A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Amennyiben azt szeretnénk, hogy az ingatlanunk éke legyen igazi pázsit, akkor érdemes a fű életének minden fázisát szakszerűen lekövetni.    

A fűnek is vannak igényei 

Egyszer egy kertes házban lakó barátom azt mondta nekem, hogy a kertjében két gyümölcsfán kívül nincsen egyéb, mint fű, mert nem akar vesződni a különféle növényekkel. Magyarán nem szeretne kertészkedni, és a gyepet csak alkalmanként kell lenyírni, esetleg nagy szárazság esetén meglocsolni.

Ha tényleg ennyi lenne a teendő és szép, egészséges gyepet kapnánk cserébe, az valóban ideális állapotot jelentene. Az a helyzet, hogy a minőségi gyepért is sokat kell tenni. Persze, ha nem számít, hogy néz ki a ház körüli fű, száraz, gyomos esetleg összevissza magasságú, akkor a barátom projektje ehhez tökéletes. De amennyiben azt szeretnénk, hogy az ingatlanunk éke legyen igazi pázsit, akkor érdemes a fű életének minden fázisát szakszerűen lekövetni.     

Melyek a gyephez kötött tevékenységek?

Nézzük meg először a felsorolás szintjén, hogy a gyep milyen kerti munkálatokat követel meg azután, hogy kisarjadt a telken a fű. Már az ültetés előtt figyelemmel kell lennünk a talaj állapotára, és célszerű azt előkészíteni, hogy ideális legyen a közeg. Ez még akkor is igaz, ha gyepszőnyeget rakunk le.

Az angolok egyszerű választ adnak arra a kérdésre, hogy náluk miért olyan szép a gyep. Azt mondják, hogy locsolják és nyírják – igaz, ezt ötszáz éve folyamatosan teszik. Nos a locsolás és a nyírás valóban fontos teendő, de ott van a gyep tavaszi szellőztetése, a trágyázás és a rendszeres gyomtalanítás is. Mindegyik tevékenységhez járulnak olyan aranyszabályok, amelyeket célszerű betartani, ha azt szeretnénk, hogy gyönyörű pázsitszőnyegünk legyen.    

Fontos a gyep rendszeres gondozása.

Mikor és hogyan szellőztessünk?

A gyepszellőztetést még a szezon előtt, tavasszal érdemes elvégezni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ősszel-télen összetömörödött talajt fellazítjuk annak érdekében, hogy a fűgyökerek lélegzethez jussanak és eljusson hozzájuk a víz. Erre nézve vásárolható kerti gép, és egy nagyobb méretű kertnél tanácsos azzal elvégezni a szellőztetést. Létezik olyan permetezőszer is, amely mikroorganizmusokat juttat a talajba, és ezek hatására morzsásodni kezd a talajszerkezet. 

Kisebb kertek esetén egyszerű megoldás lehet átgereblyézni a füves területet, majd egy vasvillával átszurkálni azt. Ez egy kicsivel nagyobb fizikai munka ugyan, de a mozgás még jól is jöhet, a gyepünk pedig meghálálja a gondoskodást.     

Pótoljuk a tápanyagokat!

A tápanyagpótlás, vagyis a trágyázás ugyancsak a tavaszi előkészítő tevékenységek közé tartozik. Haladjunk a tápsóval négyzetméterenként és nagyjából 4 dekát szórjunk ki rá. A két évnél idősebb pázsitoknál már egy vékony beterítés szükséges trágyafölddel, vagy igazán zsíros komposzttal. A leszórás után érdemes a területet gereblyével is eldolgozni, hogy a tápanyagok minél hatékonyabban kerüljenek a talajba. A trágyában a foszfornak és a káliumnak kell játszania a főszerepet, mert a fű ezeket kedveli.   

Öntözési praktikák

Az öntözés a szép gyep kulcsa. A fűnek nagyobb a vízigénye annál, amit nálunk a természettől kaphat, ezért ki kell pótolnunk az esőt a locsolással. Elmondható, hogy tavasztól őszig – hacsak nem ömlik az eső folyamatosan – nagyjából 30-40 liter víz hiányzik a pázsitnak négyzetméterenként. Milliméterben átszámolva ez homokos talajon 15-20, míg agyagos talaj esetében 30 milliméternyi öntözést igényel. 

Kerttervezés - ne feledkezzünk meg arról sem, hogy növényeink a magasba törnek, ezért a horizontális tervezés mellett a vertikálisra is ügyelnünk kell. Gyep.

Nagyon fontos, hogy a víz le tudjon a mélyebb rétegekbe szivárogni, ezért kell a tavaszi szellőztetés. A mélyebben elérhető vízért a növény gyökerei lenyúlnak, így sokkal erősebb és tartósabb lesz a fű, mintha a talajhoz közel terülnének szét a gyökerek. Az alacsony gyökérzet rendkívül sebezhetővé teszi ugyanis a füvet. Az öntözést végezzük ennek megfelelően ritkábban, de bőségesen.

