A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az otthoni munkához, angolosan a home office–hoz mindenképpen ki kell alakítani egy megfelelő dolgozószobát..

Korunk tendenciája az otthoni munkavégzés 

A 2020-as esztendő valószínűleg mindenki számára emlékezetes marad, hiszen olyan világjárvány szakadt a nyakunkba, amely életünk minden szegmensére kihat. Nagyon sokan veszítették el a munkahelyüket, és nagyon sokan váltottak otthoni munkára. Az otthoni munkához, angolosan a home office–hoz mindenképpen ki kell alakítani egy megfelelő munkaállomást. Erről már egy korábbi cikkemben írtam. Vannak olyan szerencsések, akiknek egy egész helyiség áll a rendelkezésükre, hogy azt a munkatevékenység terepévé tegyék. Ők azok a boldogok, akiknek lehetőségük van egy dolgozószoba berendezésére. Ezúttal azt nézzük meg, hogy egy ergonomikus irodaszoba hogyan tervezhető meg, mert az otthon töltött munkaórák száma egészen biztosan növekedni fog mindenütt a világon.      

Az otthoni dolgozószoba legfontosabb eszközei és kellékei  

Alapvetően azok tudnak ma már hatékony és intenzív munkát végezni, akik rendelkeznek a legmodernebb kommunikációs eszközökkel: az internettel és a mobil telefonnal. Ezek használatával gyakorlatilag minden irodai munka kiváltható otthonira, csak szándék kell hozzá. Ez derült ki a járvány kapcsán, és lett alternatív munkahely a saját lakásunk. 

Alapvetően azok tudnak ma már hatékony és intenzív munkát végezni, akik rendelkeznek a legmodernebb kommunikációs eszközökkel: az internettel és a mobil telefonnal.

Melyik legyen az a szoba, amelyet munka céljára szemelünk ki? Az lesz a legjobb választás, amelyik világos, vagy jól megvilágított, kényelmes és szellős. Legyen akkora a mérete, ahol elfér az íróasztal, a dokumentumok tárolására alkalmas polcok és szekrények, egy kényelmes irodai szék és esetleg azok a lámpák, amelyek fókuszált területeket világítanak be. Elmondható, hogy a felsoroltak tulajdonképpen egy céges iroda tükörképei.   

Aranyszabályok és specialitások

Az otthoni irodában is be kell tartanunk néhány aranyszabályt annak érdekében, hogy a munkánk eredményes legyen. Az íróasztalt soha ne az ablak elé telepítsük, hiszen a bejövő fény elvakítja a számítógépünk monitorát, vagy ha szemben ülünk, akkor a szemünket. Jó, ha minél több természetes fény jut be a helyiségbe, de a munkaterületre érkezzen oldalról. 

Jó, ha minél több természetes fény jut be a helyiségbe, de a munkaterületre érkezzen oldalról. 

Akárcsak irodai környezetben, itt is kerüljük el, hogy asztalunkon törékeny dolgok sorakozzanak. Amennyiben munka közben iszogatni szoktunk, akkor a teás-kávés csészéket a billentyűzettől távol tartsuk, de jobb, ha ezeket az italokat egy kis asztalka mellett fogyasztjuk el, elkerülve így a baleseteket. 

Munkánk során valószínűleg sok papír fog összegyűlni, és ezeket már keletkezésük után érdemes kartotékolni, és egy megfelelően kialakított rendszerben, zártan tárolni. Ezzel elkerülhetjük a dolgozószobákra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt, a rendetlenséget. A tárolást sokféleképpen és ötletesen oldhatjuk meg. A papíroknak jó lehet egy külön szekrény, ahol egyéb dokumentumok, szakkönyvek is kényelmesen elférnek, de az íróasztal erre a célra kijelölt fiókja is tökéletes. Tartsuk a rendet és a rendszert, és nem fogunk elveszni a papírok tengerében. Munkánk gördülékeny és stressztől mentes lesz, ha erre ügyelünk.  

A tárolást sokféleképpen és ötletesen oldhatjuk meg a dolgozószobában. 

