A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A tisztaság az, ami a szobákat igazán ragyogóvá teszi.

A tisztaság az, ami a szobákat igazán ragyogóvá teszi

Felmerülhet a kérdés, hogy egy építőanyagokkal és lakberendezéssel foglalkozó blogba miért kerül be egy takarítással kapcsolatos anyag? Magyarázatként hadd meséljem el egy személyes élményemet, amikor egy ismerősömet kísértem el albérlet nézőbe. A lakás még nem volt üres, de az ott lakó bérlő – eléggé meggondolatlanul – megengedte, hogy megnézzük az ingatlant.

Sohasem volt olyan nyomasztó élményben részem, mint amikor beléptünk és megláttuk, hogy néz ki a két és fél szobás rózsadombi lakás. Már a küszöböt is úgy kellett átlépnünk, hogy ne bukjunk fel valamin, de ami odabent fogadott, az minden képzeletet felülmúlt. Az ott lakó – egyébként kisgyermeket nevelő – hölgy egyszerűen nem ismerte a takarítás fogalmát, s ezt azzal fűszerezte, hogy az élelmiszerek és egyéb holmik csomagoló anyagát oda rakta, ahol éppen kibontotta azokat. A régi bérlő távozását háromnapos, profi cég által történt takarítás követte, amitől a lakás szinte feltámadt a hamvaiból, és a barátom végül beköltözhetett. A tisztaság és a rend egy lakásban az az alap, amelyre bármilyen stílust és környezetet építhetünk, nem is beszélve az egészségügyi szempontokról.

Csináljunk a muszájból erényt! 

Úgy vélem, hogy a tisztaságmániásokon kívül csak nagyon kevesek kedvenc hobbija a takarítás. Azok a szerencsések, akik megfelelő anyagiakkal rendelkeznek, általában egy takarító céget, vagy egy remek referenciával rendelkező Mari nénit bíznak meg a lakásuk tisztán tartásával. Mivel azonban ezt nem mindenki engedheti meg magának, marad a saját kezű munka. Vannak azonban olyan praktikák, amelyek érdemes alkalmazni annak érdekében, hogy a fáradságos házi munka ne vegye el minden szabadidőnket, de az otthon is takaros legyen. 

Alapvető szempont legyen, hogy a kinti koszt a lehető legjobban kirekesszük a lakásból. A vizes lábbelire jó lábtörlő legyen kint az ajtónk előtt, míg a másik, száraz, a bejárati ajtó belső felén. Az előszobában legyen egy kényelmes leülő (akár egy kinyitható szék), ahová leülhet a belépő, és kényelmesen lerakhatja a cipőjét. Célszerű az előszobában olyan padlót (kerámia járólap) lerakni, amelyet gyorsan és könnyen felmoshatunk, így a nedves cipőtalpak nyomát egy pillanat alatt eltüntethetjük. 

A vizes lábbelire jó lábtörlő legyen kint az ajtónk előtt, míg a másik, száraz, a bejárati ajtó belső felén.

Alapvetőnek kell lennie a rendszerességnek, a tervszerűségnek és az alaposságnak. Mindezek mellett legyünk olyanok, mint az azonnali reagálású egység: ha valami kiömlik, szétszóródik, azonnal lépjünk közbe, és takarítsuk fel. Ne hagyjuk, hogy a kosz uralkodjon felettünk, mert a kiömlő folyadékok idővel masszív kötést hoznak létre azzal az anyaggal, amire ráfolytak. 

Mindig legyen megfelelő, és jól összeválogatott takarítókészletünk, hogy a tisztítást ne hátráltassa valaminek a hiánya. A tisztítószerek és eszközök beszerzésére sem kell feltétlenül vagyonokat áldoznunk, mert nagyon sok mindent egyszerű, természetes anyagokkal is feltakaríthatunk, és a felmosó pakk, valamint a porszívó mellett szinte mindent beszerezhetünk a háztartásból már kikopott darabokból. 

A takarítás rendszeres, tervszerű és alapos legyen.

