A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Manapság még egy nagyobb lakásban is igazi kihívás, hogy kulturáltan és jól elérhetően tudjuk tárolni a ruhatárunkat.

Egyre növekvő ruhatár

Valamikor régen a ruhatárolás a közember számára nem sok gondot jelentett. A szegényeknek volt egy hétköznapi és egy templomba járó öltözékük. A gazdagabbak magas ládákban tartották a ruháikat. Az ipari forradalommal és a társadalom jólétének emelkedésével együtt növekedett meg a ruhák száma és kezdett problémává lenni azok tárolása. 

Manapság még egy nagyobb lakásban is igazi kihívás, hogy kulturáltan és jól elérhetően tudjuk tárolni a ruhatárunkat. A ruhák száma azok használati specialitásával egyetemben nőtt meg. Vannak ruháink a munkahelyünkre, a mindennapi utcai viseletre, az otthoni viseletre, a szabadidőre és az egyéb ünnepi alkalmakra – hogy az évszakos ruhaváltásokról már ne is beszéljünk. Mindezeket ráadásul gyakran tisztítjuk, azaz forog a ruhatár. És ha ehhez még hozzávesszük a divatot, valamint az egyes kreációkhoz illő kiegészítőket, akkor nem lehet csodálkozni azon, hogy felmerül a kérdés: hol és hogyan tároljuk a ruháinkat?    

Praktikák a kis lakásban 

Különösen nehéz azoknak a dolga, akik egy kis lakásban élnek. Ez a helyzet alapból megkívánja, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk a ruhatárunkat. Egy fiatal pár esete jut erről az eszembe, akik a kis lakásukat azért adták el nehezen, mert hatalmas volt benne a rendetlenség. 

A legnagyobb helyet azok a ruhák foglalták el, amelyek közül a fiatalok többet nem is használtak, vagy annyira tönkrementek, hogy nem lehetett már viselni. Ahogy a lomtalanítás véget ért, mindjárt felszabadult annyi hely, hogy a megmaradó darabok végre szépen és átláthatóan kerültek a szekrényekbe. 

A kis lakások tulajdonosainak tehát nagyon ki kell sakkozniuk, hogy mely ruhák fontosok, s melyeket lehet kiselejtezni. Mindez csupán az első lépés, mert a nagy télikabátnak, a nehéz pulóvereknek, téli csizmának nagy a helyigénye. Ilyenkor minden olyan területét ki kell használni a lakásnak, ahol polcokkal vagy beépített szekrényekkel tágíthatjuk a tároló kapacitást. 

A szekrény történetében nagy törést hozott a sötétnek nevezett korai középkor, amikor ez a bútordarab szinte teljesen eltűnt a lakóterek használati tárgyai közül, hogy aztán a gótika végén és a reneszánsz hajnalán újra felfedezzék. 

Nagyon fontos tárolóhely lehet az ágy alatti rész. Érdemes olyan ágyat beszerezni, amelynek ágyneműtartója van. A franciaágynak – ha befér a lakásba – akkora ágyneműtartója van, amelyben az ágyneműn kívül más is belefér. Ebben cserélgethetjük évszakváltáskor a ruhák jelentős részét. Amennyiben magas lábakon áll az ágy, úgy az alatta levő részt dobozos tárolókkal egészíthetjük ki. Speciális lehet az a megoldás is, hogy az ágynak egy 30-50 centiméteres dobogót építünk, és így teremtünk alatta szabad helyet a ruhák tárolásához.     

A gardrób- és ruhásszekrények világa

A városi lakásokban, különösen az újépítésű ingatlanok esetében már nagyon odafigyelnek a tervezők, hogy sok beépített szekrény várja az új lakókat. Ezeket a köznyelv gardróbszekrényeknek nevezi. Minél több ilyen megoldás van egy lakásban, annál kényelmesebb lesz a ruhatárolás.

És ha már a gardróbnál tartunk, érdemes az elnevezés mögé nézni. A francia garde-robe szóösszetételből származik a szó, amely ruha őrzőt jelent. Ha külföldre megyünk, tapasztalhatjuk, hogy a „garderobe” szó jelölhet színházi ruhatárat, öltözőt, de akár illemhelyet is. 

