A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Két világ határán – milyen teraszajtót válasszunk?

A kertes házakban lakók körében egyre nagyobb az igény arra, hogy a lakóteret és a kertet valamiképpen összefűzzék. A teraszok tulajdonképpen ennek a két világnak a határán állnak. Ha bentről nézünk kifelé, akkor egy kicsit már kint is érezzük magunkat, ha kint tartózkodunk, azt érezzük, hogy már bent is vagyunk, azaz az érzetek kissé elmosódnak, egymásba hatnak, időnként összeolvadnak. A külső és belső terek virtuális mérete megváltozik, az egymást fedő terület funkciók miatt a méretek és a határok meghatározhatatlanná válnak, összeolvadnak, egyesülnek. Ennek a két világnak a határán áll a teraszajtó. Vajon milyen szempontok határozzák meg azt, hogy a lehető legjobb típust válasszuk ki a hatalmas kínálatból?

Ahol igazán nem mindegy a méret

A teraszajtók esetében a méretek nagyon meghatározóak. Ökölszabálynak mondható, hogy ha a falnyílás nem éri el a 2,5 métert, nem tudunk emelő-toló ajtót felszereltetni. Az emelő-toló ajtó ennél a méretnél két részből áll: kb 1,25 m lesz a fix rész, és ugyanannyi a nyitható rész. Egy ekkora felület mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a lapos küszöbön kényelmesen átjárhassunk és kitolhassuk a teraszra a grillezéshez szükséges holmikat. Ennél kisebb nyílás esetén bukó-toló ajtó jöhet számításba.

Két világ határán – milyen teraszajtót válasszunk?

Méret szempontjából a másik véglet a 6 méter, vagy annál nagyobb nyitható rész. A mai technológia mellett nagyjából 12 méteres méretig lehet problémamentesen nyitható emelő-tolóajtót felszerelni. Ezekben a méretekben más speciális vasalatok és mechanikai eszközök segítik a teraszajtó nyitását. Erre szükség is van, mert csak az üveg súlya elérheti a 250 kg-ot is. A hatalmas üvegfelületek tényleg behozzák a nappaliba a természetet, de ennek bizony ára is van. Az emelő-tolóajtók ilyen méretű kialakítása a legdrágább mulatság még akkor is, ha a keretezés a legolcsóbb PVC-ből van.

Emelő-toló vagy bukó-toló?

A nyílászárók esetében mindig oda kell figyelnünk az energetikai hatásokra. Egy nagyméretű üvegajtó beszerelése hatással van az épület hőháztartására. Télen a rossz szigetelés okozhat hő veszteséget, nyáron a beáramló fény idézhet elő üvegházhatást. Nem mindegy tehát, hogy a korszerű lehetőségek közül milyen minőségű, hőeggyütthatójú üveget választunk, esetleg milyen pluszban felhordott különleges szigetelő tulajdonságokkal bíró rétegek kerülnek az üveg felületére, illetve hány rétegű hőszigetelő üveg kerül az adott keretbe. Ezek a formulák mindkét teraszajtó formátumra igazak.

Két világ határán – milyen teraszajtót válasszunk?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Upvc_Patio_doors.JPG

Vizsgáljuk meg most az előnyöket és hátrányokat a két fő típusnál. Az emelő-toló ajtóról már megemlítettem, hogy többe kerül, különösen akkor, ha speciális automatikával szereljük össze. Egy ilyen ajtó akár távirányítóval is nyitható, ha elektromos meghajtású variációt választunk. Kézi működtetés mellett a kilincs elfordításával az ajtó megemelkedik, így a fix szárny mentén könnyedén eltolható.

Ennek az ajtótípusnak további előnye, hogy rendkívül alacsony a küszöbe, maximum két centiméter, tehát az akadálymentesség követelményeinek is megfelel. Ez az előny ugyanakkor hátránnyá válik abban az esetben, ha sok fa van a kertünkben, és azok közel helyezkednek el a teraszhoz. Ősszel a lehulló levelek könnyen kerülhetnek be a lakásunkba, hiszen nincsen, ami akadályt jelentene ebben. Amikor tehát kilépünk ősszel a teraszra, a szél gonosz módon beterelheti az avar egy részét.

Két világ határán – milyen teraszajtót válasszunk?

A bukó-toló ajtó talán nem olyan elegáns megoldás, mint a társa, ugyanakkor azt az esztétikai élményt, hogy közvetlenül rálássunk a kertre, ugyanúgy megadja.  Helytakarékos, hiszen a fix elem elé toljuk be a nyíló részt. A nevével ellentétben ez az ajtó nem buktatható. Az ajtó nem a padlóra, hanem a tokra szerelt sínen futva nyílik.  Másik különbség az emelő-tolóval szemben a magasabb küszöb. Ez a küszöb már távol tartja a kertből befelé igyekvő szemetet. A bukó-toló ajtó olcsóbb választás.

Amennyiben szeretnénk a beépítés költségén még szorítani, érdemes fix, azaz nem nyíló megoldásban is gondolkodni. Például egy 3,5 méteres nyílás esetén egy 2,5 méteres fix üveget egy teraszajtóval kombinálni.

Néhány gondolat az elfeledett klasszikusokról

A klasszikus egyszárnyas teraszajtó manapság nem annyira divatos megoldás, pedig az ilyen típusokat össze lehet építeni akár ablakkal, akár földtől plafonig érő fix elemekkel, így a nagy üvegfelületeken beáradó fényt és a kert látványát ennél a kivitelnél is élvezhetjük, ráadásul nem kell minden vagyonunkat elköltenünk rá.

Két világ határán – milyen teraszajtót válasszunk?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_old_sliding_glass_door_(1454063839).jpg

Valamivel többet tud a kétszárnyas teraszajtó. Mára indokolatlanul mellőzötté vált, noha nyitott állapotában a teljes falnyílás átjárható, tehát a teljes nyithatóságra vonatkozó elvárásunknak tökéletesen eleget tesz. Egyetlen hátránya, hogy a lakótérbe befelé nyílik, azaz helyet kell neki biztosítani.

Ha csak tehetjük, olyan vasalatot kérjünk a teraszajtóba, amivel nem csak 90 fokban, hanem akár 180 fokban is nyithatjuk az ajtókat. A küszöb kialakításánál is választhatunk a szinte a padlószintben lévő küszöb és a kicsit magasabb, ún. tokküszöbös verzió között.

nyito-lefele-nyil-bibor