A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Egy kis lakásban is remek helytakarékos megoldások lehetnek.

Helytakarékosság: rendezett lakás, rendezett élet

Egy lakás a benne lakók önarcképét tükrözi vissza. Ez a mondás legfeljebb csak az albérletben lakókra nem igaz feltétlenül, bár a rendetlenség vagy a rend, őket is ugyanúgy minősíti. Aki nem tud rendet tartani a lakásában, jó eséllyel a munkahelyén sem különösebben rendszerező típus. Az ilyen egyéneknek – a körülöttük lévő rendetlenség miatt – rendszerint magánéletükben is több a problémájuk.

A fenti állításra ellenérvként felvethető, hogy egy kisméretű lakásban nem ítélhetjük el a tulajdonost, ha némileg felüti fejét a káosz. Csakhogy rengeteg trükköt be lehet dobni annak érdekében, hogy a tárgyakat eltüntessük szem elől, és egységes rendbe szervezve harmonikussá varázsoljuk az otthonunkat. A helytakarékosságra szeretnék néhány tippet adni a cikkemben. 

A tér, mint egy varázsdoboz     

Aki egy vidéki nagy házból kerül át egy városi kis lakásba, annak talán még nincs rutinja arra nézve, hogy lehetne úgy rendet tartani, hogy közben minden használati eszköz a rendelkezésére áll. Rendszerint faltól falig látja a dolgokat, azt mondhatnánk, hogy a térnek nem érzékeli minden dimenzióját. Pedig egy kis lakásban a teret kell egyfajta varázsdobozként felfognunk, és okosan kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Vegyük például a konyhát. A konyhai rendezés szokta legnagyobb problémát jelenteni még olyanoknak is, akik viszonylag megfelelő területtel rendelkeznek. A kis konyhában minden talpalatnyi helyet ki kell használni, és nemcsak a talpalatnyit, hanem a fej felettit is. Amennyiben megfelelő a belmagasság, érdemes a mennyezetre egy olyan konzolt szerelni akár a mennyezet nagy területére kiterjedően, amelyre kampókat építhetünk. Ezekre a kampókra a méretesebb edényeket akaszthatjuk fel a fülüknél fogva, felszabadítva a konyhaszekrény polcait, ahová viszont a kisebb edényeket és eszközöket tehetjük. Ez a megoldás nem csak helytakarékos, hanem praktikus is, hiszen a megfelelő edényt egy mozdulattal le tudjuk kapni, nem kell a szekrényben turkálni a darabok között. 

Helytakarékosság: a kis konyhában minden talpalatnyi helyet ki kell használni, és nemcsak a talpalatnyit, hanem a fej felettit is.

Nemcsak a konyhában, de tulajdonképpen minden helyiségben érdemes a plafonig nyújtóznunk polcokkal, megválasztva azok magassága közötti különbséget is, hogy az ilyen-olyan méretű holmik kényelmesen elférjenek. Okos dolog zárt polcokat felszerelni, mert ezek homogén, a lakás stílusához és színvilágához illeszkedő felületet adhatnak. Arra is ügyeljünk, hogy legfelülre azok a holmik kerüljenek, amelyeket a legritkábban használunk.  Még az ajtók keretei mellett is futhat egy polcrendszer, amely szinte dupla keretet adhat a nyílászárónak. Az itt futó polcrendszer viszonylag szűkebb, de kerülhetnek ide könyvek, CD-k és egyéb kisebb súlyú apróságok. Ez a keret mellett futó polc viszont akkor előnyös, ha nyitott. 

Magas beltéri lakásokban természetesen a galériázás a leghatékonyabb megoldás. Erről egy korábbi cikkemben már részletesen írtam, ezért most csak annyit tennék hozzá, hogy a galéria alatti területet is remekül ki lehet használni helytakarékosság céljából – kerülhet ide is polcrendszer, de akár még egy kicsi dolgozó sarok is kialakítható. 

