A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Speciális terek a lakótér és a környezet kapcsolatáért, terasz, erkély, loggia, tornác...

Mielőtt elhagyjuk a meleg napokat, tegyünk egy kisebb kirándulást azok között a speciális épületrészek között, amelyek közül néhányról már érintőlegesen értekeztem. Meglepő, de nagyon sokan nem tudják, hogy van-e különbség a tornác és a veranda között, vagy van-e köze az átriumnak a spanyol patiókhoz. Lássuk, mire jó egy franciaerkély, vagy egy lichthof!

Sok típus egy cél érdekében

Legyen bár egy erkélyünk, vagy építsünk egy remek nyári teraszt, ezek az építmények mind a lakótérhez kapcsolódnak, és az a legfőbb rendeltetetésük, hogy kinyissák a lakás zárt terét a külvilág felé.

Az erkélyt nyilván mindenki ismeri. Az erkély a födém konzolos meghosszabbításával kialakított vagy a földszinti lábazati falhoz épített, az épület tömegsíkja elé ugratott épületrész. Minimális mérete a falra merőlegesen nézve 1,20 m, területe nincs meghatározva.  A nagyobb erkélyeken bútorokat és egész kis kertet is építhetünk, de akár a család nyári ebédlőjeként is funkcionálhat. Az ilyen nagy és mély erkélyű lakások esetében ez a terület is beleszámít az ingatlan nettó méretébe. Sokan hallhattak már a balkonról, ami nem más, mint az erkély szinonimája. Az erkély otthonossá tételéről egy korábbi cikkemben már megemlékeztem.

franciaerkély

https://www.needpix.com/photo/400111/france-balcony-old-masonry-facades-romantic-idyll-wall-architecture

A franciaerkély nem más, mint egy erkély nélküli erkélyajtó, ahonnan nem lehet kilépni, legfeljebb egy keskeny szegélyre. A biztonságról szokásos magasságú erkélykorlát gondoskodik. Igazából olyan, mintha egy ablak helyett ajtót nyitnánk a külvilágra. A kikönyöklőre egy-két cserép virág is elférhet.

Terasz földön és égen

A teraszról több cikkemben is szót ejtettem – legutóbb éppen a teraszajtók kapcsán. Magáról az építményről is érdemes szót ejteni, mivel a teraszok szerepe a lakásoknál sokkal nagyobb, mint az erkélyeké. Teljesebb és kényelmesebb bútorozhatóságukkal jobban szolgálják az embert. A legnagyobb méretű teraszok a földszinti lakóterekhez tervezhetők, általában a kedvező égtáj felőli és védett oldalon. A teraszokat nem szokták az utca frontjában építeni, sokkal inkább a hátsó kert irányába, ahol nagyobb a nyugalom és az intimitás. Az ilyen teraszon a család télen és nyáron zavartalanul élvezheti a ház és a természet együttes hatásait. Vannak, akik a teraszukat oly módon építik meg, hogy a téliesítés se okozzon gondot. Elhúzható üvegfalakkal zárják le a terasz határait.

terasz

A teraszokat vagy feltöltésre, vagy gazdasági, ill. egyéb helyiségek fölé építik. Építési költségük nagyon eltérő, egy építési törmelékből feltöltött terasz-alépítmény természetesen lényegesen olcsóbb, mint egy járható tető, korláttal és vízelvezetéssel. Az 1 méter magasságot nem meghaladó teraszok építéséhez nem kell engedélyt kérni a hatóságoktól, így egyre többen toldják meg házukat ezzel a nyáron három oldalról nyitott épületrésszel.

