A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

 

Amikor otthonunk bejárat ajtóit szeretnénk megtalálni, akkor elsősorban a neten nézünk körbe, vagy bemegyünk néhány szaküzletbe.

Könnyű hozzáférni, sokféle van belőle – és ez okozza a fejtörést

Korábbi cikkeimben a biztonsági, valamint a bejárati ajtókról írtam, s most itt az ideje belépni lakásunkba, és a beltéri ajtókat szemrevételezni közelebbről. A beltéri ajtóknak is számtalan fajtája és típusa van, ezért a kiválasztás szempontjait szeretném ebben az írásban megvilágítani.    

Amikor otthonunk bejárat ajtóit szeretnénk megtalálni, akkor elsősorban a neten nézünk körbe, vagy bemegyünk néhány szaküzletbe. Mivel manapság már minden barkácsáruházban, vagy tüzép telepen elérhetőek a sztenderd méretekre gyártott ajtók, azt gondolhatnánk, hogy könnyű dolgunk lesz. Sok esetben a termékek nagy választéka az a tényező, ami meggondolásra késztethet minket, mert nem mindegy, hogy melyik helyiségben milyen alapanyagú ajtót helyezünk el. A nagyobb baj meg ott kezdődik, ha a sztenderd méretek nem passzolnak ahhoz a nyíláshoz, ahová be akarjuk helyezni.   

A behelyezés alapszabálya

Új ház vagy lakás építésénél a beltéri nyílászárók elhelyezése lesz az utolsó fázis, de a tervezésnél nem árt, ha szabvány méretekben gondolkodunk, hiszen így sokkal kényelmesebben, könnyebben és olcsóbban szerezhetjük be a megfelelő darabokat, mintha csináltatnunk kellene azokat.   

Az ajtók behelyezése a burkolás, a falak vakolása, glettelése, festése-tapétázása után történhet, így elkerülhető lesz az ajtó sérülése, vagy bepiszkolódása. Burkolás előtti behelyezésnél előfordulhat, hogy az ajtó alsó széle fennakad a megemelkedett szint miatt. Az ajtók nyitásirányát is a behelyezéskor kell meghatároznunk. Amire figyelnünk kell, hogy mindig az ajtó pánt felőli oldalán van az ajtó nyitásiránya. Lehetőleg az egész lakásban ugyanazon nyitásirány legyen, mert így nem fogjuk egyes helyiségek ajtajait rángatni a rossz beidegződés miatt. Ügyeljünk arra is, hogy a nyitás irányában legyen elég helyünk nemcsak belépni, de nagyobb tárgyakat is átvinni, hogy egy esetleges rámolásnál ne kelljen leemelni az ajtót. 

Új ház vagy lakás építésénél a beltéri nyílászárók elhelyezése lesz az utolsó fázis, de a tervezésnél nem árt, ha szabvány méretekben gondolkodunk

Fajták és rendeltetésük

A beltéri ajtók anyaga határozza meg a fajtákat is, és azon belül helyezkednek el a különböző típusok. Mindegyik fajtáról lehetne köteteket írni, de egy blognak rövidnek és könnyen érthetőnek kell lennie, úgyhogy csak módjával fogok szakmázni. 

A legolcsóbb fajta a dekorfóliás ajtó. Ez a fajta tud a leginkább igazodni a mindenkori divathoz színben, mintában és méretben is, de csak azoknak ajánlanám jó szívvel, akik nem gondolkodnak hosszú, évtizedes távlatban, mert az olcsóság mögött a gyorsabb elhasználódás búvik meg. 

Tartósabb anyagból vannak a CPL felületű ajtók, és ezek még nagyobb szín és mintaválasztékban szerezhetők be. A CPL felületű ajtókat egyedi méretben is meg lehet rendelni. A CPL egy bizonyos réteg az ajtó felületén, amely ellenállóba teszi azt a kopások ellen. Gyakorlott szem felfedezheti ezt a réteget, mert az eredeti felület színét kicsit opálossá, füstszerűvé teszi. Ennek ellenére nagyon szép ajtók készülnek ezzel a felülettel. 

