A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kerti tó

A nyár és a víz összetartozó fogalmak. Minél magasabbra szökik a hőmérő higanyszála, annál jobban áhítozunk a víz hűvösére. Korábbi cikkemben a házi medencéről már megemlékeztem. Ezúttal a kerti tó telepítésének lehetőségeit járom körbe. A házi medence és a kerti tó – noha mindkettő vízfelületen alapul – mégis egészen más funkciót lát el, ezért más a tervezése, megépítése, és a karbantartása is.

Funkció és tervezés

Míg a házi medence a fürdőzést, az aktív kikapcsolódás terepe, addig a kerti tó a hűsölés, a meditáció, a szem és a lélek gyönyörködtetésének természetes közege. A felsoroltakon felül egy megfelelő méretű kerti tóban élettársulásokat lehet létrehozni gondos tervezéssel. Az ilyen társulásokban a tavi halak mellett növények, csigák, sőt teknősök is élhetnek. Míg a medencéket a téli hónapokra nagyon gondosan elő kell készíteni, addig a kerti tó természetes közegében át tud telelni, hacsak nem tervezünk hozzá valamilyen látványelemet: például csobogót, műpatakot, keringetőt, vízköpőt. Ezekhez a funkciókhoz már kellenek olyan gépek, amelyeket a tél közeledtével le kell állítani, és megvédeni a fagytól. Funkciója tehát alapvetően a kerti környezet esztétikussá tétele: növénytársulásokkal körbeültetve, szép kövekkel kirakva, a nagyobbaknál esetleg kis híddal, aprócska szigettel, benne vízinövényekkel, halakkal.

Kerti tó

A kerti tó építésének első lépése a tervezés. A legfontosabb szempont, hogy jövendőbeli tavunk passzoljon a kert stílusához, és a kert többi részéhez: a lugashoz, a kerti bútorokhoz, a padokhoz, szobrokhoz, oszlopokhoz, a formára nyírt sövényekhez, házunk nyílászáróihoz, tehát mindenhez, amivel korábban arculatot adtunk a kertünknek. Választhatunk szabályos vagy szabálytalan formájú díszmedencét is. Fontosak az arányok is, mert nem szerencsés az, ha a kertünkből túl nagy területet vesz el a tavunk, amelybe nemcsak a medence testét kell beleszámolnunk, hanem a telepített környezetet is. Ott van jó helyen a tó, ahol legalább napi 5 órában éri a természetes fény, s ahol a fák nem szemetelik tele. Ezért tanácsos a fáktól, lombhullató bokroktól olyan távolságra elhelyezni a tó medencéjét, ahol megőrzi viszonylagos tisztaságát.

Kerti tó

Méretek, formák, anyagok

A tavunk mérete és formája meg fogja határozni, hogy milyen technológiák közül választhatunk. Amennyiben csak egy pici, mondjuk 4 négyzetméteres tavunk lesz, akkor érdemes az előre gyártott medencék közül választani. Ezek különösen erős műanyagokból, a drágábbak üvegszál erősítésű műgyantából készülnek. Élettartamuk minőségüktől függően elég hosszú, akár 10-30 év is lehet, ennek okán a beépítést követően nagyon sokáig nem kell a kicserélésén gondolkodni. Amire ügyelni kell, az a méret, illetve annak optikai hatása. Amikor ugyanis a vásárlótérben nézegetjük a modelleket, azok mindig nagyobbnak látszanak, mint amikor a földbe kerülnek. Ezért célszerű a tervezett méreteket papírra vetni, és a medencéket lemérni a kiválasztás előtt.

A szabályos alakú, nagyobb méretű medencéket rendszerint betonból építik meg, és kőburkolattal fedik. A megfelelően megépített betonmedence hosszú éveken át dísze lehet kertünknek: erős szerkezetének köszönhetően remekül ellenáll a talaj kisebb megcsúszásának, nem sérülékeny, szilárd, és meredek partok is kialakíthatók betonból. A napsugárzásra közömbös, különösebb karbantartást nem igényel, csak a kisebb repedéseket kell helyrehoznunk. Azonban nehéz megépíteni, kialakításához szakértelem szükséges. A beton és a víz közé mindenképp szigetelő burkolatot kell helyeznünk, mert a mész mérgező a halakra és a növényekre.

Kerti tó halakkal

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fish_Pond_in_The_Secret_Garden,_Eden_Villa_Park,_Bachelors_Walk,_Portadown_-_geograph.org.uk_-_587964.jpg

A szabálytalan alakú, nagyobb méretű tavakhoz különböző fóliákat használnak. A fólia rugalmas, jól kezelhető anyag, a segítségével könnyen alakíthatunk ki természetes alakú tavat. A hagyományos fóliánál egy fokkal jobb a PVC fólia. A PVC tartósabb, közel tíz évig nem kell cserélni. Sajnos, a napsugárzást nehezen bírja. Javítani addig lehet, amíg még rugalmas, és nem keményedett meg. A legújabb innováció a szintetikus gumiból gyártott butil- vagy gumifólia. Rugalmasságát több évtizeden át megtartja, és még könnyen is javítható. Bármilyen forma kialakítható belőle, mivel forrasztható, ezért több kisebb darab összeolvasztásával bármi megvalósítható gyűrődés nélkül ebből az anyagból. Kiválóan ellenáll a napsugárzásnak is, és hidegben is rugalmas marad. Igaz, ez a legdrágább eljárás, de az eredmény önmagáért beszél.

Természetes közeg kialakítása a kertben

Amennyiben halakat is akarunk telepíteni a tavunkba, nagyon fontos, hogy a víznek ne csak a felülete legyen elegendő, de annak mélysége is. Legalább 1 méteres mélységet kell hagynunk, hogy a halak a téli időszakot átvészeljék. A tó talaját tavi földből, kavicsból, homokból és kövekből kell felépíteni. A tó szélen lévő, látható fólia-darabok nem túl szépek, ezért azokat természetes anyagokkal teljesen el kell rejteni. Erre jól bevált a homok, agyag, kavics és a nagyobb kövek. Érdemes a növények kiválasztásánál csak néhány fajra támaszkodnunk. Ilyen lehet a tündérrózsa, a sásnőszirom és a mocsári nefelejcs. A vízfelületen kívül elsősorban füveket és évelőket ültessünk. A halak fajtája és mérete is a kerti tavunkhoz igazodik, s csak akkor telepítsük, amikor már kialakult a tó természetes ökoszisztémája, és megfelelő a víz oxigéntartama. Ez rendszerint a tó második évében következik be, ha okosan terveztük meg az öntisztítást végző növényi társulásokat. A tó folyamatosan párolog, de hazánkban viszonylag gyors és állandó pótlás érkezik a csapadékból. Vízpótlásra vezetékes vizet csak mértékkel használjunk! A teknősök segítenek a kerti tó növény és halállományának szabályozásában, de figyeljünk rájuk, nehogy túlzásba vigyék! Teknősök tartása esetén legalább 30 cm magas fallal kell öveznünk a tavunk területét.

nyito-lefele-nyil-bibor