A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Konyha

A káoszt senki sem szereti, még az sem, aki képtelen rendet teremteni maga körül, és úgy tűnik, hogy semmi baja sincsen azzal a „disznóóllal”, amelyben tevékenykedik. A rendetlenség a lakás bármely pontján nehézséget okoz, de sosem annyit, mint a konyhában, amely az otthonunk műhelyének tekinthető. Egy rendetlen konyhából aligha kerülnek ki pompás ételek, és a pazarlás is elkerülhetetlenné válik. Mai cikkemben olyasmiről fogok írni, ami egy jó háziasszonynak evidens lehet, de egy rendezetlen konyhában tevékenykedő számára segítséget nyújthat.

Mindig a tervezéssel kezdjük

Amikor valami belekezdünk, első lépésünk a tervezés lesz. A konyha legfontosabb eleme a konyhapult. Nagyon fontos, hogy a mérete alkalmazkodjon a magasságunkhoz, így kényelmesen elvégezhetők lesznek a műveletek. A konyhapult mélysége általában 60-80 cm között mozog (ha nem teszünk rejtett tárolókat), a magassága pedig 85-90 cm között. Ha konyha szigetet is tervezünk, arra kell odafigyelni, hogy a pult és a sziget közötti távolság 100-120 cm között legyen.  Ez azért fontos, hogy kényelmesen mozoghassunk a szekrények és a sziget közötti folyosón.

Amennyiben egy már berendezett konyhában akarunk rendet vágni, akkor nézzük meg, hogy mely területeket tudjuk berendezni. Ezeket a területeket zónákra kell majd osztanunk annak függvényében, hogy milyen jellegű dolgokat fogunk ott tárolni, és alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy a zónákat a megfelelő helyre gondoltuk-e? Számtalan hibát követhetünk el a zónák rossz elrendezése miatt.

Konyha

Forrás: https://www.flickr.com/photos/chalonuk/6206817133

A zónák esetében több tényezőt kell figyelembe vennünk: alapvető, hogy a gyakran használt eszközöket, fűszereket a konyhapulthoz közeli területeket helyezzük el, de az sem mindegy, hogy ezek a dolgok mekkora helyet kívánnak. A zónák klimatikus és egyéb tulajdonságai (pl. fény, szellőzés, nedvesség stb.) ugyancsak befolyással bírnak arra, hogy mit hol helyezhetünk el. Világos, hogy romlandó dolgokat nem tárolhatunk egy befülledt zugban, míg nedvesebb közegben semmi keresni valója sem lesz az elektromos háztartási eszközöknek.

Nagyon sok konyhában úgy alakul ki káosz, hogy egyre növekszik a tárolandó dolgok száma. A túlzsúfoltság biztos út a rendetlenséghez. Tartsunk szigorú rovancsot! Nézzük meg, hogy az egyes élelmiszereknek nem járt-e le a szavatosságuk, és ha igen, dobjuk ki a szemétbe. Az edényeinket is vizsgáljuk felül, és amit szinte sosem szoktunk használni, attól szabaduljunk meg. Ha túl sok van valamiből, amit csak vendégek érkezésekor veszünk elő (pl. poharak, díszesebb tányérok stb.), azokat letehetjük a pincébe, ahol nem zavarják a mindennapjainkat. Az olyan eszközöket pedig, amiket sosem használunk, ajándékozzuk el. Egy fondü készlet csak akkor maradjon spájzban, ha rendszeresen használjuk, ellenkező esetben elég nagy helyet foglal el a hasznosabb dolgok elől.

Konyhai tárolás

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:White_kitchen_with_cabinet_doors_and_drawers_opened_or_removed_so_that_real-life_stuff_can_be_seen_in_cabinets.jpg

Gyenge pontok eltüntetése a konyhában

A jó konyha a polcrendszerek és tárolók okos tervezésével valósítható meg. Ha kicsi ez a helyiség, akkor pedig minden felületet ki kell használnunk.

Szinte minden konyhának vannak tipikusnak mondható gyenge pontjai, ami a tárolást illeti, de ezeket a pontokat is fel lehet vértezni. A konyhai szekrények magasabb, azaz második polca már ilyen gyenge pont, de ezt egy egyszerű polcrendezővel könnyedén át lehet hidalni. A mosogató alatti rész az ott futó csövek miatt szokott kiaknázatlan maradni. A szekrénybe rögzíthető állítható pocok kifejezetten erre a célra lettek kialakítva. Nagyszerű, okos, és praktikus mód a szekrény maximális kihasználására. Amennyiben L-alakú kamránk van, ott is kisebb nehézséget okozhat a rendszerszintű tárolás. Az ilyen beosztású helyiségben használjunk különböző tetejű dobozokat, üvegeket, rendszerezőket, és címkézzük fel őket.

Konyha

Trükkök, tippek

A konyhai tároláshoz rengeteg ötletet gyűjthetünk az internetről, vagy az ismerőseinktől. Alapvetésnek elmondható, hogy polcok és különböző méretű tároló dobozok nélkül nem fogunk boldogulni. A polcoknak megfelelő mélységűeknek kell lenniük, hogy a nagyobb dolgok is elférjenek.

A száraz, hűtést nem igénylő élelmiszereket, mint a lisztet, zabpelyhet, cukrot, valamint a fűszereket is jobb, ha az eredeti csomagolásuk helyett üvegekbe, műanyag tárolókba téve tároljuk. A fűszerek dobozát, üvegét még akkor is okos megcímkézni, ha azok átlátszóak, mert pl. a só vagy a cukor könnyen összecserélhető.

Tárolás

Forrás: https://www.flickr.com/photos/stone-soup/4634306447

Amennyiben van rá mód, helyezzünk el egy szép tálalószekrényt, ami nemcsak a konyhánkat vagy az étkezőnket dobhatja fel, hanem a sokszor használt tányérokat, edényeket, valamint akár a száraz élelmiszereket is tárolhatjuk benne.  Törekedjünk arra, hogy a szekrényekben rend legyen, a késeket mindig tartsuk biztonságos helyen, és találjunk külön helyet a jegyzeteknek, papíroknak, listáknak is.

Kisméretű konyhában akár a mennyezetig is polcolhatunk, de természetesen a magassággal együtt csökkennie kell a használt dolgok fontosságának is. Nem lenne kényelmes nap, mint nap székre állva elérni a sótartót. A spájz méretét azzal növelhetjük meg, ha a hagyományos ajtót kicseréljük tolóajtóra, így csökkentve a nyitási zónát. Erre a területre kosarakban lerakhatóak a sokáig elálló termékek.  Amennyiben nem férnek el a szekrényben az edényeink, úgy felhasználhatjuk a sütőt tárolásra is. Tepsi, serpenyő jénai tál is elfér egy átlagos sütőben, s ezeket csak akkor kell kivennünk, amikor sütünk.

Nagyon sok eszközt tudunk függesztve tárolni. Vegyük sorra, melyek ezek, és a falra helyezett kampókra felakaszthatunk edényeket, merőkanalat, habverőt, de akár függő kosarat is, amelyben zöldségeket, gyümölcsöket tárolhatunk, tarthatunk. Kések esetén a falra szerelhető, mágneses tartó az egyik legkedveltebb megoldás.   A konyhai tisztítószereket is rendszerben kell tárolni. Érdemes ezekhez beszerezni egy műanyag, rácsos tárolót, hogy ne össze-vissza kallódjanak a konyhában az élelmiszereink között.

nyito-lefele-nyil-bibor