A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A bűnözés, így a betörések növekedésével egyre fontosabbá vált olyan ajtók beszerzése, amely valamilyen biztonságot nyújthatott a hívatlan látogatókkal szemben.

Hogy gondolkodik a betörő?

Valamikor, még a 80-as évek előtt sokan gondolták úgy, hogy a bejárati ajtó csupán arra jó, hogy bejárjunk rajta a lakásunkba. Aztán a bűnözés, így a betörések növekedésével egyre fontosabbá vált olyan ajtók beszerzése, amely valamilyen biztonságot nyújthatott a hívatlan látogatókkal szemben. Még drága jó rokonom is azon bölcselkedett, hogy egy rozoga ajtót otthagynak a betörők, mondván, ha ilyen a bejárati ajtó, akkor bent sem lehetnek értékek. Sajnos azonban, a bűnözők nem így gondolkodnak: nekik a gyors és könnyű behatolás a csábító.

Akinek a lakásában, házában valaha járt már betörő, annak nem kell bizonygatni, mennyire fontos ingatlanunk betörés elleni biztonsága.

Akinek a lakásában, házában valaha járt már betörő, annak nem kell bizonygatni, mennyire fontos ingatlanunk betörés elleni biztonsága. Elég fájdalmas élmény arra haza érkezni, hogy a lakásunkat feldúlták, és minden értékünket, személyes holmikat ellopták. A számítógép vagy laptop elemelése azzal a következménnyel járhat, hogy az évek óta gyűjtött fotóknak is lába kél, és ha ráadásul nem mentettük le a rendszerünket, akár a banki belépőkódjainkhoz is hozzájuthat a betörő.

Alapvető védelmi lépések

A betörők a nyílászárókat támadják meg, és azt gondolnánk, hogy rendszerint a bejárati ajtónál próbálkoznak. Az a bűnüldözők tapasztalata, hogy a behatolásoknak közel 70 százaléka az erkélye- vagy teraszajtókon, esetleg a pincén át történik. Ezért – bár most vizsgálatunk tárgya elsősorban a bejárati ajtók betörésbiztos tulajdonságai lesznek – minden nyílászáróra nagy figyelmet kell fordítani. A tolvaj mindig a védelem legkönnyebben feltörhető réseit keresi, ezért egy szellőzés miatt résnyire nyitott erkélyablak szinte meghívót jelent a számára.

Legyen napi rutin, hogy munkába indulás előtt leellenőrizzük, hogy minden ajtó és ablak be van-e csukva, és persze egyúttal azt is, hogy kikapcsoltuk-e az elektromos berendezéseket, elzártuk-e a tűzhelyet. Sokkal nyugodtabban indulhat úgy a nap, hogy tudjuk: minden rést lezártunk a rossz szándékkal érkezők elől.

Legyen napi rutin, hogy munkába indulás előtt leellenőrizzük, hogy minden ajtó és ablak be van-e csukva, és persze egyúttal azt is, hogy kikapcsoltuk-e az elektromos berendezéseket, elzártuk-e a tűzhelyet.

Hogyan válasszunk biztonsági ajtót?

Mint annyi más esetén, itt is több szempontot kell figyelembe vennünk a döntéshozatal előtt. Magyarországon az úgynevezett MSZ ENV 1627 nevű szabvány van érvényben, s ez határozza meg, hogy egy ajtó megkaphatja-e a biztonsági besorolást, s annak melyik osztályára hivatott. Győződjünk meg róla, hogy a megjelölt biztonsági besorolás a teljes termékre (ajtó, ablak), vagy csak annak bizonyos elemeire (profil, üvegezés, vasalat stb.) értendő-e. Ehhez érdemes igénybe venni szakembereink segítségét!