A beltéri ajtók anyaga határozza meg a fajtákat is, és azon belül helyezkednek el a különböző típusok.

fafurnéros ajtókból készíttethetünk igazán egyedi darabokat. Az ilyen ajtók esetében a természetes fa szépségében gyönyörködhetünk. Nagyon masszívak és időt állók, feltéve, hogy megkapják a megfelelő gondoskodást. 

Modernebb környezetben jól mutatnak a keret nélküli, avagy fa-, illetve acélkeretes, homokfújt üvegajtók.  A beltéri ajtók egyik különleges típusa az üvegbetétes ajtó, amely egyedi arculatot ad a lakásnak. Az ilyen nyílászáró behelyezését olyan helyiségekbe javasoljuk, ahol fontos, hogy az becsukva is engedjen be fényt.  Nyílhatnak a konyhára, a nappalira. A háló- vagy tévészobában ezeket a típusokat kerülni kell, mert a fény megzavarná pihenésünk, szórakozásunk. 

Az üvegbetétes beltéri ajtó behelyezését olyan helyiségekbe javasoljuk, ahol fontos, hogy az becsukva is engedjen be fényt.

Beltéri ajtó az enteriőrben

A beltéri ajtó – csakúgy, mint bejárati társa – multifunkcionális, mert nemcsak az átjárást és a zárást biztosítja, de dekorációs értékkel is bír. Egy szép szobabelsőt teljesen elronthat egy rosszul választott, vagy lepukkant beltéri ajtó. 

A kiválasztásnál legyen a fő igazodási szempontunk a burkolat, illetve a padlólap vagy parketta színhőmérséklete. A beltéri ajtónk kiválasztásakor annak színe sose egyezzen meg tökéletesen a padló színével, mert akkor elérünk egyfajta doboz-hatást, ami nyomasztólag fog hatni ránk. Ha színben mégis az egységre törekednénk, úgy a fa mintázata legyen karakteresen eltérő.       

Sokkal jobban érvényesül a beltéri ajtó, ha stílusban igazodik, de kontrasztban áll a lakásbelső meghatározó színével. Nagyon jó megoldás lehet a kontrasztos megoldás, azaz világos padló esetén egy kellemesen harmonizáló sötétebb nyílászáró felszerelése. Törekedjünk ilyenkor arra, hogy három darab beltéri ajtónál több ne legyen az adott helyiségben, különösen akkor, ha az a terület nem elég világos. Az ilyen helyiségben sötét tónusú nyílászárók használatával még sötétebb lesz a belső terünk. Ha sötétebb tónusú parkettához szeretnénk világosabb ajtót, akkor olyan felületet válasszunk, aminek a színe nem tűnik mintásnak.

Sokkal jobban érvényesül a beltéri ajtó, ha stílusban igazodik, de kontrasztban áll a lakásbelső meghatározó színével.

Az emberi szem, és a színérzékelés nagyon sajátságosan működik, ezért nem lesz könnyű elsőre eltalálni a legjobb színárnyalatot. Ezért van az, hogy a forgalmazók színmintákkal segítik a vásárlókat. Az az érdekes, és tudományosan is alátámasztott tény, hogy pár nap alatt a tudatalattink meg fogja találni a választ, és visszatérve az üzletbe, már helyes döntést fogunk hozni. Ne sajnáljuk ezt a pár napot erre „áldozni”, mert egy elkapkodott választás eredményében akár évekig is „gyönyörködhetünk”. 

Pár gondolat a stílusról is

Nem lehet kérdés, hogy a beltéri ajtó kiválasztásánál tekintettel kell lennünk lakásunk stílusára is. Még a legapróbb részlet is számít, így nemcsak az ajtó anyaga és színe, de a kilincs és címere is jelentős hangsúllyal bír.  Világos, hogy egy klasszicista stílusú berendezéshez ívesebb, a letisztult formavilágúhoz minimál stílusú ajtót érdemes választanunk. A színekben tobzódó, fiatalos enteriőrhöz modern stílusú ajtók passzolnak.  

A szakértő segítsége a beltéri ajtók esetében is fontos lehet, s munkatársainkra bátran támaszkodhat a kiválasztás során!

nyito-lefele-nyil-bibor