A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A fehér a semleges színek közé tartozik.

A fehér ötven árnyalata 

Korábbi cikkeimben már kicsit körüljártam a kék és a zöld szín érvényesülését a lakberendezésben. Általánosságban azt is áttekintettem, hogy ezeknek a színeknek milyen jelentősége van az emberi kultúrában, valamint milyen hatással vannak az emberi pszichére.

Ezúttal a fehér szín kerül sorra, amelyik a semleges színek közé tartozik. A semleges, vagy „nem színek” tulajdonképpen olyan színek, amelyeket párosítani kell valamilyen más színnel, hogy valamilyen érzetet kelthessünk. A fehéret tiszta színnek is mondják, és alkalmazása a lakberendezésben általánosnak mondható, sőt, árnyalataival is kialakítható különleges kompozíció.     

Ha az árnyaltokra gondolunk, akkor kölcsönvehetjük a könyv/film címét, mert a fehérnek is számtalan árnyalata van a hideg fényűtől a tört fehéren át a csontszínig. 

A fehér a lakás valamennyi helyiségében jól érzi magát, és a kiegészítő színekkel kombinálva kontrasztossá, karakteressé teheti az otthonunkat.

Letisztultság, elegancia – fehér a neved

Amikor valamilyen letisztultságot akarunk elérni, legyen az egy honlap, vagy egy modern épület, esetleg egy lakásbelső, a fehérnek döntő szerep jut. Természetesen a halmozásával eljutunk egy olyan steril környezetig, amely inkább már a kórházak világára emlékeztet, ezért társítani kell egy-egy színnel attól függően, hogy milyen hangulatot akarunk végcélként elérni. 

Mivel a fehér semleges, ez egyben azt is jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen színnel és árnyalattal párosítható. Amikor az eleganciáról beszélünk, gondoljunk a barokk korszak kastélyaira, amelyek homlokzata sokszor ebbe a színbe öltözött, de a belső tereket a fehér és az arany ragyogása töltötte be.

Tértágítás, fényjátékok     

A lakások fala és nyílászárói rendszerint fehérrel vannak lefestve. A fehér falak kellemes és otthonos hangulattal tölthetik meg a rendelkezésre álló teret, világossá teszik a helyiségeket. A fehér szobákba beszűrődő napfény izgalmas fényjátékokat teremt a sarkokban, hajlatokban. Az ablakok üvegén megtörő fény szivárványt festhet a fehér falakon egy nyári délutánon. 

A fehér a lakás valamennyi helyiségében jól érzi magát, és a kiegészítő színekkel kombinálva kontrasztossá, karakteressé teheti az otthonunkat. A világos és sötét kontrasztját teremthetjük meg azzal, ha fehéren hagyjuk a falakat, és a kiegészítőkkel, képekkel, függönyökkel, drapériákkal variálunk. A fehér falak ellenpontozzák a sötétebb padló, parketta, bútorok vagy nyílászárók tónusait, így teremtve harmóniát az enteriőrben. 

A világos és sötét kontrasztját teremthetjük meg azzal, ha fehéren hagyjuk a falakat, és a kiegészítőkkel, képekkel, függönyökkel, drapériákkal variálunk.

A fehér optikailag tágítja a teret, és ezt a tulajdonságát már a régóta felfedezte és használja az emberiség. Kisebb, vagy alacsonyabb helyiségekben kifejezetten ezzel a színnel érdemes kifesteni a falakat és a mennyezetet. A fehér optikai hatása annyira erős, hogy padlószínnek már nem is igazán ajánlható. Nem igazán azért, mert hamarabb meglátszik rajta a piszok (ez sem elhanyagolható tényező), hanem éppen az optikai hatás miatt. A fehér padlóval lebegtető hatást érünk el, ami csökkenti a biztonságérzetünket.      

A fehér járólap a konyhában jól mutat ugyan, de fel kell készülnünk rá, hogy napi rendszerességgel kell tisztítanunk, mert a kosz azonnal meglátszik rajta. A fürdőszobában a tisztaságot nyomatékosítja, és ebben a helyiségben kevesebb meglátszó piszokkal számolhatunk. 

A fehér kapcsolata a többi színnel

Mivel semleges szín, társítani kell más színekkel, különben csak egy unalmas, homogén hatást érnénk el. Ugyanez igaz a fehérben tobzódó lakásbelsőkre is. Lehet a fehér a meghatározó alapszín akár az összes helyiségben, de ellenpontozni kell azt a bútorok, a padlózat vagy a kiegészítők és dekorációk valamilyen színvilágával. Amennyiben letisztult belsőket akarunk teremteni, akkor csupán egy másik szín, és annak árnyalatai kellenek a fehér mellett az ecsetünkre. 

A fehér különleges tulajdonsága, hogy a mellette használt szín jellegeit kiemeli, és látványosabbá teszi. A meleg színeket, mint a sárgát, narancssárgát, vöröset plusz energiával tölti meg. Az ilyen enteriőrökben a meleg színű kiegészítők csaknem felhevítik a szobát. 

A fehér különleges tulajdonsága, hogy a mellette használt szín jellegeit kiemeli, és látványosabbá teszi.

Kékkel társítva a mediterrán hangulatot idézi, a zölddel és szürkével kombinálva egészen különleges, ám mégis letisztult lakásbelsőket teremthetünk. A fehér-fekete kombináció pedig maga az ellenpár, a semleges színek játéka szinte vibráló, ezért érdemes óvatosan alkalmazni. Ami egy sakktáblán természetes, az egy enteriőrbe halmozva idegesítő hatást kelt.      

Tudva azt, hogy a fehér túl steril önmagában, ennek hatását ellensúlyozhatjuk meleg színfoltokkal (sárga, piros, rózsaszín).  A sterilitást levezethetjük a kék, lila, zöld színekkel, vagy kontrasztként használhatjuk a fekete mellett a barnát is. 

A fehér színt azokban a lakásokban alkalmazzuk, ahol kevés a természetes fény, vagy a mérete túl kicsi. Akkor is hasznos, ha tetőtérben lévő, ferde falú hálószobát festünk ki. A ferde fal látványát optikailag ellensúlyozza, és annak hatását kiegyenlíti.

A fehér akkor is hasznos, ha tetőtérben lévő, ferde falú hálószobát festünk ki.

A fehér pszichológiája és használata a különböző kultúrákban

A fehér az érzékeny emberek színe, mégpedig azoké, akik csaknem minden árnyalatát érzékelik. Azoknak a színe, akik élvezik a fények és árnyékok harmóniáját. Mivel a fehér alapvetően a tisztaság színe, ezért a tisztaságot és a fényt kedvelők színe. Azok kedvelik a fehéret, akik hozzá tudják illeszteni a saját belső színüket, mivel ez a szín mindig kiemel valamit: egy formát, egy másik színt.

A keresztény kultúrában a fehér a kék mellett az ártatlanságot jelképezi, de a tisztaságnak is ez a szín a jelképe. Nem véletlenül fehér a menyasszonyi ruha sem. Valami újnak a kezdetét jelzi, így kereszteléskor is ezért hordanak ilyen színű öltözetet. Ezeken kívül a fehér viselet az elegancia és a béke jelképe. Hideget, telet, semlegességet, de reményt, könnyedséget, házasságot is jelent.

Érdekes, hogy Kínában, Koreában és néhány más ázsiai országban a halált és a gyászt jelenti, Afrikában pedig a fehér testfestés a démonokat szimbolizálja.

nyito-lefele-nyil-bibor