A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Manapság a kert fogalma is megváltozott, hiszen egyre többen vélik úgy, hogy ez a terület nem más, mint a benti világ megnövelése.

Kert, megváltozott funkciókkal és szereppel

A május talán az év legszebb hónapja. Ilyenkor borul szinte minden virágba és zöldbe, a levegő illatos és langyos, a napfényes órák száma növekszik. Akinek kertes háza van, az bizonyára már kiül a teraszra és úgy élvezi a kis házi természet áldásait, hogy közben a szabad levegőn étkezhet. Ilyenkor már a családi élet egyre nagyobb része is a teraszon vagy éppen a kertben zajlik. 

Manapság a kert fogalma is megváltozott, hiszen egyre többen vélik úgy, hogy ez a terület nem más, mint a benti világ megnövelése. Ennek a filozófiának mentén olyan funkciók is kikerültek a szabadba, amelyekről korábban nem is álmodhattunk. Akár a kertünkbe telepíthető egy jól felszerelt konyha, de megfelelő kialakítással egy nyári plusz nappalival is gazdagodhatunk. Valóságos kerti szobákat alkothatunk meg a magunk örömére.

Az elmúlt év ráadásul jelentős változást hozott az életünkbe. A járványhelyzet miatt felértékelődött a házi kertek szerepe, mivel fókuszunkat a saját lakókörnyezetünkre kell irányítanunk.  

Hetven éves időutazás    

A kerti bútoroknak és magának a kertnek mint természetes enteriőrnek korábban is megvoltak a divatos elemei, de a 2021-es évben ezek a trendek sokkal hangsúlyosabbak lettek a megváltozott szerepek okán. Érdemes tehát kicsit elmerülnünk a kerti világ divatjába, hogy aki szeretne nyáron „trendi” kertben időzni, az információhoz jusson. 

Úgy látszik, hogy a régi korok divatja időről időre visszatér, és ez most a kertek világára kifejezetten igaz. A múlt század ötvenes éveinek szín- és formavilága köszön vissza a 2021-es kerti bútorokon és kiegészítőkön, természetesen a legmodernebb anyagok felhasználásával ötvözve mindezt. Elmondható tehát, hogy három generációval később egy régi forma megint újként bukkanhat elő a feledésből.

Akár a kertünkbe telepíthető egy jól felszerelt konyha is.

Színek, formák, stílusok

Az ötvenes évek stílusteremtői olyan tervezők voltak, mint Juhl Wegner, George Nelson vagy Poul Volther. Az akkori lekerekített formavilágot a maiak azokkal a természeti anyagokkal ötvözik, amelyek a kortárs kézművesség remekei. 

Az anyagok mélyen telített színekben tobzódnak, rendkívül látványosak, és jelenlétükkel tovább színezik a kertet. Az okker, a zöld és a levendula egyszerre idézi fel a túlcsorduló természet színeit, és teremt családias hangulatot. A kerti bútorokon gyakorta tűnik fel ez a három szín valamilyen kombinációban, de ha nem készülünk igazodni a bútoroknál a trendhez, megtehetjük azt a kiegészítők kiválasztásánál. Válasszunk olyan párnákat, takarókat, edényeket, amelyek a divatos színvilágot testesítik meg, és legyünk figyelemmel a formavilágra, valamint az anyaghasználatra. Az anyagok továbbra is természetesek és organikusak legyenek, de a párnák esetében mindezt méretük megnövelésével tegyük „trendivé”. 

Az okker valahol a sárga és a barna határán lebeg, jelenlétével jobban kihangsúlyozhatjuk a teret, és kiemelhetünk egy-egy részletet vagy tárgyat a természet zöldjéből vagy a terasz szürke betonjából. 

A zöld nemcsak belesimul a természetbe, de árnyalataival tovább mélyíti a viruló környezetet. A zöld a legkülönfélébb anyagokon jelenhet meg, így a műanyagon, fémen, vagy a természetes textíliákon, de akár a hinta kötelén is. A levendula frissítő és nőies árnyalatai a szabad terek felüdítésére adnak lehetőséget. 

A zöld nemcsak belesimul a természetbe, de árnyalataival tovább mélyíti a viruló környezetet.

A bútorkészítők komplett kerti családokkal jelentkeznek, ezzel is igazodva ahhoz a jelenséghez, hogy összemossuk a benti teret a kintivel. Ezek a bútorok nemcsak színesek, de az asztalok nagyobbak, a székek, fotelek mélyebbek lesznek. A kültéri szettek szívesen alkalmazzák az organikus és ívelt formákat, és törekszenek a természetes anyagok felhasználására. Teszik ezt úgy, hogy közben a termékek szívósak és időjárásállóak legyenek. Ehhez a legmodernebb, szárazhab-technológiát alkalmazzák, amelyek gyorsan száradnak, így a párnák, ülésbetétek egész évszakban kint hagyhatóak.

Speciális vonalat visznek az úgynevezett nordik vagy skandináv stílusú bútorcsaládok, amelyek elődei ugyancsak az ötvenes években születtek. Ez a feszes és letisztult stílus most a dizájnszínekkel jelenik meg.  

Általános törekvés a bútorgyártóknál a modularitás. Egy kerti konyhabútort több elemből alakíthatunk ki, így teljesen az igényeinkre szabhatjuk a berendezést. Hogy csak egyetlen, apró példát hozzak fel ennek bizonyítására: kaphatóak már azok a zsúrkocsik, amelyek kiszolgáló funkciójuk mellett bárasztalként, de akár virágtartóként is felhasználhatóak. Az eukaliptusz vagy rattan bútorok mellett jelentős szerep jut a kárpitozott alumínium modelleknek. Ezek az antracit porfestéssel ellátott bútorok elég tartósak és sok éven át kiszolgálhatják a tulajdonosukat.

Kipillantás a kertbe

Ebben az esztendőben a kert arculata is megváltozik. A korábban nagy műgonddal nyírt ágyások és sövények helyét egy sokkal bujább és természetesebb környezet váltja fel. Kertünk a „növekedjen minden virág” mottót felhasználva vadregényesebbé válik. 

A vizes elemek szerepe felértékelődik, különösen a kerti tó szemet-lelket gyönyörködtető látványára lesz megnövekedett igény. Ezek a tavak a természetet idézik fel, és környezetüket is természetes anyagok, növénytársulások övezik. 

A kert inkább a pihenés terepe lesz, mintsem a folytonos kertészkedésé. A virágok visszafogott színükkel és formájukkal egyszerűsítik le a természet jelentését. Magas kerítések védik meg a teret az avatatlanoktól. 

A kertek mindezek mellet az önellátás terepeivé válnak, amelyet két tényező befolyásol. A járvány hatására sokan tárolnak élelmiszereket, és a házi primőrnél aligha lehet frissebbet és ízletesebb találni. Ráadásul az élelmiszerek ára, így a zöldségeké és a gyümölcsöké folyamatosan növekszik, ezért egy kis palántázással és öntözéssel sokat spórolhatunk a heti bevásárlásokon.

A kerti vizes elemek szerepe felértékelődik, különösen a kerti tó szemet-lelket gyönyörködtető látványára lesz megnövekedett igény.

nyito-lefele-nyil-bibor