A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Lakásunk egyik legintimebb helyisége a fürdőszoba.

Zuhanyzó vagy kád? Dilemma a fürdőszobában

Lakásunk egyik legintimebb helyisége a fürdőszoba. Ebben a helyiségben vagyunk a legtöbbet ruha nélkül, itt tisztálkodunk, rendezzük külsőnket és ez az a helyiség, ahol akár a napi stresszt feloldhatjuk egy kellemes fürdőzés közben. És itt, a fürdőzésnél szakadnak az emberek két pártra, mert vannak, akik a frissítő zuhanyzásra, míg mások a teljes ellazulást biztosító kádra adják le a voksukat. 

Nyilván vannak olyan szerencsések, akik ezt a választást azzal küszöbölik ki, hogy mindkét megoldást be tudják építeni a fürdőszobájukba, vagy több fürdőhelyiséggel rendelkeznek, így az egyikben a zuhanyzó, míg a másikban a kád kap főszerepet. Manapság azonban már a kisebb fürdőszobával rendelkezőknek sem kell feltétlenül azon dilemmázniuk, hogy zuhanyzó vagy kád legyen – de erről majd később!     

Manapság azonban már a kisebb fürdőszobával rendelkezőknek sem kell feltétlenül azon dilemmázniuk, hogy zuhanyzó vagy kád legyen.

Alapvetések a választáshoz

Annak ellenére, hogy a kérdésben megosztott a „közvélemény”, vannak olyan helyzetek és realitások, amelyek behatárolják a döntésünket. A fürdőszobánk mérete nagyban meghatározza, hogy zuhanyzó vagy kád legyen benne. Egy nagyon kicsi helyiségben legfeljebb ülőkád rakható le, és lássuk be – erre azért nincs akkora kereslet. Egy ilyen kádnak is kell legalább 1×1 méternyi hely. A zuhanytálcából beszerezhető 80×80 cm-es is, és bizony az a 20 centi nagyon sokat számíthat. Sőt, a fali zuhanynak még tálca sem kell, csak egy nagy és jól kialakított lefolyó, na meg egy vízálló zuhanyfüggöny.     

Az életkori sajátosságok sem mellékesek. A gyerekek imádnak a kádban fürdeni. Nekik egy felnőttekre szabott méretű kád hatalmas medence, amiben akár órákig is el lehet pancsolni. A szülőknek sem mellékes, hogy a csemete szívesen megy a fürdőbe, és nem kell könyörögni neki ezért. Egy idős ember számára viszont nemcsak komoly fizikai megterhelés lehet a kádból való ki-beszállás, de rengeteg veszélyt is jelenthet a számára. Az a tapasztalat, hogy minél korosabbak vagyunk, annál inkább fordulunk a zuhanyzós, gyors és biztonságos megoldás felé.

Az életvezetés és az otthonról hozott szokások is meghatározzák, hogy zuhanyzó vagy kád mellett tesszük le a voksunkat. Akinek annyi a munkája, hogy este éppen csak beesik a lakásba, annak sem ideje, sem ereje nem lesz egy kádas fürdőzéshez, amire némileg elő kell készülni. Egyszerűen csak beveti magát a zuhany alá, és gyorsan végez is a dologgal. 

Zuhanyzó vagy kád – érvek és ellenérvek

Természetesen a zuhanyozók és a kádban fürdőzőknek is megvan a válaszuk arra, miért jobb az általuk preferált megoldás. Foglaljuk most ezt össze.   

A zuhanyozás hívei három fogalom köré szokták csoportosítani a döntésüket: gyorsaság, tisztaság és takarékosság. A zuhanyt használók valóban jobban takarékoskodhatnak a vízzel, mint a kádban ücsörgők, mert elegendő egy gyors vízpermet, majd zárást követően a szappanozás, és egy lemosás. Ehhez azonban fegyelem kell, mert azok biztosan nem spórolnak a vízzel, akik hosszú percekig csapatják vele a hátukat.   Míg a kádat minden fürdés után ki kell takarítani, erre a zuhanyzás esetén nincs szükség, mivel az erősen zubogó víz azonnal a lefolyóba közvetíti a szenny nagy részét.

A zuhanyozás hívei három fogalom köré szokták csoportosítani a döntésüket: gyorsaság, tisztaság és takarékosság.

