A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A házi csobbanás örömei és nehézségei – a medence

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Nincs is jobb annál, mint amikor a nyári hőség elől egyetlen ugrással elmenekülhetünk, belecsobbanva a saját medencénkbe. A rendszerváltás óta nőtt meg arra az igény, és egy vásárlói réteg pénztárcája, hogy az ingatlanjába saját kis uszodát álmodhasson meg. Természetesen – mint minden fejlesztéssel kapcsolatban – itt is ügyelni kell a részletekre, és a tagadhatatlan örömök mellett a medence fenntartásának nehézségiről is tudnunk kell.

Medence telepítés első lépései

Az teljesen nyilvánvaló, hogy medencét csak egy megfelelő méretű kertbe tudunk építtetni. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy ez nem probléma, akkor is ügyelnünk a részletekre. Nyitott medence esetén olyan helyet kell választanunk, ahol a fák nincsenek túl közel, és az uralkodó szél sem fogja állandóan besodorni a szemetet, vagy az őszi leveleket. Nem szerencsés olyan helyre sem nyitott medencét telepíteni, ahol rendszeresek az éjjeli látogatók, azaz a különféle állatok, amelyek nyárestén féltve őrzött szentélyünkben akarnak majd hűsölni.

ha a fenti körülmények fennállnak, feltétlenül zárható, fedett rendszerben kell gondolkodnunk

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PCS_pool_cover.jpg

Ha a fenti körülmények fennállnak, feltétlenül zárható, fedett rendszerben kell gondolkodnunk, különben több lesz a gondunk, mint az örömünk a medencénkkel. A medence vízének tisztítása alapvető ugyanis, és ha több időt töltünk az állandó pucolgatással, mint a strandolással, az elkeserítő tud lenni.

Fontos kérdés lesz a tervezésnél a medence mérete és formája is. Egy kör alakú medencében a falvastagság adott, mivel a szétfeszítő erők egyformán hatnak. Viszont egy rendes tempózásra ez a forma nem sok lehetőséget ad. Kérdésként merülhet fel, hogy megfelelő méret esetén legyen-e lépcsős a kialakítás például az úszni még nem tudó gyerekek miatt, vagy állandó mélységben gondolkodhatunk?

zömében mozaikcsempés kidolgozásúak a hazai medencék

Photo by Engin Akyurt from Pexels

A medence borítása sem lényegtelen. Zömében mozaikcsempés kidolgozásúak a hazai medencék, egyfelől az uszodai élmény, másfelől az ár miatt, mert a mozaik viszonylag olcsó. Igaz, a burkolásba bele kell számítani még a ragasztó, az előkészítés, a vízszigetelés valamint a szakmunka költségét is.

A házi medence rendszere

A medence nem önmagában álló szerkezet. Ahhoz, hogy az megfelelően és folyamatosan működjön, egy egész rendszer beépítésére van szükség a vízforgatótól a szűrőrendszeren át a szivattyúig. A medence vizét forgatni és tisztítani kell, különben hamarosan egy koszos és zavaros pocsolyává lesz még a legszebb medencében is minden. A vízforgató esetében arra kell ügyelni, hogy az lehetőleg minél közelebb legyen a medencéhez. Ennek a rendszernek nincs szüksége önálló épületre, megteszi egy pince vagy garázs is. A lényeg az, hogy csőtörés, vagy szűrőcserekor könnyen hozzáférhető legyen. Amennyiben a medence vizének fűtéséről is gondoskodni szeretnénk – ez inkább a zárt, belső fürdőkre jellemző – akkor egy teljes gépházra lesz szükségünk, kazánokkal és szelepekkel. Ezek karbantartását pedig már csak és kizárólag szakemberrel kell elvégeztetnünk!

A házi csobbanás örömei és nehézségei – a medence

A szezonalitással járó problémák

Sokszor lehet látni – főként amerikai filmekben -, hogy a kerti övezetekben lakók ingatlanában fényes vízfelületek feszülnek. Két tényező miatt láthatunk tömegével ilyen medencéket: a vásárlóerő az egyik, míg a közel állandó időjárás a másik, mesze nem elhanyagolható előny.

Magyarországon azonban négy évszak követi egymást, és valójában csak a nyári szezon az, amelyikben a nyíltvízi medencéket használhatjuk. Jó esetben május és szeptember között fürdőzhetünk, de egy esősebb szezonban előfordulhat, hogy csak összesen 2 hónapnyi időnk marad a strandolásra.

ahogy a fák levelei hullani kezdenek, már csak a „szemetelésük” miatt is vége a medencés időnek

https://www.flickr.com/photos/centermez/7009445183/in/photostream/

Ahogy a fák levelei hullani kezdenek, már csak a „szemetelésük” miatt is vége a medencés időnek, és nagyon gyorsan neki kell állni a téliesítésnek, ami tulajdonképpen állagmegóvást jelent. Működő gépház esetén nagyon sok technikai lépést kell megtenni a szűrőhomok állapotának ellenőrzésétől a szerelvények és szelepek átvizsgálásáig.

Akkor is sok feladatunk lesz, ha csak a medence szerkezetét kell megóvnunk. Míg a vezetékrendszert nagyon alaposan vízteleníteni kell, addig egy olyan medence esetében, ahol ősszel vagy tavasszal a talajvíz rendszeresen megjelenik, jobb, ha a medencében benne hagyjuk a vizet még téli fagy idején is. Ilyenkor azonban úgynevezett fagytestekkel kell megvédenünk a medence burkolatát a fagykároktól. Sokáig lehetne még sorolni a téliesítés, majd az újraindítás „örömeit”, de nem akarom senkinek a kedvét elvenni a nagy nyári csobbanástól.

a nagy nyári csobbanás

Photo by Sebastian Voortman from Pexels

nyito-lefele-nyil-bibor