A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A fekete valójában a színek hiánya, a világűr csendjét nyomatékosító mélysötét éjszaka.

Fekete-arany emlék

Amikor Spanyolországban jártam, eljutottam az El Escorialba, amelyet V. Fülöp, a spanyolok legnagyobb királya építtetett. A hatalmas épület egy tulajdonképpen egészen kis helyiségében van az uralkodó hálószobája, amely megdöbbentő látványt nyújt. A hálóhely inkább hasonlít egy pazar ravatalozóra, mint hálóra. A falak és a bútorok feketék, mint ahogy az ágyneműk és a kiegészítők is. Ezt az arany csillogása töri meg, szinte kiragyogva a sötétségből. Valami mély, melankolikus elegancia, és a mérhetetlen gazdagság határozza meg a helyiség hangulatát.   

Fekete, fehér, igen, nem?

A fekete valójában a színek hiánya, a világűr csendjét nyomatékosító mélysötét éjszaka. A szín nélküli semlegesség, ezért valamiképpen a színpaletta kakukktojásának is nevezhető. A fekete a fehér ellenpárja, a fények elnyelője. Mikor készülhetne erről a színről egy cikk, ha nem a legkevesebb fényt adó hónapban, januárban?   

Ha már az ellentéteknél tartunk, szögezzük le, hogy a fekete-fehér színkombináció rendkívül karakteres, és a szemet vibráló hatásával meg is zavarhatja. Nem véletlen tehát, hogy a természet is felhasználja ezt az álcázási technikát. Messzire sem kell mennünk példáért, elég, ha csak a zebrára gondolunk. A kombináció erős hatása miatt a közlekedés is felhasználja. A lakásban csak nagyon csínján bánjunk vele, mert zavarólag hat az idegekre a halmozása. Egy fekete-fehér enteriőrt is úgy tudunk kellemesen megalkotni, ha valamilyen tompító színnel, púderrel, halvány sárgával vagy fátyolos zölddel oldjuk fel a pepita környezetet. 

A fekete optikailag szűkíti a teret.

Köztudott dolog, és már több cikkemben is megemlítettem, hogy a fekete optikailag szűkíti a teret. Felfedezhetjük azt is, hogy amennyiben fekete vagy fehér háttér előtt vizsgáljuk az egyes színeket, akkor a fehér háttér előtt a sötét színeket közelebbinek fogjuk érezni, míg a világosak beleolvadnak a háttérbe. A fekete fal előtt a fehér és világos színek ragyognak elő, a sötétek pedig hátra szorulnak. A fehér és fekete falak előtt jól mutatnak az egyszerű szerkezetű és egyszerű formájú berendezési tárgyak, de hasonlóképpen az ellenkező színű – fehér térben a fekete, míg fekete térben a fehér bútorok, lakástextilek és dekorációk.

A szín varázslatos képessége továbbá, hogy segítségével az egyes színek mélyebb árnyalatait tudjuk kikeverni. Optikai, elrejtő hatását gyakorta használják ki a bűvészek a produkcióik során. 

Fekete a lakberendezésben

A lakberendezők azt szokták mondani, hogy a fekete a kifinomultság és az elegancia színe. És valóban: okos színkombinációkkal, valamint megfelelő színarányokkal egészen különleges köntösbe öltöztethetjük be az otthonunkat. A spanyol királyi hálószoba óta tudjuk, hogy óvatosan és megfontoltan kell bánni vele, sohase ez játssza a főszerepet az enteriőrben, csakis finom ecsetvonásokkal dolgozzunk vele. Leginkább arra alkalmas, hogy kihangsúlyozzunk egy teret, egy különleges formájú bútort. Egy különleges falfelület feketére festésével vagy egy ilyen színű képkerettel modern ízt kölcsönözhetünk környezetünknek.

Mivel a fekete semleges szín, ezért a lila, a bíbor, a barna és a sötétkék kivételével minden színnel jól összefér.