Tisztítókészlet a spórolás jegyében    

Mikroszálas törlőkendőt valóban csak a boltban tudunk vásárolni, de puha törlőkendőket, egyszerűen szólva rongyokat a már nem hordott pamut ingekből is kivághatunk, de tökéletesek a már lyukas pamut vagy gyapjú zoknik is. Kiválóak lesznek a portörlésre. A már nem tökéletes, de még száltartó fogkefékkel a csapokat és a nehezen hozzáférhető helyeket tisztíthatjuk meg. Régi borotvapamaccsal vagy tiszta festőecsettel a kényesebb holmikat szabadíthatjuk meg a portól. Egy kiürült permetszóró flakonba pedig a házi készítésű tisztítószereket önthetjük.

A tisztítószerek közül sem kell feltétlenül a multi cégek drága termékeit megvennünk. A szódabikarbóna, a bórax és a só kiváló súroló anyag, mint ahogy az ecettel is sok mindent, például a zuhanyzó üvegfelületeit is zsírtalaníthatjuk.  Zsír és vízkő eltávolítására az ecet mellett remek a citromlé is, bár tény, hogy az kissé drágább. Csöpögő csap után maradó barnás foltokat teáskanál só és fél csésze fehér ecet keverékével prímán el lehet tüntetni. A teafa és az eukaliptuszolaj a mellett, hogy erős tisztító anyagok, de kellemes az illatuk is. Használatuk gazdaságos, mert csak néhány cseppre van szükség belőlük. A felületek áttörlésekor meleg vízhez adjuk hozzá ezeket. 

Takarítás: a tisztítószerek közül sem kell feltétlenül a multi cégek drága termékeit megvennünk.

Néhány gondolat a porszívóról                

Abban a lakásban, ahol szőnyeg, vagy szőnyegpadló van, nem lehetünk meg porszívó nélkül, bár a szőnyegtelen lakásokban sem árt a kefefejes porszívás, majd egy langyos vizes felmosás. A porszívó kiválasztásának van néhány olyan szempontja, amelyet jó, ha szem előtt tartunk. A gép szívóerejét érdemes kipróbálni, mert nem feltétlenül teljesítményfüggő ez a képesség. Azt is végig kell gondolnunk, hogy porzsákos, vagy anélküli, azaz cserélhető papírzsákos változatot választunk. A legjobb a kombinált választás azzal a plusz opcióval, hogy van porzsák telítődést jelző rendszere is. Mivel a por az allergiások nagy ellensége, ezért érdemes a drágább, de e tekintetben is hatékonyabb HEPA-szűrős rendszerű készüléket előnyben részesíteni. 

A szőnyeg vagy a szőnyegpadló takarításához nélkülözhetetlen a porszívó.

Takarítási technikák néhány mondatban   

Amikor elmerültem a takarítás témájában, be kellett látnom, hogy a szakirodalma váratlanul nagy és mély, ezért egyetlen blogba nem lehet mindent beleszuszakolni. A takarítás mára már szakmává vált, amelyet nemcsak a nők tudnak szakavatottan elvégezni. 

Néhány jó tanácsot azonban összegyűjtöttem a profiktól, és ezeket osztom meg most végezetül. A lakás takarításának iránya is meghatározott. Mindig felülről haladjunk lefelé, azaz kezdjük a magasan fekvő részekkel, hiszen a por és a kosz lefelé fog szállni. Ugyancsak fontos irány a belülről kifelé haladás: a lakás belsejének megtisztítása után haladjunk a bejárati ajtó felé, felgöngyölítve magunk előtt a terepet. 

Érdemes a lakást takarítás szempontjából zónákra osztani, és ezeket a zónákat (pl. vizes blokk, hálószobák stb.) egységenként takarítani. Amennyiben kerülni akarjuk a nagytakarítást, érdemes felállítani egy hétvégi szünetekkel szabdalt napi tervet, és azt következetesen betartani. Ilyenkor a napi takarítás ideje nem lesz fél óránál több, és a műveletet – amellett, hogy tisztább lesz a lakás – napi tornagyakorlatnak is felfoghatjuk. Az interneten rengeteg technika is trükk megtalálható. Bármelyiket válasszuk is, a cél az, hogy lakásunk fényét és becsét a tisztaságával is megőrizzük.

Érdemes a lakást takarítás szempontjából zónákra osztani.

nyito-lefele-nyil-bibor