A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A bejárati ajtó számos külső behatástól véd meg minket: egyszerre zárja ki a hideget vagy a meleget, a port és a zajt, és – ha megfelelő ajtót választunk – távol tartja a betörőket is.

Egy rutinszerű mozdulat, és ami mögötte van

Amikor munkába indulunk, még utoljára vetünk egy pillantást az előszobára, aztán egyetlen, de határozott mozdulattal becsukjuk lakásunk, házunk bejárati ajtaját.  Az utolsó mozdulat, mielőtt kocsiba szálltunk volna, otthonunk bezárása egy pillanatig sem marad meg emlékeiben. Ki emlékszik már arra a dilemmára, hogy milyen legyen a bejárati ajtó, amikor a házat építtette? Pedig számos szempontot kell szem előtt tartanunk akkor, amikor ezt a nyílászárót beszerezzük. Mai cikkemben ehhez szeretnék némi útmutatást nyújtani. 

Akár a multifunkcionalitás szimbóluma is lehetne

A fenti megállapításra szeretnék ráerősíteni. A bejárati ajtó számos külső behatástól véd meg minket: egyszerre zárja ki a hideget vagy a meleget, a port és a zajt, és – ha megfelelő ajtót választunk – távol tartja a betörőket is. Ugyanakkor a család magánéletét is eltakarja és megóvja, s ha valóban ügyelünk a részletekre, akkor jelentős dizájn szerepe lehet a házunk homlokzati részén. 

Sokan csak a praktikum oldaláról közelítenek ehhez a nyílászáróhoz, mások számára viszont nagyon fontos, hogy a bejárati ajtó ne csak szerves részét képezze a háznak, de annak esztétikai értékét még növelje is. Ez utóbbiaknak van igazuk, hiszen egy gerendaházat teljesen tönkre tehetünk, ha botor módon műanyagból választjuk ki annak bejáratát. És a sort hosszan lehetne folytatni a nem megfelelő színnel vagy mérettel, formával megtoldva. 

Milyen anyagból legyen a bejárati ajtónk?         

Érdemes megvizsgálnunk, hogy a különböző anyagból készült ajtók hogyan felelnek meg a felsorolt feltételeknek. Az sem lényegtelen, hogy milyen élettartamra számíthatunk az egyes típusoknál, illetve milyen és mekkora ezek karbantartási igénye.

A műanyag bejárati ajtók egyik nagy előnye, hogy a küszöbrészük alacsonyabb, így könnyebb még a mozgássérülteknek is az áthaladás rajta. A műanyag ajtókat kedvezőbb árban lehet elérni, mint a fából vagy fémből készült társaikat. Esetükben elegendő a szokásos évenkénti szerelvényápolás valamint a felület mosószeres, nem súrolószeres mosása. A műanyag ajtókat számtalan színben és formában lehet elérni, s már a korábbi gyerekbetegségeit is kinőtték. Korábban a műanyagok hamar megfakultak, és nem voltak túl ellenállóak a kéretlen behatolókkal szemben, de a gyártók mára ezeket a versenyhátrányait ledolgozták. 

A műanyag bejárati ajtók egyik nagy előnye, hogy a küszöbrészük alacsonyabb, így könnyebb még a mozgássérülteknek is az áthaladás rajta.

A záródási rendszerben viszont nincs különbség az egyes anyag fajtájú ajtók esetében, de a műanyag ajtóknál alapkivitel a kettős, rugalmas, peremzáró tömítés. 

A fából készült bejárati ajtók rendkívül elegánsak és természetességükkel igazi ékei lehetnek a háznak, az is igaz ugyanakkor, hogy árban bizony borsosabbak. A fa ajtókat különös gonddal kell ápolni és karbantartani, de ezt a figyelmet meg is hálálja: hosszú élettartamot és folyamatos esztétikai megjelenést kapunk cserébe. Ennek megfelelően évente át kell vizsgálni, és – ha kell – javítani az ajtót. Ez a javítás gyári kezelés esetén gondos portalanítás után, kisebb, finomcsiszolással és helyi átfestéssel megoldható.

A fából készült ajtók rendkívül elegánsak és természetességükkel igazi ékei lehetnek a háznak.

A bejárati ajtók anyagától függetlenül ügyelni kell a vasalatokra.  Ezeket időnként meg kell olajozni, amire a könnyűolaj vagy a szárazgrafit tökéletesen alkalmas. A műanyag ajtóknál fontos kiemelni, hogy nyári vagy téli átállásnál a vasalatokat is át kell állítani 180 fokkal annak érdekében, hogy a tömítés tökéletes maradjon. Ilyenkor a görgős vagy gombafejes záró csapokat kell elforgatni, ami néhány perces műveletet jelent.  

A bejárati ajtók harmadik nagy csoportját fémből készítik. Ez lehet alumíniumból vagy acélból, és ugyanúgy számtalan méretben és színben beszerezhető, mint műanyag vagy fából készült társaik. A fémből készült bejárati ajtóknak garantáltan magas az élettartamuk és a betörés ellen is jobban védekeznek. Az alumíniumból készül bejárati ajtóknak nincs szükség különösebb felületi védelemre sem, hiszen nem korrodálnak, viszont az erőteljes mechanika hatásokra érzékenyebbek, mint acélból készült társaik. Ez a típus, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek (hőszigetelés, biztonság) sokkal drágábban érhető el a piacon. 

A fémből készült bejárati ajtóknak garantáltan magas az élettartamuk és a betörés ellen is jobban védekeznek.

A fizikai és kémiai hatásoknak az acél bejárati ajtók tudnak ellenállni, az acélajtók bírnak remek tűzgátló tulajdonsággal, nem deformálódnak. Annyira masszív szerkezetek, hogy karbantartásuk csupán az olajozásra és az esetleges újrafestésre korlátozódik. Anyagának korábban egyetlen hátránya volt, nevezetes az, hogy a hőhíd kialakulását nem tudta megakadályozni. Természetesen manapság már az innovációknak köszönhetően ezt a problémát is kiküszöbölték a gyártók. Acélból készülnek azok a felsőkategóriás ajtók, ahol a maximális biztonságot magas esztétikai elemekkel párosítják. Az ilyen ajtók üvegbetétekkel is díszíthetőek, kaphatnak egészen különleges, a ház éjszakai arculatát is meghatározó LED-világítást.

Fókuszban az igények és a lehetőségek 

A bejárati ajtók anyagának tekintetében sem egyszerű a választás, hát még, ha hozzávesszük a további paramétereket, mint a méret, szín, forma és dizájnelemek. Nyilván akkor választunk okosan, ha az igényeinket és a lehetőségeinket tudjuk optimalizálni, és a legjobb ár-érték aránnyal bíró terméket válasszuk. Ehhez nyújt segítséget cégünk és az itt dolgozó szakembereink, akikhez bármikor bizalommal fordulhat. Nézzen be hozzánk, s mi hozzá segítjük, hogy termékeinken keresztül egy új világba léphessen!

Nyilván akkor választunk okosan, ha az igényeinket és a lehetőségeinket tudjuk optimalizálni, és a legjobb ár-érték aránnyal bíró terméket válasszuk.

nyito-lefele-nyil-bibor