A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Mázolás

 

A nyár nemcsak a pihenés, hanem a ház karbantartásának az időszaka is egyben. Ilyenkor kerül sor a lakás kifestésére, valamint a fa nyílászárók, és egyéb fa- illetve fémfelületek újramázolására is. A házilagos festésről egy korábbi cikkemben már megemlékeztem, figyelmünket most a mázolás tudományára vetjük.

Előkészületek

Gondolhatnánk, hogy a mázolás nem nagy tudomány, hiszen egyre korszerűbb anyagokat állítanak elő a gyártók, s így a máz kikeverésére sem kell már ügyelnünk. Ez a kényelmi „funkció” azonban nem fogja le a tevékenység minden paraméterét és problematikáját. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagú és minőségű, valamint milyen nagy felületet akarunk lekenni. A különböző anyagokhoz más-más festéktípust kell használnunk a megfelelő eredmény érdekében. Szükségünk lesz még csiszoló papírra, esetleg glettelő anyagra és spaklira, valamint oldószerre és puha rongyra is.

Mázolás előkészületek

Vessünk egy pillantást az ecsetre!

Az ecsetválasztást elsősorban a felület méretéhez kell igazítanunk. A jó minőségből itt sem szabad engedni, viszont egy szuper borz ecset szálait festés előtt át kell borzolni, hogy kihulljanak az instabilan álló szőrök. Ellenkező esetben ezeket a szőröket az első kenéssel fel is visszük a felületre, ami nem esztétikus. Az ecsetet a festés befejezése után a megfelelő oldószerrel alaposan mossuk ki, különben a rászáradó festék használhatatlanná teszi. A kimosott ecsetet nyomkodva töröljük meg, és utána felakasztva szárítsuk, hogy a szőre ne görbüljön meg. A profi festők dörzspapíron többször is lehúzzák az ecsetet, hogy a szőrök vége megfelelően legömbölyödjön, mivel így szebben lehet dolgozni vele.

Ecset

Forrás: https://www.flickr.com/photos/alancleaver/4121413003

Vágjunk bele a mázolásba!

A mázoláshoz használhatunk zománcfestéket, de dolgozhatunk lazúrokkal is. A zománcot a nagyobb védelmet igénylő felületeknél érdemes használni, míg a lazúr inkább felújító mázolásnál jön szóba.

A nagyon elkopott fafelületeket (pl. fa nyílászárók) gondosan kell megmunkálni. Ilyen esetben hat lépésben fogjuk a kívánt eredményt elérni. Először zsírtalanítsuk a felületet csiszolással, majd jöhet egy alapozó festés. A száradás után következnek a javító munkálatok. A tapaszolással a felületi hibákat, egyenlőtlenségeket tudjuk eltüntetni. A foltszerű hibákat folttapaszolással javíthatjuk úgy, hogy csak a felület hibás részeit tapaszoljuk le. Ezt követően átvonó gletteléssel a teljes felületet érdemes átvonni. Gletteléssel a sík felületet elő is készítettük a közbenső alapozáshoz és a lakkozáshoz.

Az előkészítő, alapozó rétegek a felület előkezelését biztosítják. Az alapozással megfelelő tapadás alakul ki a felület és a felhordásra kerülő réteg között. A különböző alapfelületekhez, fához, fémekhez, vakolatokhoz stb. más és más alapozó anyagot kell használni! Erre vonatkozólag minden segítséget megkapunk a szakboltok eladóitól.

Száradás után képezzünk egy közbenső réteget. A közbenső rétegeket az alapozásra hordjuk fel. Ez kiegyenlíti a finom felületi egyenlőtlenségeket, kitölti a felület nyitott pórusait, összeköttetést teremt az alapfelület és az átvonó réteg között. Eltünteti az alapfelület és a rá kerülő szín közötti, illetve a tapaszolt és a tapaszolás nélküli felületrészek közötti különbségeket.

Az utolsó művelet az átvonó zománcréteg felvitele lesz. Az átvonó zománcréteg a többrétegű bevonatok záró, legfelső rétege. Ettől lesz szép, színes, fényes, selyemfényű vagy matt a felület, amely megadja a tárgy vagy eszköz hangulatát, valamint extra védelmet kölcsönöz a mázolt felületnek.

Mázolás

Apróságok, amire figyelni kell!

A mázolást nem tanácsos rekkenő hőségben végezni, amennyiben vizes bázisú a zománcfestékünk. Ilyen anyag használata esetén lehetőleg a kora reggeli órákban fessünk, mert nagyon gyorsan, akár 20 perc alatt is megszáradhat, s ekkor nem lehet vele szépen dolgozni.

Ha lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Ha nem mindegy, hogy ez milyen, akkor előbb egy kisebb felületen végezzünk próbafestést. A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, az egyenletes felület kialakítása érdekében. Nagyon fontos, hogy felforrósodott felületre nem szabad kenni a lazúrt, mert eredménytelen lesz a munkánk.

Amennyiben a munka után marad lakk a dobozban, tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le, ugyanis kinyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet. Vigyük a folyékony vagy tűzveszélyes hulladékot a veszélyes anyaggyűjtő helyre, mivel az üres vagy száraz kannák újrahasznosíthatóak.

nyito-lefele-nyil-bibor