A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A kreatív ezermesterek fedezték fel, hogy a laminált padló a megfelelő enteriőrben a falon is pompásan mutat.

Forrás: https://www.armstrongflooring.com/

A laminált padló népszerűségének okai

Otthonunk építésének egyik nagy és látványos fénypontja, amikor már a burkolóanyagok is elhelyezésre kerülnek. A burkolóanyagok nemcsak fontos szigetelőanyagok, de nagyon látványos dekorációs elemek is. A járószintre sokféle anyagból választhatunk, de a legnépszerűbb termék a laminált padló. Ennek számtalan oka van: viszonylag olcsó, hihetetlen választékban kapható, nagyon dekoratív, ráadásul extra gyorsan le lehet rakni, és egy kis gyakorlattal akár magunk is beburkolhatjuk vele a nappalinkat vagy egyik-másik szobánkat. 

A laminált padló kiváló hang- és hőszigetelő, strapabíró és könnyen tisztítható. Az a tapasztalat, hogy a vele való munkálatok esetében mindig egy kicsit több anyaggal tervezünk, hogy véletlenül se maradjon hézag a padlón. A felesleges elemek gyakran a pincébe vagy padlásra kerülnek. 

Új életre kelthetőek a sarokba dobott padlóelemek 

A tulajdonosok azzal a szándékkal teszik félre a fölösleges darabokat, hogy ki lehessen váltani a későbbiekben azokat a darabokat, amelyek esetleg megsérülnek. Erre azonban nagyon ritkán kerül sor, és akkor sem lesz olyan mennyiségre szükség, mint amennyi az első lerakást követően megmaradt. Az elemek sorsa általában a porosodás, a lassú enyészet, és az elfeledés.   

Pedig fel lehetne használni ezeket az elemeket még falburkolat céljára is! A kreatív ezermesterek fedezték fel, hogy ezek az elemek a megfelelő enteriőrben a falon is pompásan mutatnak, sőt hangsúlyokat adhatnak a helyiség bizonyos területeinek, és egyfajta optikai térelválasztóként is prímán helytállnak. Ráadásul egyöntetű látványt biztosít, ha a padlón és a kiválasztott falon is ugyanaz a minőség, szín, színárnyalat és hangulat jelenik meg.  Az első kísérletek és azok sikere után a belső építészeknek is feltűnt, hogy a falon elhelyezett esztétikus, dekoratív megjelenésű padlóval lehengerlő hatás érhető el. 

A laminált padlót falburkolat céljára is fel lehet használni.

A láncreakció a gyártók is elérte

Ahogy a belsőépítészet elkezdte új funkciójában használni a laminált padlót, egyre növekedett rá az igény, és ez olyan láncreakciót indított be, amelyet már a gyártók sem tudtak figyelmen kívül hagyni. Egyes cégek egyenes elébe mentek a trendnek, és kifejezetten olyan termékeket fejlesztettek ki, amelyek már falra és mennyezetre is könnyen felhelyezhetőek.  Ügyeltek arra is, hogy ezeket a termékeket családokba szervezzék, így a padlóelem a járószinten, és ezeken az új területeken egységes arculattal tud megjelenni. 

Az innováció ennek megfelelően vékonyabb és nagyon egyszerűen rögzíthető darabokat hozott létre – ezek kerülnek a falra, vagy a mennyezetre, mivel itt a kopásállóságnak nincs szerepe, míg ugyanabban a színben és mintában a vastagabb, ellenálló darabok kerülhetnek a lábunk alá. 

Ahogy a belsőépítészet elkezdte új funkciójában használni a laminált padlót, egyre növekedett rá az igény

Forrás: https://www.armstrongflooring.com/

Rögzítési technikák

Rögzítésének háromféle módja lehetséges: a csavaros, a sínrendszerű klipszes valamint a ragasztás. A csavarossal kicsit több időt vesz igénybe a felrakás, de nagyon masszív és különlegesen szép eredményt hoz, mivel dizájnos csavarfejeket lehet beszerezni. Rusztikus vagy loft enteriőrben szinte kötelező a csavaros rögzítést alkalmazni. 

A sínrendszerű rögzítés az ellentéte a csavarosnak. Az ilyen rögzítésnél pont az a cél, hogy a rögzítési pontokat teljesen eltüntessük szem elől. Modern vagy klasszikus lakásbelsőkben inkább ebben a megoldásban érdemes gondolkodni. 

Ugyanilyen jó megoldás lehet a ragasztásos módszer, mert ez is „láthatatlan” rögzítő. A ragasztóknál arra kell ügyelnünk, hogy a ragasztandó felületek egyike nedvszívó legyen. Az az optimális, ha mindkét felület ilyen. Az érdes vagy egyenetlen felületeket is remekül meg lehet ragasztani.  Ha a falon már több réteg van, ami néhol táskás, könnyen leváló, érdemes a laza részeket eltávolítani és mélyalapozóval kezelni.

Ahogy elfoglalták a falon a helyüket a laminált elemek, mindjárt tovább is nyújtóztak a mennyezet felé.

Forrás: https://www.armstrongflooring.com/

Mi mindent boríthatunk be laminált padlóval?

A fenti kérdésre az a válasz, hogy szinte bármit.  Ahogy elfoglalták a falon a helyüket a laminált elemek, mindjárt tovább is nyújtóztak a mennyezet felé. Akadnak olyan „megszállottak”, akik új lehetőségekkel kísérleteznek. Az igazi laminált padló fanatikusok akár ajtóként, kandalló borításként is használhatják ezt a terméket. A látvány egészen frenetikussá válik a kreatív alkalmazások mentén.   

Ne feledjük, hogy a laminált padló a falon is megőrzi alapfunkcióit, jelesen a hang- és hőszigetelő tulajdonságait, így még melegebb és barátságosabb szobákat nyerünk általa. A fa természetessége jót tesz a szemnek és a léleknek, egyensúlyba hoz. 

Ez a burkolóanyag árban annyira kedvező, hogy fali használata a pénztárcánkat is kíméli.  A laminált ugyan drágább, mint a tapéta, de ezzel a megoldással dekorálhatjuk további helyiségek falait is: folyosó, lépcsőfeljáró, közlekedő is egyedi hatásban jelenhet meg. Segítségével kiemelhetünk elemeket a térből, súlypontozhatjuk az enteriőr egyes területeit.    

A laminált ugyan drágább, mint a tapéta, de ezzel a megoldással dekorálhatjuk további helyiségek falait is: folyosó, lépcsőfeljáró, közlekedő is egyedi hatásban jelenhet meg.

Konklúzió

A megmaradt padlóelemeket nagyon szépen és okosan fel lehet használni, ezért ne száműzzük őket, sőt. Beszerzéskor már tervezhetünk úgy, hogy dekorációs elemként máshová is szánunk belőle. A lehetőségek korlátlanok, és csak a képzelet, na meg a pénztárcánk szab határokat a laminált padló felhasználásban.

nyito-lefele-nyil-bibor