Az egyes bútorok közül talán a munkaszék kiválasztása a legfontosabb, mivel ebben ülve fogjuk eltölteni a legtöbb időt. Egy olcsó, de nem igazán ergonomikus darab idővel szó szerint is fejfájást okozhat, nem beszélve a derék és nyaki bántalmakról. Az irodai székünk esetében nem érdemes spórolni, s mielőtt döntenénk, tájékozódjunk az interneten, hogy a vásárlók melyik típusnak szavaztak bizalmat. 

Nem lényegtelen a szék beállítása sem. Az a legoptimálisabb pozíció, ha egyenesen látunk rá a monitorra. A hosszan tartó lefelé nézésnél beállhat a nyakunk és jön a törvényszerű migrén. Az irodai szék háttámlája legyen íves, mert az megtámasztja a gerincet. Üléskor a combunk és a lábfejünk vízszintesen pihenjen. A jobb vérkeringés érdekében a lábunk alá elhelyezhetünk egy kis zsámolyt. A hosszan tartó üléskor fennáll ugyanis a trombózis veszélye, s ezt egy kis lábemeléssel simán elkerülhetjük. 

Az egyes bútorok közül talán a munkaszék kiválasztása a legfontosabb.

A dolgozószobánkban semmi sem vonhatja el figyelmünket a munkától, de olykor kell egy kis szünetet tartanunk. Ilyenkor pihentethetjük a monitortól kifáradt szemünket és újrarendezhetjük a gondolatainkat. Ezért ha elfér, betehetünk a szobába egy karosszéket vagy egy díványt, ami az elmélkedést vagy a pár perces pihenést szolgálja.

A fények titkai

Mivel otthoni környezetben tevékenykedünk, ezért kettőzött figyelemmel kell lennünk a fényviszonyokra. A nappali természetes fény nem lesz mindig elegendő, de akkor sem kell fényárban úsznia a dolgozószobának, amikor kint már besötétedett. Mivel a villanyszámlánkat magunk fizetjük, érdemes energiatakarékosan bánni a műfénnyel.  

A fókuszfényekkel nemcsak azt érjük el, hogy energiatakarékosan világítjuk meg a fontos munkaterületeket, de kellemes hangulatfénnyel töltjük meg a dolgozószobát.

A fókuszfényekkel nemcsak azt érjük el, hogy energiatakarékosan világítjuk meg a fontos munkaterületeket, de kellemes hangulatfénnyel töltjük meg a dolgozószobát. A munkalapot íróasztali lámpával tudjuk a legjobban megvilágítani, de használhatunk lefelé irányított lámpát vagy mennyezeti spotlámpát is. A kis falilámpák a munkatáblát, és a távolabbi polcrendszereket világíthatják meg. 

A dolgozószoba mint vendégváró

Előfordulhat, hogy tárgyalópartnert is fogadnunk kell. Ilyenkor már arra is ügyelnünk kell, hogy egy, a családi élettől független úton tudjuk elvezetni vendégünket a dolgozószobáig, amelyik ilyenkor tárgyalóvá változik. Ehhez a változáshoz szükségünk lesz egy asztalra és kényelmes székekre. Ezen a területen is legyen jó a megvilágítás és elérhető áramforrás álljon a rendelkezésünkre a laptophoz vagy egyéb prezentációs eszközökhöz.

Az otthon hangulata

A dolgozószobánk olyan iroda, amit otthon rendezünk be, ezért nem szükséges a hivatali puritánságot mindenben követnünk. Stílusokban tobzódhatunk, és olyan színekkel, anyagokkal, stíluselemekkel, kiegészítőkkel gazdagíthatjuk az enteriőrt, amelyben igazán otthonosan érezzük magunkat. Ügyeljünk arra, hogy a nagy kreativitás ne vonja el figyelmünket a munkáról, és tartsuk szem előtt a „kevesebb több” elvét. A célszerűen, de otthonosan kialakított dolgozószoba a legjobb energiákat szabadíthatja fel, ezért érdemes gondosan megtervezni. 

nyito-lefele-nyil-bibor