A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Egy régi-új stílus születése

Talán még azok sem feltétlenül hallottak Magyarországon a shabby chic stílusról, akik ösztönösen már ilyen környezetet teremtve laknak otthonukban. Nem is csoda, hiszen a stílus valamikor a múlt század kilencvenes éveiben indult diadalútra, s mivel Anglia volt a kiindulópontja, előbb az Egyesült Államokat hódította meg, azon belül is a kaliforniai térséget. A stílus tehát egy nagy kört leírva érkezik vissza Európába, hogy ott is hódítani kezdjen. 

A stílus megalapítója Rachel Ashwell, aki nemcsak lakberendezési enteriőrt álmodott meg, hanem egyfajta életstílust is kialakított. A nagypolgári, drága bútorok helyett újra felfedezte a korábbi generációk által használt bútorokat, kiegészítőket, használati tárgyakat, s ezeket felújítva, némileg átalakítva új életet lehelt beléjük. Egészen különleges hangulat született, amely valahol a romantikus és a vintage találkozási pontjánál valósul meg. 

A shabby chic meghatározó stílusjegyei      

Mielőtt részletesen megnézzük a stílusjegyeket, fejtsük meg, hogy mit is jelent shabby chic (ejtsd: sebi sik). Valahogy úgy lehetne megfogalmazni, hogy kopott elegancia, s valóban, a bútorok esetében ez a kopottas patina mindenképpen meghatározó stílusjegy. 

A shabby chic alapszíne a fehér, s csaknem minden helyiségben ez fog uralkodni, ha mellette döntünk. A fehér alaphoz a pasztell és a lágy árnyalatok, a bézs, a púder, a halvány rózsaszín, a törékeny türkiz, és a mentazöld társul, de egy halvány arany, egy ecsetvonásnyi ezüst is növelheti a légies eleganciát.  Ugyan a stílus nagyon szereti a különböző kiegészítőket, mégis arra törekszik, hogy a terek ne legyenek túlzsúfolva. A meghatározó színvilágból azonnal kitetszik, hogy elsősorban a hölgyek szívéhez áll közel, és a lányszobákban uralkodik. 

Az eleganciát a vidékies kopottság ellensúlyozza, ezért nem lehet egyértelműen besorolni sem a romantikus, sem a vintage stílusba. Az ellenpontozás teszi komplexé a stílust: amennyiben elegáns bútorokkal rendezzük be a helyiséget, akkor a vidékies szőttesek, kiegészítők és használati tárgyak adják az ellenfényt, hogy ha a kopottas, ám jó minőségű bútorok állnak a szobában, akkor az elegáns fátylak, csipketerítők, dísztárgyak fognak feleselni a környezettel. A shabby chic tehát egyfajta átmenetet képez a divatos és elegáns, a friss és hagyományos, az egyszerű és összetett között.     

A stílusra jellemző egy lágy, nőies, minimalista vonal, mely megkülönbözteti a szokásos vintage lakberendezéstől. Mivel a stílus Angliából indul, ezért a nagy vidéki házak hangulatát idézi a használt és kifakult vászon kanapékkal, függönyökkel és kopott, újrafestett bútorokkal. A parfüm és a babaillat lengi be a szobákat, ahol a finom elegancia ötvöződik a rusztikussal. 

A stílusra jellemző egy lágy, nőies, minimalista vonal, mely megkülönbözteti a szokásos vintage lakberendezéstől.

DIY – do it yourself   

A stílus együtt született a csináld magad mozgalommal, és kéz a kézben jár vele. Az ügyes ezermesterek órákig járják a régiség piacokat, hogy ráleljenek a megfelelő komódra, ágyra, szekrényre, étkezőasztalra, amelyet aztán felújítanak, átfestenek, esetleg újrakoptatnak, hogy az enteriőr meghatározó elemei lehessenek. De ugyanez a helyzet a használati tárgyakkal is. Nem kell feltétlenül a legmodernebb darabhoz nyúlni, ha a régi elegánsabb, kidolgozottabb és betölti a funkcióját. Egy csodás régi teáskanna a shabby chik környezet kiemelkedő darabja tud lenni.

