A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Amikor vendég érkezik hozzánk, akkor az első helyiség, amit megpillant, az az előszoba lesz.

Az első benyomás

Amikor vendég érkezik hozzánk, akkor az első helyiség, amit megpillant, az az előszoba lesz. Itt fogja felakasztani a kabátját, lerakni a kalapját, táskáját esetleg az esernyőjét. Tekintete ezt a helyiséget méri fel először, és ez alapján szerzi meg első benyomásait. Márpedig első benyomást másodszorra nem lehet szerezni, ezért az előszobában mindennek tökéletesnek kell lennie. Vissza kell adnia a helyiség funkcióit, ugyanakkor illeszkedni kell az egész lakás arculatához, és azonnal egy kellemes érzést kell sugároznia. Nem egyszerű egy ilyen előszobát kialakítani, mert nagyon sok lakásban ez a helyiség rendszerint keskeny, nem sokkal szélesebb, mint a bejárati ajtó. 

Az előszoba funkcionális szerepei           

Az előszoba elsősorban zsilipet jelent a kinti és a benti világ között. Ez az a terület, ahol arra is fel kell készülnünk, hogy dacára az alapos lábtörlésnek, valamennyi piszkot, sarat vagy vizet be fogunk hordani. Az előszoba a cipők és kabátok lerakodó területe. 

Másik funkciója, hogy összeköti az egyes szobákat, mintegy folyosót alkot a különböző helyiségek között. Rendszerint az egyik oldaláról nyílik a tálaló és a konyha, míg a másik oldaláról a szobákat lehet elérni. Sok esetben az előszoba végén a fürdő, vagy a vécé található, bár én ezt a megoldást koránt sem tartom szerencsésnek. 

Harmadik funkcióként elmondható, hogy az előszoba amolyan puffer-helyiségként is használható, amennyiben a zajos területeket zajossal kapcsolja össze, valamint kialakítható a csendes-csendes kapcsolat is általa. A zajos és a csendes zónákat ily módon ez a helyiség választhatja el egymástól. 

Az előszoba kötelező elemei      

A funkcionalitásból fakadóan természetesen léteznek olyan kötelező felszerelések, bútorok stb., amelyeknek ott kell lenni az előszobában. A kabátok felakasztásához szükségesek a fogasok. Ahol nagyobb hely áll rendelkezésre, oda betelepíthető egy komplex előszobabútor. Ezek a kabátakasztók mellett, kalaptartót, esernyőtartót és cipőtartót is tartalmaznak, illetve a nagyobbak esetében megtalálható egy nagyméretű tükör is. 

A kabátok felakasztásához szükségesek a fogasok.

Amennyiben közös háztartásban több generáció él együtt, ott a gyermekek részére gondoskodni kell alacsonyabbra helyezett akasztókról, míg az idősebbek részére valamilyen ülőket is be kell szerezni, hogy a cipőjüket kényelmesen és biztonságosan tudják le- és felvenni.  A többgenerációs életmód esetén törekedni kell arra, hogy az előszobában csak az évszaknak megfelelő ruhák legyenek a fogason, vagy a cipőtárolóban, míg a többit el kell rakni a szobai szekrényekbe, vagy a gardróbba. Nincs annál lehangolóbb látvány, mint amikor a kabátoktól duzzadó halmokon kell keresztültörni magunkat a lakás belsejébe. 

A komplex előszobabútor kapcsán már leírtam, hogy az akasztó mellett az esernyőnek, a cipőtartónak is itt van a helye, és a tükör ugyancsak fontos. Ebben a tükörben nézzük meg magunkat utoljára, mielőtt kilépnénk az utcára az emberek közé. Ebben végezhetjük el az utolsó simításokat. Az előszobában szükség lesz még egy cipő- vagy csizmaszárítóra is. Ez akár lehet egy szép kavicsággyal ellátott felület, amin a nedves lábbelik kicsöpöghetnek. Az előszobában lehet még elhelyezve a kaputelefon. 

Az előszobában szükség lesz még egy cipő- vagy csizmaszárítóra is.

Amennyiben az előszoba mérete és alakja megengedi, felszerelhetünk még egyéb tárolási célra polcokat, de az a lényeg, hogy ne zavarjanak bennünket ezek a mozgásunkban és illeszkedjenek a helyiség dizájnjához.  Szűk előszobák esetén a bejárati ajtó felett lehet esetleg polcokat elhelyezni, de itt csak olyasmit érdemes tárolni, amit nem használunk minden nap. 

Amennyiben erre lehetőségünk van, érdemes egy felújításnál beépített szekrényeket telepíteni, mert hihetetlen mennyiségű holmit tudnak az ilyen szekrények elnyelni. Ezeken a szekrényekben a kényesebb ruhadarabokat vállfára tudjuk akasztani, a kevésbé használt cipőket, papucsokat, esernyőket is el tudjuk helyezni és még a táskák tárolása is lesz elég hely. 

Ha az előszoba lehetővé teszi, érdemes beépített szekrényeket is tervezni.

Tér, fények, praktikumok, stílus    

A legtöbb előszoba folyosó jellegű, és ezek esetében a hosszanti falak mentén lehet a bútorokat telepíteni. Kicsit bonyolultabb a helyzet, amennyiben a helyiség négyzetes alakú, de oldalainál több, más helyiségekre nyíló ajtó is van. Ez a felállás azt jelenti, hogy a falak csak nagyon kis közei lennének alkalmasak a tárolási célokra. Ebben az esetben maradnak a sarokpolcos megoldások, és itt elsősorban felfelé lehet építkezni. 

Az előszobában a műfényeknek döntő szerepük van. Amennyiben a folyosóról üvegezett ajtók nyílnak, némi természetes fény is bejuthat ide, de az koránt sem lesz elegendő, hogy mindent jól lássunk. Lehet egy központi fényforrást telepíteni, de nagyon hasznos, ha a terület fontos pontjait fókuszfényekkel is el tudjuk látni. Ilyen terület például a tükör, hiszen jó megvilágításban tudjuk a tulajdonságait kiaknázni. A tükrökkel egyébként remekül lehet variálni, hiszen optikailag tudjuk a teret tágítani egy-egy jól elhelyezett darabbal. 

A falakat célszerű világos színnel festeni, mert ez is az optikai tértágítást segíti, ugyanakkor itt érzi magát a legjobban egy szép lambéria. A lambéria megvédi a falat attól, hogy a cipőnkről felcsapódó sár bepiszkítsa. A jó minőségű, és víztől védett lambériát könnyen megtisztíthatjuk egy nedves törlőkendő segítségével.

A padlón is az az elsődleges irányelv igaz, hogy könnyen lehessen tisztítani. Itt nem él meg padlószőnyeg, de nagyon hasznos tud lenni a lekövezés. A járólapokat elegendő végighúzni egy feltörlővel, és máris el tudjuk távolítani a vizes talpnyomokat. Az előszobában inkább a világosabb színeket és árnyalatokat használjuk, hiszen ez az egyik legsötétebb és legszűkebb helyiség. 

Az előszobában inkább a világosabb színeket és árnyalatokat használjuk, hiszen ez az egyik legsötétebb és legszűkebb helyiség.

Végül a stílusról, és valóban csak egy mondatot szeretnék ejteni. A stílusnak illeszkednie kell a teljes lakást meghatározó stílushoz. Nincs annál zavarba ejtőbb hatás, ha az előszobában egy modern, letisztult arculattal találkozunk, de a nappaliba lépve egy rusztikus enteriőr fogad. Az első jó benyomást nem szabad tönkrevágni egy ilyen mellbevágó másodikkal.

nyito-lefele-nyil-bibor