Sokan használnak permetező, automatikus öntözést a gyepen, de e mellé szükséges beiktatni kéthetes szakaszokban egy bőséges öntözést. Mivel a víz egyre értékesebb kincs, s miután a csapból érkező víz hazánkban rendszerint kemény, ezért célszerű esővíz tárolókat beszerezni, és ezzel a lágy vízzel táplálni a pázsitot. 

Nagyon fontos, hogy a nyári melegben még az esti órákban se locsoljunk. Az ideális napszak a hajnal vagy a kora reggeli órák, mert ilyenkor a víz nem párolog el, és mélyre tud lejutni, ezzel táplálva a fű mély gyökereit. Sajnos az alkonyi locsolásnál a párolgó talajjal együtt a kilocsolt víz egy része is távozik.   

Fűnyírás rendszeresen, okosan

A fűnyírás ugyancsak fontos tevékenység, és az sem mindegy, hogy mikor, milyen mértékben és milyen eszközzel végezzük azt. 

A fűnyírógépek egész tárházából válogathatunk, de nagyon fontos a kések állapota. Az új gépek esetében talán nem kell még élezni, de egy már használt fűnyírónál a szezon előtt mindenképpen meg kell élezni a vágófelületet. Ellenkező esetben ugyanis a nyíró – a neve ellenére – inkább szakítani fog. Ez a szakítás, amellett, hogy csúnya, kiszáradásos jelenséget okoz a fű megtépett végén. Amiatt is kedvezőtlen a szakítás, hogy sérülékennyé teszi a növényt. A tépett szélű füvek könnyebben betegednek meg, kapnak gombás fertőzést. 

A másik alapvető kérdés a fűnyírással kapcsolatban, hogy mikor és milyen magasságban kell a műveletet elvégezni? Az bizonyul a legjobb megoldásnak, ha tavasszal és ősszel a gyep alacsonyabban van tartva, míg nyáron magasabban. A nyári, magasabb fű jobban védekezik a nap erős sugaraival szemben. 

A szép gyep érdekében fontos a rendszeres fűnyírás.

A fűnyírást rendszeresen, a szezonban legalább hetente egyszer érdemes elvégezni. Lehet, hogy a szomszéd nem fog örülni a fűnyíró hangjának, de a gyep annál jobban. A heti nyírás összefüggő, szép pázsitot eredményez, és a gyomnövények sem tudnak megerősödni ezalatt. Ami még nagyon fontos ezzel a tevékenységgel kapcsolatban az az, hogy soha ne nyírjunk vizes füvet. Amennyiben a tervezett nyírási időben éppen esik az eső, akkor inkább tekintsünk el tőle, és várjuk meg, amíg felszárad a gyep.   

Harc a gyomok ellen 

A pázsit nagy ellensége a gyomnövény. Ezek a növények elkerülhetetlenül felütik a fejüket, mert igen szívósak, de nagyon sok minden megtehetünk annak érdekében, hogy ne ezek a növények uralkodjanak el a kertünkben. A fent említett rendszeres nyírás máris jelentős megelőző műveletnek tekinthető. A gyom ott is felütheti a fejét, ahol a talaj nem megfelelő. A gyom időbeli kiszedése gyökerestül, valamint a talajjavítás sokat segíthet a problémán. 

A korai időszakban, azaz tavasszal megjelenő gyomnövényt mihamarabb el kell távolítani. Ezeket e kellemetlen évelő növényeket egy éles szerszámmal mélyen, a gyökérig lenyúlva emeljük ki, majd égessük el, vagy feldarabolva tegyük a komposztba. Használhatunk a foltokban megjelenő gyomnövényre vegyszeres gyomirtót is, de a természetes gyógymódok nem mérgezik a talajt. 

Fűbetegségek árulkodó jelei és orvosságai 

A betegségnek minden élőlény esetében vannak jelei. Nincs ez másképp a fűvel sem. A tápanyaghiányra a sárga foltok megjelenése utal. Ilyenkor jellemzően a nitrogén és a vas hiányzik a talajból. Kezelhető a probléma a megfelelő adalékanyagú talajjavító bevetésével.

Előfordulhat, hogy a gyep mohásodni kezd. Ez a talaj savasságára hívja fel a figyelmet, amelyet meszezéssel kezelhetünk. A gombásodás akkor indul meg, ha a pázsit befülled, ezért nem szabad a fűnyírás után felgyülemlő vágott füvet nagy csomókban napokig a gyepen hagyni. Amúgy az apróra vágott füvet vékonyan eldolgozhatjuk a területen, hiszen természetes komposztként fog idővel viselkedni.

Amennyiben a fenti tanácsokat megszíveljük, úgy nem fog hiányozni nekünk a gyep, az a szép, zöld gyep.   

A szép, zöld gyep.

nyito-lefele-nyil-bibor