A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Aligha van olyan ember, aki a hosszú téli napokat követően ne várná végre a friss és vidám tavaszt.

Az újjászületés örömében

Aligha van olyan ember, aki a hosszú téli napokat követően ne várná végre a friss és vidám tavaszt. A tavasz a megújulás évszaka, kicsit olyan, mintha feltámadna minden, ami 3-4 hónapig fagyott, hibernált állapotban volt. Nem véletlen, hogy a húsvéti ünnepek is tavaszra esnek, és ha utána nézünk a pogány ünnepeknek, azok, amelyek a megújulást éltetik, bizony mindig a tavaszhoz köthetők.

Sokan ezt az örvendetes változást nemcsak a természetben szeretnék megélni, de otthoni környezetükbe is szeretnék a tavasz ízeit és hangulatait becsempészni. Erre rengeteg egyszerű és mégis nagyszerű megoldás van, és most ezek közül csemegézünk egy kicsit.

Rend a lelke mindennek

Az első dolgunk az lesz, hogy a tavaszi környezetre felkészítsük a lakásunkat. Nem véletlenül szoktak ilyenkor nagytakarítást végezni a háziasszonyok. A télen megülő port el kell távolítani, az elkoszolódott padlót vagy a homályossá vált ablakokat meg kell tisztítani, a poros és súlyos szőnyegeket, függönyöket, takarókat ki kell porolni, ki kell mosni. 

A nagytakarítás egyben egy alapos lomtalanítással érdemes fűszerezni. Az a tapasztalat, hogy amikor átnézzük a ruhatárunkat és a szekrények mélyére eldugott dolgokat, kiderül, hogy mennyi mindenre nincs szükségünk. A tavasz a fényről, a friss levegőről és a kényelmes terekről szól. Ezt az otthonunkban is meg kell teremteni, mielőtt a dekorációs munkákba fognánk.   

A laminált padlót nagyon kevés vízzel takarítsuk.

Szirmok, virágok, fűszernövények

A tavasz nem lehet meg virágok nélkül. Nem is kérdés, hogy a szépen kitakarított lakásban meg kell jelenni az élő virágoknak, mégpedig a tavaszt idéző vázákban. Márciusban már nyílik a nárcisz, az ibolya, a jácint, és valamikor április elején a korai tulipánok is felbukkannak a virágpiacon, vagy kibújnak a kertben. 

A cserepes szobanövényeket is érdemes a fényhez közeli helyekre elhelyezni, vagy a melegebb napokon akár a teraszra is kitehetőek a hűvösebb éjszakákat elviselő fajták.  A cserepes növényeket ilyenkor érdemes átültetni színes és vidám hangulatú kaspókba. Arra kell ügyelni csupán, hogy a színeknek a teljes kavalkádja ne okozzon esztétikai zűrzavart.

Növényekkel a vendégeket már az ajtónkban köszönthetjük. A téli ajtódíszeket ilyenkor a virágokkal és színes szalagokkal, esetleg kis állatfigurákkal gazdagított koszorúkkal cserélhetjük fel. A lépcsőfeljáróra is kitehetünk évszakos virágokat nagyobb és díszesebb cserepekbe vagy kaspókba, de az ajtó melletti falrészre is felakasztható egy-egy szép növényköltemény. 

Tavaszi dekoráció.

Virág minden szobában lehet, így akár a konyhában is, de ott a friss fűszernövények tudják leginkább megadni a tavasz és a természet hangulatát. Elég az is, ha a boltban cserepes fűszernövényeket vásárolunk és kitesszük az ablakpárkányra, vagy a munkaasztalnak azon részére, ahonnét majd csipegetünk az ételekbe: a petrezselyem, a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, a menta vagy a citromfű együttese akár kis benti fűszerkertté alakítható. Ahol van konyhasziget, ott ezek a fűszernövények a maguk erős, harsogó zöld színeivel a tavaszt és a természet zsendülését ígérik.    

