A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Ahogy egy kis lakás tulajdonosának, úgy a kis kert gazdájának is sokkal ötletesebbnek és praktikusabbnak kell lennie, ha ki akarja élvezni azt a zsebkendőnyi területet, amely megadatott.

Ne essünk kétségbe, ha kicsi a kertünk! 

Újra itt a nyár, és a természet millió színével pompázik. Ilyenkor boldogok a kertes házak tulajdonosai, hiszen kényelmesen és testközelből élvezhetik mindazokat az áldásokat, amit a legmelegebb és legtermékenyebb évszak kínál. A kertek között között azonban jelentős különbségek vannak, és a méret bizony nem elhanyagolható szempont. Ahogy egy kis lakás tulajdonosának, úgy a kis kert gazdájának is sokkal ötletesebbnek és praktikusabbnak kell lennie, ha ki akarja élvezni azt a zsebkendőnyi területet, amely megadatott. Mivel egyre több olyan kertkapcsolatos ingatlan születik, ahol a zöld terület csaknem szimbolikus, a probléma általános. Szerencsére ezernyi ötletből válogathatunk, amellyel ellensúlyozhassuk a kis alapterületből fakadó hátrányokat.      

Terv a lelke mindennek

Első lépésként meg kell határoznunk a funkciót, amelyet a zöld területünk be fog teljesíteni. El kell döntenünk, hogy veteményest, virágoskertet, fűszernövényes ágyásokat vagy társasági együttlétre alkalmas környezetet akarunk kialakítani. Egy méretes terület esetében akár minden funkciót megvalósíthatunk, de egy kis földdarabnál erre nem lesz lehetőségünk. Amint kiforrott a funkció, következhet a második lépés, a tervezés. Egy nagy kertnél is fontos tudnunk, hogy mit hol szeretnénk kialakítani, de egy kicsi esetében elmaradhatatlan, hogy minden ágyásnak, kerti bútornak, útnak pontosan meghatározzuk a helyét. 

Alapvetésnek tekinthető, hogy nagymérető műtárgyakat nem helyezhetünk egy aprócska környezetbe, és a területnek jól áttekinthetőnek, szellősnek kell lennie még akkor is, ha több növénytársulást és egy kiülő sarkot is beleálmodtunk a környezetbe. A rendetlenséget, illetve annak a látszatát is száműznünk kell, de egy-két bohókásabb sarkot az unalmas szimmetria elkerülése miatt érdemes kialakítani.      

Törekedjünk fölfelé! 

A kis kert esetében is hasonlóan kell gondolkodnunk, mint egy kis lakás berendezésénél. Figyelembe kell vennünk minden négyzetcetimétert. Ez nem azt jelenti, hogy mindent rakjunk tele valamivel, hanem azokat a hasznos területeket kell megtalálnunk, ahol egy-egy kompozíció kialakítható a zsúfoltság érzete nélkül. A kis lakásoknál is érdemes felfelé törekedni, ám a kertekre ez fokozottan igaz, hiszen a határ valóban a csillagos ég lehet. 

 

A kertünket kényelmesen tervezhetjük vízszintesen és függőlegesen is, sőt, a függőleges terjeszkedésnek nagyobb figyelmet szentelhetünk. Ha van elég helyünk, állíthatunk egy pergolát, amelyre felfuttathatunk gyorsan kúszó növényeket, de ha ez nem megoldható, akkor ugyanezt tehetjük a kerítéssel. Egy dróthálós kerítésnek kifejezetten jól jöhet a futtatás, mert a növényzet takarást biztosít az avatatlan szemek elől, ugyanakkor megmarad a telekhatár szellős jellege. 

Ültethetünk fákat is, ám ezeknek olyanoknak kell lenniük, amelyek felfelé növekszenek, nem nyitnak terebélyes lombozatot, és az aljukba akár kisebb virágos növényekből álló ágyást telepíthetünk. A felfelé törekvéssel szinte lebegő hatást tudunk elérni. A felfüggesztett kerti bútorok a kis térben nemcsak ezt a hatást növelik meg, de rendkívül praktikusak amellett, hogy a funkciójuknál fogva kényelmet adnak a használójuknak.   