Manapság egyre divatosabbakká válnak a tetőteraszok, és aki megengedheti magának, akár ilyet is építhet a háza tetejére. A tetőkert vagy biotető funkció szempontjából azonos a hagyományos tetőterasszal, mégis sokkal praktikusabb annál. A tetőkert használati értékét növeli, hogy az emelet vagy felsőbb lakószint „zöld területtel” kapcsolódik a lakáshoz. A tetőkert biotalaját a teherhordó szerkezet fölötti 20-30 cm vastag kultúrréteg jelenti. Hátránya tulajdonképpen csupán az, hogy a zárófödémet a talajréteg (és növényzet) miatti többletteherre kell méretezni.  Az ilyen teraszokat alaposan alá kell szigetelni, ám a befektetés nagyon megéri. Külön kis kerti birodalmat építhetünk ki a felhők között bútorokkal és meghitt, esti világítással. A tetőkert természetes klímaként is funkcionál, ami ugyancsak nem elhanyagolható tényező.

tetőterasz

A fedett terasz, idegen nevén a loggia abban különbözik a nyitott terasztól, hogy az épület tömegén belül, visszaugratva áll, tehát fölülről és legalább két oldalról épületfal határolja, továbbá közvetlen kapcsolatban van a mögötte lévő helyiséggel. Felülről és mindkét oldaláról zárt, gyakran a könyöklője is épített fal.

A legegyszerűbb felépítmény a fedélzet, amely egy lapos, rendszerint tető nélküli platform, ami egy házhoz csatlakozik. A fedélzeteket tipikusan faanyagból készítik, és a talajról emelkednek. A fedélzeteket általában egy korlát zárja le. Bizonyos esetekben a fedélzeteket egy lombkorona vagy pergola is lefedheti, de ide kerülhet egy BBQ sütő, de akár egy kis, nyitott étkező is.

loggia

https://www.flickr.com/photos/neosnaps/2867861803

Belső udvarok, titkos kertek

Zárt terek centrumában is születhetnek zöld szigetek. Nagy bérházakkal körülvett terekben kis megnyugvást jelenthet némi kert, egy-két pad, ráadásul a magas, tömör falak a város zaját is elnyelik. Itt bújnak meg a galambok és egyéb városba szocializálódott apróbb állatok. Ezeket a belső udvarokat a németből átvett lichthof néven emlegetik. A fényudvar nem más, mint helyiségek közvetlen természetes szellőzésére és megvilágítására szolgáló, épületszárnyakkal, határfalakkal körülhatárolt belső udvar, vagy a szomszédos telek beépítéséig a telekhatárhoz csatlakozó, oldalán nyitott tér.

fedélzet

https://pixabay.com/hu/photos/t%C3%B3-fa-fed%C3%A9lzet-platform-szomor%C3%BAf%C5%B1z-4492194/

Sokkal elegánsabbak azonban azok a belső kertek, amelyeknek alapját még a régi római előkelők vetették meg, s amelyet elsősorban a spanyol földön található patiók visznek tovább. A patio vagy átrium ház belső – általában szögletes és kis alapterületű – fedetlen udvara, amelynek centrumában egy csobogó, vagy kisebb növénykompozíció állhat, akár egy citrusfélével a közepén.

Vidéki típus: tornác vagy veranda

A magyar építkezési hagyományban kiemelkedő szerepe van a tornácnak. Úgy is mondhatnánk, hogy a terasz elődje volt. Manapság is sok tornácos házat láthatunk vidéken, és nagyon sokat ezek közül szépen kitataroztak, belül modernizáltak is, de meghagyták a tornácos előteret, amelynek különleges hangulata van. A tornác egy fedett menedék, amely a ház vagy épület bejárata előtt áll. A szerkezet kívül helyezkedik el az épület falaihoz, de bizonyos fajtájú keretek, köztük falak, oszlopok zárhatók, amelyek a főszerkezetből állnak. Nagyapámék ezt a területet verandának mondták, de vita van afelől, hogy a tornác és veranda egy és ugyanaz-e. Veranda inkább egy fedett emelvény a ház külső oldalán. Ez a szint a földszinten van, és gyakran a szerkezet elején és oldalán is kiterjed. Ez részben befedhető egy korláttal. Tehát nagyon hajaz a tornácra, de kisebb elemeiben mégis különbözik tőle. A tornácon tavasztól őszig nagy élet folyik. A családi ebédek mellett itt főzték a lekvárt a nagy üstökben, itt tárolták a száraz babot és egyéb, hideget nem kérő növényt az üvegezett falú oldalán, egyszóval a közösségi élet nem lényegtelen színtere.

patio

nyito-lefele-nyil-bibor