Olyan helyiséget, amelybe elegendő természetes fény jut be, a fekete valamilyen színnel karöltve egészen karakteres lehet. Elsősorban a nappaliban, egy modern dizájnú hálószobában, esetleg egy extravagáns fürdőszobában érzi a legjobban magát. Láttam már fekete-arany konyhabútort is, de ezek rövid életű trendek szoktak lenni. 

A fekete falak és berendezési tárgyak esetében a csillogó üvegek fényjátékával, a fémes felületek acélos fényeivel, a csempék és márványlapok ragyogásával érhetünk el egy egészen különlegesen megkomponált környezetet. Az ilyen terek kívánják az erősebb fényeket, mivel a szín fényelnyelő képességgel bír.

Színkombinációk a feketével 

Folytatva a lakberendezéshez tartozó utunkat, most nézzük meg, hogy milyen hatásokat érhetünk el az egyes színekkel, amelyek a feketével lépnek társas kapcsolatba. A természet egyik nagyon erős színpárja a fekete-sárga. Ez a kombináció mindig a veszélyre figyelmeztet. Azért használja a darázs, vagy a mérget kiválasztó béka ezt a párosítást, mert nagyon jól látható, és erős hatású. Létrehozhatunk ilyen színpárral egy enteriőrt, de nagyon tudnunk kell az arányokkal és az árnyalatokkal bánnunk. Csaknem ugyanez a helyzet a vörössel kombinálva is – nem véletlen, hogy ez a páros az ördög színe, amely egyszerre buja és félelmetes, ugyanakkor pezsdítő hatású. Hálószobákban ne éljünk vele!          

A természet egyik nagyon erős színpárja a fekete-sárga.

A fekete belső tereket mindig kompenzálnunk kell a ragyogással, ezért az arannyal, és az ezüsttel nagyon arisztokratikus hangulatot tudunk kelteni. Ilyenkor az enteriőrben lévő tárgyaknak, kiegészítőknek, bútoroknak kell biztosítaniuk ezt a ragyogást. A fekete fal semleges mivoltában, ugyan minden színnel külön-külön, de egymással is jól harmonizál, ám arra ügyeljünk, hogy a velük egy térben megjelenő bútorok, lakástextilek ás más kiegészítő tárgyak színei is harmonizáljanak egymással. Mivel semleges színről van szó, ezért a lila, a bíbor, a barna és a sötétkék kivételével minden színnel jól összefér. A hangsúly a mértéken és az árnyalatokon van! 

A fekete pszichológiája és szimbolikája

Nem sokan szavaznak a feketére, amikor a kedvenc színek kerülnek szóba. Azok, akik mégis kedvelik, általában fegyelmezett, független és befolyásolhatatlan típusok. Mivel ez a sötétség színe, ezért számos negatív jelentése van: a szomorúság, a gyász, az elmúlás, a veszteség, a depresszió fogalma kapcsolódik hozzá.  Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, csüggedtek, fáradtak, kimerültek vagyunk. 

A fekete a keresztény kultúrában a gyász színe, ugyanakkor a puritánság és egyszerűség jelzője is. Nem véletlen, hogy az első szerzetesrendek is ilyen színű csuhába öltöztették tagjaikat. Az ókori Egyiptomban nemcsak a halál, de a halál utáni élet, azaz a feltámadás jelképét is hordozta. Ezenkívül eleganciát, tekintélyt és szigorúságot áraszt. Ez az oka annak, hogy a bírói talár, a papi reverenda, vagy a különböző egyenruhák számos országban ilyen színűek. Japánban ugyanakkor a tapasztalat és tudás szimbóluma, ezért a harcművészetekben a fekete öves a legmagasabb rangú harcost, míg a fehér a tapasztalatlan kezdőt jelöli.

A harcművészetekben a fekete öves a legmagasabb rangú harcost, míg a fehér a tapasztalatlan kezdőt jelöli.

nyito-lefele-nyil-bibor