Vannak olyan lakások, ahol a fényviszonyok nem engedik meg az élettől pezsgő növények tartását és ápolását, de manapság már olyan élethű művirágokat is lehet kapni, amelyek szinte a megszólalásig hasonlítanak az igazira. Ilyenkor még arra is tudunk figyelni, hogy a lakás alapszíneihez igazodó színvilágú termékeket gyűjtsük csokorba, és azokkal idézzük meg az éledő természetet. 

Légies anyagok előnyben       

A tavaszváró lakásban nem kell mindent felforgatni, mivel a színekkel és az anyagokkal el tudjuk a kellő hatást érni. 

A nehéz függönyök helyére könnyebb anyagból készült típusokat akaszthatunk fel. A télen oly kellemes vastag szőnyegeket érdemes kiporolni, majd eltenni egy fél évre. Tavasztól már a szépen feltörölt padló is megteszi, de ha szeretnénk valamit a védelmére fölé tenni, a vékonyabb és természetes anyagból készült szőnyeg is remek lehet, amely akár virágmintás is lehet, ha nem idegen az enteriőrtől. 

Tavasz - a nehéz függönyök helyére könnyebb anyagból készült típusokat akaszthatunk fel.

A párnák huzatának cseréjével és a takarók lecserélésével is sokat változtathatunk a szoba hangulatán. Végre előkerülhetnek az élénkebb színű anyagok, amelyek feldobják és színesítik a nappalit vagy a hálószobát. És ha már a hálószobánál tartunk: cseréljük le az ágyneműk huzatát a színesebb, vidámabb típusra. Talán még egy könnyen felrakható és eltávolítható matrica is kerülhet a falra, de ha nem akarunk ezzel pepecselni, akkor néhány nagyobb méretű, vidám hangulatú, vagy az élő természetet ábrázoló képpel is fokozhatjuk a tavaszi hatást.

Színek, fények, illatok     

A tavasz a fényről és a színekről szól. A tavaszhoz illő két szín a sárga és a zöld, de az élénk kék és a fehér is nagyszerűen illeszkedik ehhez az évszakhoz. Azt a színszakértők megjegyzik, hogy maximum három szín kombinációját teremtsük meg a lakásban ügyelve annak stílusára és az alapvető színvilágra. 

Az árnyaltok játéka viszont nagyon kellemes hangulatot teremthet, ha megtaláltuk a fő színeket. Természetesen ezek a színek a dekorációkon és a kiegészítőkön, a terítőkön, a párnákon tudnak gyorsan és fájdalommentesen (azaz nagyobb pénz és energia befektetése nélkül) érvényesülni. 

A fény, különösen a természetes fény a színesebbé váló világot még szebben ki tudja bontani, ezért az ablakokon csak valami áttetsző függöny takarja el a magánéletünket, míg estére fordulva erősebb, de meleg fényekkel lehet dédelgetni a tavaszi hangulatot. 

Az illatok a szemünk után a másik érzékeny érzékszervünket kényeztethetik. Érdemes olyan illatgyertyákat beszerezni, amelyek este nemcsak kellemes hangulatot, de igazi virágos illatot árasztanak. A levendula, az orgona vagy az ibolya illata teljesen átjárhatja a lakásunkat, és a fényekkel, valamint a színek élénk harmóniájával tökéletessé teszi a tavaszi hangulatot. Enyhébb estéken már beengedhető a friss és üdítő levegő, amelybe a rigók és egyéb énekesmadarak füttye keveredhet.

A tavasz már melengető fényekkel közeleg, nyissunk neki kaput ezekkel a tavaszváró ötletekkel az otthonunkban is.  

A sárga élénk árnyalatai nagyobb hangsúllyal elsősorban az ebédlőben vagy a konyhában fejtenek ki jótékony hatást, mivel a szín étvágygerjesztő hatású. Tavasz.

nyito-lefele-nyil-bibor