A stílus kedvelői egyfajta gyűjtögetők, akik meg akarják lelni azokat a tárgyakat, amelyeket újjá tudnak éleszteni, és egy új környezetbe helyezni. A tárgyak esetében az a fő szempont, hogy legyenek használhatók.  A fő alapelv, hogy nem fontos a tökéletesség, de legyen kényelmes, használható és szerethető a berendezés. 

A shabby chic kedvelői egyfajta gyűjtögetők, akik meg akarják lelni azokat a tárgyakat, amelyeket újjá tudnak éleszteni, és egy új környezetbe helyezni.

Shabby chic az egyes helyiségekben

Jöjjön néhány tipp a stílusos berendezéshez, és kezdjük mindjárt a nappalival. A legfontosabb bútor a nappalinkban a kanapé. Az az igazi, amelyik többfunkciós és kényelmes is egyben. Válasszunk kihúzható darabot, amelyben tároló is van, és cserélhető a huzata. A finom virágminta egy semleges háttéren megteremti a tökéletes shabby chic hatást. Nem maradhat ki a nappaliból a dohányzóasztal sem, amelyen elfér néhány magazin, könyv, egy váza és esetleg egy kisebb teáskészlet is. Ideális lehet egy mahagóniból készült darab. Lehet akár négyzet alakú, vintage hatású, ívelt lábakkal és kedves festett, vagy faragott díszekkel. A romantikus részletek, a szívek, levelek vagy virágok mind a shabby chic stílus képviselői. 

Egy teáskészlet jól mutat az asztalon.

A hálószobában az ágyunk legyen vintage fejtámlával ellátott, amely feketére vagy fehérre festett fémből készült, esetleg gondosan megmunkált fából faragták ki. Kedves ötlet, és igazán hangulatos, ha az ablak elé helyezzünk el egy padot vagy kényelmes karosszéket, ahol olvashatunk lefekvés előtt. A mahagóni itt is jól érvényesülhet, egy vintage hatású éjjeliszekrény, vagy komód ebből a fából erőteljes lehet, különösen, ha kopottas hatást nyújt. Az ágyneműnk legyen virágos, a takarónk steppelt, de a virágmintás patchwork takaró és kiegészítő is otthonosan érzi magát ilyen környezetben. Válasszunk finom bézs árnyalatokat rózsaszínnel, halványkékkel keverve, illetve kötött szélű díszpárnákat rojtokkal vagy bojtokkal. 

A konyhába válasszunk elegáns, kötetlenebb darabokat.  Ezek egyszerre tűnnek előkelőnek és letisztultnak is. Egy csillár az étkezőben tökéletesen illik egy rusztikus asztalhoz, ahogy egy elefántcsontszínű hímzett terítő is kiemeli a fából készült étkezőasztalt. Használjunk pamuthuzatokat vagy ülőpárnákat a székekre.  A shabby chic stílus titka a különböző mintákban és a kellemes, lágy színekben rejlik. 

A fürdőszobában pamutból készült puha fürdőszobaszőnyeget vagy az antibakteriális műszálas darabokat tegyünk le.  Ez az a helyiség, ahol a stílus megengedi a szőnyeget. Legyenek ezek a darabok élénk színűek. Fordítsunk nagy figyelmet a kencéket tároló üvegcsékre vagy flaskákra is, szép és elegáns darabokat válasszunk. A tükör lehet antik keretű, kerek vagy ovális alakú, és szépen ellenpontozza annak csillogását, ha a törülközőknek fonott kosarat helyezünk el. A shabby chic fürdőszobában minden a kényelemről szól: gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen egy halom frissen mosott, fehér pamuttörölköző a közelben, és a puha fürdőköntös sem maradhat el. 

Amennyiben a shabby chic mellett döntünk, úgy a lágy elegancia, és a meleg otthonosság mellett tesszük le a garast egy olyan környezetben, ahol a színek könnyed harmóniája járja át a lakást.

A shabby chic fürdőszobában minden a kényelemről szól: gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen egy halom frissen mosott, fehér pamuttörölköző a közelben.

nyito-lefele-nyil-bibor