A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Akinek emeletes családi háza van, vagy olyan lakása, amely a következő szinthez kapcsolódik, annak a lépcső egyszerűen létszükséglet.

Egy elkerülhetetlen építmény az emeletes házaknál   

Akinek emeletes családi háza van, vagy olyan lakása, amely a következő szinthez kapcsolódik, annak a lépcső egyszerűen létszükséglet, azaz olyan funkcionális építészeti mű, ami nélkül az emeleti kapcsolatot nem lehet megteremteni. Ugyanakkor a beltéri lépcsők esetében az sem mellékes, hogy mennyire alkot szerves egészet a környezetével, azaz hogyan illeszkedik az enteriőrbe.

A beltéri, folyosós lépcsőknek nagy hagyománya van Angliában, olyannyira, hogy egy kisméretű lakás esetében is emeleteznek, és ilyen lépcsőkapcsolatot alakítanak ki a szintek között. Magyarországon egyre népszerűbb a mediterrán stílusú ház, ami nem igényel beltéri lépcsőt, de a hagyományos lakóházak esetében a kétszinteseknél ez már elkerülhetetlen. A beltéri lépcső nagyon pontos tervezést igényel, és ügyelni kell kialakításakor a főbb sarokszámokra. 

A beltéri lépcső főbb paraméterei      

A lépcső esetében nagyon fontos betartani a megfelelő méreteket, kezdve attól, hogy mekkora legyen az emelkedési szöge. Bár első látásra talán lépcső és lépcső között nincs nagy különbség, de amikor felmegyünk rajtuk, észlelhetjük, hogy az egyiken kifulladunk, míg a másikon nem kell túl nagy erőfeszítést tennünk. Minél kisebb a lépcső emelkedési szöge, annál kényelmesebben és biztonságosabban használhatjuk. A legoptimálisabb a 30-40 fokos emelkedés.  

A beltéri lépcső nagyon pontos tervezést igényel.

A lépcsőfokok fellépő magassága akkor ideális, ha nem nagyobb 20 centiméternél, és a belépő szélessége minimum 23-25 centiméter – ezen fér el kényelmesen a lábunk. A szélességet műszakilag is előírják, ezért a karszélességnek minimum 80 centiméternek kell lennie. A fejmagassága, azaz a lépcső és a födémelem között minimum 2 méter kell, hogy legyen. 

A korlát vagy karfa magasságának el kell érnie a 90 centimétert.  A lépcső és a korlátelemek közötti nyílás nem lehet nagyobb 12 centiméternél. Nem lényegtelen a teherbírási tényező sem: ennek 300 kg-ot kell elbírnia négyzetméterenként. 

Lépcső típusok   

A típus kiválasztását számos tényező befolyásolja. Már önmagában a helyiség mérete, vagy a nyílászárók elhelyezkedése megszabja, hogy hová lesz telepíthető és melyik típus lesz az igazi. Ügyelnünk kell arra is, hogy minél kisebb teret vegyen el lakóterületünkből, és érdemes a lépcső aljának beépítése, kialakítva egy gardróbszekrényt, vagy egy kis munkaállomást. 

A nyergelt lépcső alapja derékszögű háromszög, amellyel a fokokat támasztjuk meg. A pofafás lépcső oldalról zárt, és a rajta való közlekedés dobogó hangot eredményez. A fokokat és függőleges lapokat egymásba rögzítik véséssel és ragasztással.  A csigalépcsőt mindenki ismeri, és egyből beugrik a középkori vártornyok kaptatója. Valóban a nagyobb magasságok áthidalására alkalmas, vagy a szűk alapterületű, de meredek szinteket lehet vele helytakarékosan áthidalni. 

A csigalépcső a nagyobb magasságok áthidalására alkalmas, vagy a szűk alapterületű, de meredek szinteket lehet vele helytakarékosan áthidalni.

