A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time] Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Ahhoz, hogy könnyen és gyorsan tudjon árajánlatot kérni, fontos tudnia, hogy mekkora a jelenlegi nyílászáró és mekkorát szeretne helyette. De pontosan hogyan és mit kell mérnie? És mire kell mindenképpen vigyáznia?  Megmutatjuk.

Miért mérjen?

Elsőként tisztáznunk kell egy fontos kérdést: egyáltalán miért Önnek kell lemérni a méreteket? Miért nem hívhat hozzá szakembert?

  • Ha tudja a méreteket, nem szükséges az összes kiválasztott cégtől rögtön helyszíni felmérést kérnie. Ez ugyanis – bár általában gyorsan zajlik – mégis kényelmetlenséggel jár, és addig is csak telik az idő, a felújítás meg nem halad. Miért terhelné vele magát (és a cég szakembereit), ha Ön is elvégezheti?
  • Így sokkal gyorsabban kaphat árajánlatot, és több céget is összehasonlíthat – azonos feltételek alapján, hiszen a pontos méreteket már tudni fogja. Könnyebb lesz kiválasztania a legjobb ár-érték arányt, ha egyforma paraméterek alapján küldik meg a cégek az árajánlatokat.

Ha amiatt aggódik, hogy esetleg félremér valamit, akkor megnyugodhat: az árajánlat megadásánál az Ön méréseit veszik figyelembe, de a munka megkezdése előtt a szakemberek mindenféleképpen le fogják mérni még egyszer a nyílászárók helyét, így biztosan jó méretet fognak beépíteni. Az előzetes mérés „csak” meggyorsítja és mindkét fél számára meg is könnyíti a folyamatot.

nyito-lefele-nyil-bibor

Hogyan mérjen ablakot?

Az ablakok mérésénél a lényeg maga a tok. Sem az ablakszárny, sem az üveg vagy a keret mérete nem érdekes. Miért? Mert az ablaktok érintkezik a fallal, az ablaknak pedig ezt a nyílást kell kitöltenie. Igen ám, de az ablaktok szélét takaróléc borítja, így általában nem lehet látni, meddig tart a tok, és hol kezdődik a fal.

Ezért, ha pontosan akar mérni, egy helyen érdemes megbontani a takarólécet, hogy lássa, mi a helyzet odabenn. Ez barbár megoldásnak tűnik, de gondoljon arra: néhány hét múlva úgyis kibontják az egészet, és új ablak kerül a régi helyére.
A takaróléc alatt már látni fogja, hogyan illeszkedik az ablak a falhoz, mennyi hely van közöttük, illetve van-e falnyílás vagy kiugró perem, amire ügyelni kellene? Utóbbi például a panelházak esetében gyakori, emiatt figyelni kell arra, hogy az ablaktok valójában keskenyebb, mint amekkorának kívülről tűnik.

Ha már látja, mi a helyzet a léc alatt, egy mérőszalaggal pontosan mérje le a faltól-falig távolságot! Először a szélességet, majd a magasságot adja meg.

A külső vagy a belső ablakot mérjük?

A legtöbb régi típusú ablak külső és belső szárnnyal rendelkezik, itt a külső általában kisebb, mint a lakás felé eső szárny. Ebben az esetben Önnek a mindig a külső méretet kell lemérnie, az új ablakot ugyanis általában ehhez igazítják.

Ekkor kell eldöntenie, milyen osztású legyen az új ablak: egy-, két-, vagy többszárnyút szeretne-e. Ha műemlék épületben lakik, a szabályzat általában pontosan meghatározza az ablakok kialakítását, így ezt kell követnie. A többi esetben a döntés Öntől függ.
Ha alsó és felső ablakot is szeretne, elég csak az alsó szárny méreteit megadni, a fölsőt ugyanis az egészből fogják levonni.

nyito-lefele-nyil-bibor

Ajtók mérése

Az ajtók esetében hasonló a helyzet: itt is érdemes megbontani a takarólécet ahhoz, hogy a valódi méretekre fény derülhessen, így sokkal pontosabban mérhet.

Sok gyártó kínál szabványméretű nyílászárókat, ez azonban egyre ritkább. A legtöbb épületben ma már ugyanis egyedi méretezésű ajtók és ablakok vannak. Ha azonban a mérés után kiderül, hogy Önnek éppen szabványméretű nyílászárói vannak, az megkönnyítheti az árajánlatok összehasonlítását.

Az ajtók és ablakok mérése tehát nem ördöngösség, ha betart néhány egyszerű szabályt és pontosan végzi a dolgot.

nyito-lefele-nyil-bibor