Értékes holtterek         

Amikor egy kis lakásban körülnézünk, érdemes arra is odafigyelnünk, hogy hol keletkeznek holtterek. Az ilyen területek lehetnek egy emeletre futó lépcső alatt, egy beugró ablaknál, vagy egy olyan lefalazásnál, ahol gépészeti elemek futnak. Ezek a terek arra nem elegendőek, hogy valami méretesebb bútort beállítsunk, viszont remek zugai lehetnek ruhaneműknek, kisebb-nagyobb tárgyaknak. Ezeket a tereket is érdemes helytakarékosság szempontjából beépíteni polcokkal vagy elhelyezni ott tároló rekeszeket, dobozokat. A holtterek polcozása is lehet zárt, és a polcot fedő lapokkal már dizájnolni tudjuk az adott területet, sőt, hatást gyakorolhatunk vele arra a helyiségre, ahol ezt a rendszert kialakítottuk. 

Helytakarékos kialakítás.

Ahol van emeltre vezető lépcső, ott a lehetőségek egész tárháza áll a rendelkezésünkre, hiszen az építmény alatti terület remek lehet helytakarékosság szempontjából. Ide is telepíthetünk egyedi méretű komódot, építhetünk polcokat, rakhatunk le egyedi hangulatot árasztó tároló dobozokat, de kialakíthatunk egy kis teázó-kávézó sarkot, vagy itt lehet a biciklitárolónk. A felfutó lépcsőket kialakíthatjuk úgy is, hogy azok dobozos belseje kihúzható fiókokat tartalmaz. Ezekbe aztán rengeteg apróságot rejthetünk el, de – ha megfelelő a fiókok mérete – akár a cipőket, zoknikat, vagy a tisztító eszközöket pakolhatjuk el. 

Az ablak alatti beugrók remek helyei lehetnek egy kis lócának, ahol természetes fény mellett olvasgathatunk. Ha még odafér egy állólámpa, az is remek tud lenni. 

Bútorok, kosarak      

A speciális bútorok is remek lehetőséget adnak helytakarékos kialakításra. Nyilván nem a szokásos szekrény-komód kombóra utalok, hanem például az olyan ágyra, amelynek van egy nagy rekesze. Az sem tragédia, ha nincs, mert a lábakon álló ágyak alatti terület is bepolcozható, amennyiben nem szeretjük hetente forgatni a berendezéseket. Még úgy is kihasználható az ágy alja, ha nem építünk rá polcokat, de fedeles, megfelelő méretű tároló dobozok elférnek alatta. Ugyancsak remek helye lehet a rekeszes tároló dobozoknak a szekrény tetején. Az ilyen rekeszekbe inkább olyan holmikat érdemes pakolnunk, amelyekre nincs naponta szükségünk. 

Remek lehetőséget nyújt az emeletes ágy arra, hogy az alatta lévő teret kihasználjuk, Sok esetben az ilyen emeletes megoldásokat egy kis dolgozó szobával árulják a gyerekek számára. A srácok imádnak létrázni lefekvés előtt, és élvezik azt a kis birodalmat, ahol egyszerre tudnak aludni, játszani és tanulni is. 

Manapság már számos helyen kaphatunk olyan kombinált bútorokat, amelyek több funkciót rejtenek magukban. Hogy csak egy példát említsek, tudunk olyan komódot vásárolni, amely egy-két gyors mozdulattal íróasztallá varázsolható. 

Említsük meg még a nyílászárókat is, mint a helytakarékosság hordozóit. A kamra ajtaja belülről is kaphat kampókat és fogasokat, ahová az akasztható holmik kerülhetnek. Rengeteg helyet spórolhatunk meg, ha a hagyományos szárnyas ajtók helyett tolóajtókat építünk be. Különösen előnyös ez a megoldás, ha a térben az ajtószárnyak egymásra nyílnak, akadályozva a folyamatos átjárását. A tolóajtók is lehetőséget kínálnak arra, hogy belső felükre felakaszthassunk ezt-azt. Egy tolóajtós fürdőszobában a pipere eszközök egy része ideális helyen lehet az ajtó belső felén lévő kis kosarakban. 

Rengeteg helyet spórolhatunk meg, ha a hagyományos szárnyas ajtók helyett tolóajtókat építünk be.

nyito-lefele-nyil-bibor