Mielőtt kihirdetnénk az eredményt, hallgassuk meg a kádra szavazók érveit is! Ők a mindennapi relaxálást a kádban tudják elvégezni. A kellemes, meleg vízben elnyújtózni, különösen télvíz idején tényleg mennyei! Ha kedvünk tartja, olvasgathatunk, megfelelő vízhatlan kialakítással akár tévézhetünk is, amire egy átlagos zuhanyzó nem alkalmas. Ráadásul a kádhoz be tudunk szerezni csapra szerelhető zuhanyt, és egy függönnyel kialakítva a szettet, akár zuhanyozhatunk is, ilyenkor a kád egy eléggé magas, és igen masszív zuhanytálca funkcióját tölti be.  

A kád kellemes, meleg vízében elnyújtózni, különösen télvíz idején tényleg mennyei!

Verseny szülte innovációk

Ha manapság bemegyünk egy profi szaniterekkel foglalkozó szaküzletbe, nemcsak azt fogjuk tapasztalni, hogy milyen hihetetlenül széles a kínálat, de az is fel fog tűnni, hogy a két fürdőzési mód hogyan felesel egymással, s milyen technikákkal próbálja a vevőt elcsábítani a másiktól.   

Olyan zuhanyzókat kaphatunk, amelyek az élményzuhanyzás megannyi módját kínálják. Kaphatunk hidromasszázs kabinokat, amelyek számtalan erejű és pozíciójú vízsugárral kényeztethetik elfáradt tagjainkat. Ezeket manapság már beszerezhetjük trópusi zuhany funkcióval, de fogadhatunk itt telefonhívást, és hallgathatunk zenét és rádiót. Akár gőzfürdőt is vehetünk egy erre a célra kifejlesztett kabinnal. Az ilyen zuhanyzókat melegburkolatos térben tudjuk elhelyezni, és a masszázsfúvókák mellett esőztetőfej, színterápia és lenyitható kisszék biztosítja a minőségi kényeztetést.     

A kádat gyártók válassza sem váratott magára sokat. Anyagban és méretben hihetetlenül szélesen terítették ki a kínálatukat: kaphatunk ülőkádat, de olyan, maxi méretű is beszerezhető, amelyben akár ketten is elférnek. A közös fürdőzésre a nagyméretű sarokkádak is megjelentek. Anyagukat tekintve választhatunk akrilból, zománcozott acélból, öntött műmárványból, üvegből, de olyan természetes anyagokból is készülnek kádak, mint a fa vagy a kő. Formája alapján beszerezhetünk hagyományosan szögletes, aszimmetrikus, szimmetrikus sarokkádakat. Újabban divatba jöttek a szabadon álló, rendkívül míves kidolgozású verziók is. 

Újabban divatba jöttek a szabadon álló, rendkívül míves kidolgozású kádak is.

A kádakhoz is telepíthetünk extrákat, amivel a fürdőzést igazi élménnyé varázsolhatjuk. Ülőkével, fejtámasszal és kapaszkodóval tehetjük kényelmessé a fürdőzést, valamint a be- és kiszállást. Beépíthetünk speciális hidromasszázs rendszert is, és ezeket fürdősókkal vegyítve igazi gyógyfürdőt alakíthatunk ki. Mindezek alapján elmondható, hogy legyen bár zuhany vagy kád, vágyainknak csak a pénztárcánk szabhat határt.

Kompromisszumos megoldások

A fentiekben már kifejtettem, hogy nagyméretű fürdőhelyiséggel rendelkező otthonokban akár a kád és a zuhany is jól megférhet egymással. Nem árt azonban, ha beszerelésüket átgondolt tervezés előzi meg, hogy mindenki kényelmesen igénybe vehesse a szolgáltatásokat és a fürdőszoba bútoroknak is maradjon elegendő hely.

Nagyméretű fürdőhelyiséggel rendelkező otthonokban akár a kád és a zuhany is jól megférhet egymással.

A kisebb méretű fürdőszobákhoz találták ki a kettő az egyben megoldást. Ezek a kád és zuhanyzó funkciót úgy biztosítják, hogy csak néhány elemet kell elmozdítani a váltáshoz. A legtöbb ilyen konstrukciónál csak le kell venni a zuhany járólapját, mely a kádat takarja. Néhány mozdulattal tehát a kabin káddá alakítható, ráadásul a zuhanyozó funkciót sem kell fürdőzés közben nélkülöznünk.

nyito-lefele-nyil-bibor