Nagyon sokakat ejthet rabul, ha bemutatnak neki egy számos ponton záródó csodazárral, valamint 4-5 pánttal rendelkező ajtót. A betörésvédelemhez hozzátartozik a bejárati ajtó stabilitása, klímaállósága, az összes beépített vasalat, de még a szerelés technológiája is. A minősítő intézetek nem a záródó pontok és pántok számát nézik. Igen kemény teszteknek vetik alá az egyes típusokat, többek között azt vizsgálják, hogy a hagyományos betörési módszerrel mennyi idő alatt tudják azt feltörni.

Az időfaktor ugyanis nagyon fontos tényező: az az általános tapasztalat, hogy ha a betörőnek több mint öt percre van szüksége arra, hogy megdolgozza a bejáratot, akkor inkább felhagy vele, vagy inkább bele se kezd, mert az idő előre haladtával fokozottan nő a lebukás veszélye. Csak és kizárólag egy ilyen tanúsítvánnyal rendelkező ajtót vásároljunk vagy rendeljünk meg. A tanúsítvány garantálja, hogy a termék el van látva a megkövetelt biztonsági kategóriának megfelelő védelemmel.

A betörésvédelemhez hozzátartozik a bejárati ajtó stabilitása, klímaállósága, az összes beépített vasalat, de még a szerelés technológiája is.

Jó, ha tudjuk, hogy a biztosítótársaságok nem fogadnak el sem egytollú zárakat, sem pedig egyszerű lakatokat a lakásbiztosítás megkötésekor. Ezért oda kell figyelnünk az ajtók zárszerkezetére is. A betörők gyakran alkalmazzák a zártörés egyszerű és gyors technikáját, amelyet leginkább hengerzárak esetében gyakorolnak. Úgy kell kialakítani a zárbetét elhelyezését, hogy az ne álljon ki az ajtólap síkjából, mert akkor nem tudják egyetlen mozdulattal kitörni a betétet.

Fokozhatjuk a védelmet, amennyiben beszerzünk egy törésmentes, gyártó által készített, 7-8 milliméter vastagságú alumínium címkét. Ezt úgy tudjuk felszerelni az ajtóra, hogy a csavarokat a belső sík felől vezetjük át, így a betét a címke síkjából nem áll ki, nem lehet eltörni.

Mi a helyzet a rácsokkal?

Sokan szerelnek fel a földszintes lakás, vagy ház ablakaira rácsokat, úgy gondolván, hogy az elég biztonságot nyújt, valamint betörés esetén a biztosító majd megtéríti a kárt. Ezek a rácsok azonban nem váltják ki a biztosítók szabályzatában előírt zárakat. Visszatérve a rácsokra: nem mindegy a rácsanyag keresztmetszete és minősége, kivitele valamint a rácsközök mérete sem. Mielőtt felszereltetnénk egy rácsot, érdemes előtte tanácsot kérni a biztosító szakembereitől, hogy milyen feltételek mentén vállalnak baj esetén fizetési garanciát. Gyenge, vagy rosszul felszerelt rácsozat esetén úgy járhatunk, hogy magunkat rácsok mögé helyezzük, de annak leküzdése nem jelent problémát a betörőnek, és még a biztosító sem téríti meg a kárt.

Nem mindegy a rácsanyag keresztmetszete és minősége, kivitele valamint a rácsközök mérete sem.

Konklúzió

Sajnos, nagyon sokan csak akkor hajlandók megfizetni a magasabb biztonság árát, amikor már késő. Az okos ember azonban előre felkészül a veszélyre, és betörésbiztos bejárati ajtót szereltet be annak ellenére is, hogy a magas biztonsági besorolású nyílászárókért többet kell fizetni.

Biztonsági ajtók tárgyában érdemes szakembereinkhez fordulni, hiszen nemcsak biztonságos, de esztétikailag is megfelelő termékeket tudnak javasolni, amelyek remekül illenek a ház vagy lakás arculatához, ráadásul a megfelelő biztonsági szabványok szerint be is építik a nyílászárókat!

nyito-lefele-nyil-bibor