapvetően gipszből lenolajból és ricinusból állítják elő ezeket a termékeket. A gyártás során semmilyen mesterséges adalékanyagot nem használnak fel. Előállításuk nem jár kellemetlen szagokkal és károsanyagok kibocsátásával. Amikor ezek a burkolóanyagok elkopnak, akkor simán be lehet tenni a kukába, mivel ugyanúgy bomlanak le, mint a konyhai hulladékok – egyes típusukat akár komposztálóba is be lehet keverni. 

Az organikus burkolóanyag egy 0,3 milliméteres poliuretán fedőréteggel rendelkezik. Ez a réteg biztosítja a kopásállóságot, a rugalmasságot, a víztaszítást és a kellemes puhaságot. A burkolóanyag olyannyira antibakteriális, hogy gyerekszobákba kifejezetten ajánlatos a használata. Bármilyen takarítószerrel tisztítható. Hogy a vinyltől az organikus burkolók semmiben se maradjanak el, a lerakását ragasztással és klikkes technikával is biztosítják a gyártók. 

A fentiekből látható, hogy amennyiben nagy tömegben és gazdag mintázattal ellátott SPC és organikus termékek fognak megjelenni a piacon, és az áruk is versenyképes lesz, úgy a vinylből készült termékek kereslete jelentősen meg fog csappan már a közeljövőben. A szakemberek szerint 5-6 év múlva a műanyagtermékek teljesen ki fognak szorulni a piacról, és a vinyl is feledésbe merül.   

SPC burkolat.

SPC padló. Forrás: Pinterest

nyito-lefele-nyil-bibor