Kis kert - egy dróthálós kerítésnek kifejezetten jól jöhet a futtatás, mert a növényzet takarást biztosít az avatatlan szemek elől, ugyanakkor megmarad a telekhatár szellős jellege. 

 

Optikai trükkök 

Ahogy a lakásban is lehet élni az optikai hatásokkal, úgy ezt a kertben is megtehetjük, igaz, más eszközökkel. Egy kis kertet soha ne kerítsünk el egybefüggő téglafallal, mert az összehúzza a teret. Jó, ha van egy olyan oldala a kerítésnek, amely falazattal van ellátva, ám azt akkor ki is kell használni. Egy ilyen téglafal tökéletes arra, hogy tapadókorongos növényeket futtassunk fel rajta, vagy felakaszthatunk kaspókat, amelyekben mondjuk fűszernövények növekednek. De teremthetünk ezen a falon egy kis fellógatott függőleges virágos kertet. Mindig hagyjunk olyan kerítést, amely szellős és valamelyest rányit a külső térre. Ez a növények és a mi kényelmünk miatt is hasznos, mert átjárja a szél, és nem fülled be a terület.    

Remek megoldás lehet a kis kert lépcsőzetes teraszozása. Az ilyen lépcsőknek egyedi szerepet kölcsönözhetünk. Arra ügyeljünk, hogy a felső teraszon legyen a legmagasabb növény, és ahogy a teraszok haladnak, úgy ültessünk kisebb magasságot elérő virágokat, vagy helyezzünk el alacsonyabb kerti díszeket. Ezzel egy lefelé tartó növényi folyosót teremtünk, amelynek minden eleme belátható, és optikailag megnöveli a teret. 

Élhetünk azzal az eszközzel is, amennyiben a terület egy nyílt természetes térre néz, hogy azon az oldalon nyitottabb kerítést hagyunk, amely távlatot nyit a külvilágra. 

Élhetünk azzal az eszközzel is, amennyiben a kert egy nyílt természetes térre néz, hogy azon az oldalon nyitottabb kerítést hagyunk, amely távlatot nyit a külvilágra. 

Formától a méretig         

Érdekes ellentmondásnak tűnik, de mégis jó megoldás, hogy a bútorok, illetve az egyes szektorai a területnek legyenek egyenes vonalú, vagyis szögletes kialakításúak, ezzel szemben a kerti utunk akkor lesz jó, ha eléggé kacskaringósra építjük. A hajlított bútorok, bár nagyon elegánsak, de sajnos nagyobb helyet követelnek, míg egyenes vonalú társai jobban elhelyezhetőek a térben, és ugyanez igaz a virágágyásokra is. Akár mind a négy sarkot kitölthetjük L-alakban, ráadásul különböző társulásokat hozhatunk létre. 

A kerti út viszont azzal láttatja nagyobbnak a teret, ha hosszan kígyózik, és a kanyarjaiban remekül elültethetőek kis virágok, de remek lehet az is, ha szolárlámpákat helyezünk el, amelyek este megvilágítják ezt a kis mesterséges ösvényt. Egy kis területen nem tudunk medencét vagy kerti tavat kialakítani, de a fókuszába kerülhet egy aprócska csobogó, vagy valamilyen installáció. 

Kiemelt szerepük lehet a dézsás és cserepes növényeknek. Ezek nem nőnek kritikus méretűre, de ugyanúgy megadják a kerti hangulatot, mint a földbe ültetett növények. Ha azonban szeretnénk a telek talajába is ültetni, úgy a törzses cserjék ajánlhatóak, amelyek faformájúak, de nem nőnek két méternél magasabbra. 

Amennyiben veteményest szeretnénk kialakítani, akkor járunk el gazdaságosan, ha olyan hibrideket választunk, amelyeket kifejezetten kis területre, lakótelepi erkélyekre fejlesztettek ki. Manapság már remekül megél cserépben a paradicsom, paprika vagy éppen az eper is, és ezekből felfelé terjeszkedve egészen komoly mennyiséget termeszthetünk. Ráadásul a saját termés mindig ízletesebb, mint a piacon vett zöldségek, gyümölcsök.     

A kertben termett gyümölcsöket használjuk fel a kerti konyhában.

nyito-lefele-nyil-bibor