A függesztett lépcsők elsősorban fából készülnek. A teherhordó támaszt a belső ív karfája biztosítja, míg maga a lépcső a falhoz kapcsolódik fémkapcsok segítségével.  A legkevesebb helyett az úgynevezett samba lépcső kívánja. Váltott lépcsős kialakítása miatt némileg balesetveszélyesebb a többi típusnál, ezért inkább csak végszükség esetén javasolnám a beépítését. 

Egyéb tipizálási szempontok 

A lépcsőket a természetes fény érvényesülése alapján szokták nyitottnak vagy zártnak nevezni. A nyitott lépcsőt a természetes fény világítja be, és rajta végighaladva az épület összes szintjét láthatjuk. A zárt lépcsőknél műfények használatára lesz minden esetben szükségünk, és ajánlatos a falaknál és a lépcsőszerkezeteknél is világos színeket használni.

Anyag alapján is lehet tipizálni. A lépcső készülhet fából, fémből, betonból, de akár még üvegből is.  A legszebbeket kétségkívül fából érdemes kialakítani. A lépcsőket keményfából készítik, mert igen strapabírónak és kopásállónak kell lenniük. A legszebb a tölgyből vagy a kőrisből épített típus, de lehet juharból, bükkből és különféle fenyő típusokból is időtálló lépcsőket készíteni, amennyiben gondoskodunk a rendszeres karbantartásukról. 

A lépcső készülhet fából, fémből, betonból, de akár még üvegből is. 

A betonlépcsők elnyűhetetlenek ugyan, de nem valami tetszetősek, ezért beltéren rendszerint borítással látják el őket. Ez lehet faburkolat, laminált parketta, padlószőnyeg, padlólap, vagy valamilyen speciális anyag (plexi, üveg, lemez, PVC, műgyanta stb.). 

Biztonsági szempontok         

A beltéri lépcső a házunk egyik balesetveszélyes pontja. Ezért már az elkészítéséhez is profi szakembert kell választanunk. Nem elhanyagolható tényező a korlátok kialakítása sem. Én a magam részéről sosem érzem magam biztonságban az olyan lépcsőn, amelyen nincs kialakítva legalább az egyik oldalon kapaszkodó. 

Az a jó korlát, amely a lépcsőfok felett legalább 90 centiméter magas, és függőleges pálcázással van kialakítva. A korlátpálcák között ne legyen 12 centiméternél nagyobb hézag. Erre különösen kisgyerekes családok esetében fontos odafigyelnünk! A korlát legyen masszív, ne mozogjon, amikor belekapaszkodunk. A kézléc biztosítson kellemes fogódzót, felülete legyen egyenletes, a faltól mért távolság ne érje el a 4 centit, így kezünket nem ütjük be a falba. A kétoldali korlát még nagyobb biztonságot ad, különösen akkor célszerű, ha idős ember közlekedik majd rajta. 

Kisgyerekes családok esetében kötelezőnek mondható a lépcsőkapu kialakítása alul-felül, így a csemete nem fog a magasból legurulni, és megsérülni. 

A beltéri lépcső a házunk egyik balesetveszélyes pontja. Ezért már az elkészítéséhez is profi szakembert kell választanunk.

A baleseteket akkor tudjuk még jobban kizárni, ha lépcsőfokokat csúszásgátlóval látjuk el. Ha a lépcsőt szőnyegburkolattal fedjük be, az legyen teljesen kifeszítve, nehogy a felgyűrődés okozzon botlásveszélyt. A lépcsőn való közlekedéshez minden esetben jó fényviszonyokra van szükség, ezért művilágításnál alul és felül is legyen villanykapcsoló. Még jobb, ha a megvilágítás a lépcsőfokokra is kiterjed, erre vonatkozólag már számtalan típus kapható amely LED-világítással nemcsak a biztonságot növeli, de különleges esztétikai élményt is ad a lakásunknak.

nyito-lefele-nyil-bibor