A beépített szekrények nagyon praktikusak ruhatárolásra, de nem minden esetben elegendőek. Ilyenkor plusz gardróbszekrényt vagy ruhásszekrényt kell vásárolnunk. A nappali szekrénysorai jellegzetesen úgy állnak össze, hogy legyen benne egy kétajtós ruhásszekrény, és legalább egy polcos, egyajtós típus is, ahová behajtogathatjuk a kisebb holmikat. Mivel ezek a sorok elemekből állnak, jelentősen megnövelhetjük velük a tárolókapacitást. A kétajtós szekrény a ruhák lógatását biztosítja, ide kabátok, öltönyök, kosztümök kerülhetnek, illetve ingek, szoknyák és egyéb hosszabb ruhaneműk. 

Az előszobába is vehetünk olyan bútorzatot, ahová elrakhatjuk a cipőket, kalapot, esernyőt és a mindennap használatos kabátot akaszthatjuk fel. A hálószobában is állhat egy tolóajtós és tükrös ruhásszekrény, de még a komódot is befoghatjuk a ruhatárolására.   

A komód is megfelelő ruhatárolásra.

A ruhatárolás csúcsa – a gardróbszoba

A ruhatárolásra egy külön erre a célra épített gardróbszoba a legideálisabb. A nagy területű házak, lakások tökéletesek egy ilyen szoba kialakítására már a tervezéskor, de ezek később is ki lehet alakítani. 

Egy jól tervezett gardróbszobában minden elfér, mégpedig úgy, hogy a ruhákat, cipőket és kiegészítőket kényelmesen el lehet érni. Ezek a szobák gyakran elzártak a természetes fénytől, így két dologra ügyelni kell. Egyfelől időnként szellőztetni kell, mert az ablaktalan helyiségben befülledhetnek a ruhák. Másfelől jó megvilágítást kell biztosítani a gardróbszobában, amelyre tökéletesek a spotlámpák. Ezek a lámpák erős fókuszfényt biztosítanak az egyes területeknek, de együttes bekapcsolásuk bevilágítja a teljes helyiséget. 

A gardróbszoba ideális helye a fürdőszoba és a hálószoba között van. Ezt előzetesen már így érdemes betervezni az új épületbe. Persze nem tragédia, ha erre már nincs lehetőség, lehet ez a szoba máshol is. A gardróbszobákat praktikus tolóajtóval ellátni, hogy még több helyet spóroljunk meg.

Cipőtárolás és ruhatárolás a gardróbban.

A gardróbszoba paramétereiről

A gardróbszobáknak általában mindkét oldalát polcok és akasztók, valamint szekrények fedik le, és a két oldal közötti folyosón tudunk közlekedni. Hogy ez kényelmes legyen, ahhoz minimum 90 centiméter szélesnek kell lennie. Így ki tudjuk nyitni a szekrények ajtaját és telepíthetünk görgős tárolókat. Amennyiben ez a folyosó szűkebb, célszerű nyitott polcokat felszerelni, mert az ajtók nyitására nem marad elég hely. 

A kabátok felakasztásához 160 centiméterrel, a kosztümök, szoknyák, ingek, öltönyök lógatásához nagyjából 120 centiméteres magassággal kell számolnunk. Az akasztós tárolók mélysége nagyjából 60 centimétert igényel, a fiókoké pedig 50 centimétert. 

A gardróbszobát érdemes padlótól mennyezetig kihasználni, és az akasztós ruhák kényelmes mozgatását egy úgynevezett ruhalifttel megoldani. A ruhalift teleszkópos kialakítású, segítségével a ruhákat könnyedén tudjuk le-fel mozgatni. 

A kisebb helyet kívánó holmiknak, zokniknak, fehérneműknek, szíjaknak és nyakkendőknek a kisszekrényes vagy a gördülőtárolós megoldások tökéletesek, de a szíjat és a nyakkendőt egy, a szekrények oldalára szerelt vékony tartóra is lógathatjuk. A cipők elhelyezésére a bútoripar már kitalálta a legideálisabb megoldást, a döntött tárolópolcokat. Egy gardróbszobába ez a bútordarab is könnyedén elférhet. 

A szoba kialakításánál azt kell figyelembe venni, hogy milyen típusú ruhából mennyi van, és ennek arányában kell eltervezni a szekrények, polcok méretét és helyét.  Az a tapasztalat, hogy nem jó nagyon passzentosra mérni a gardróbszobát, mert idővel bővülni fog a ruhatár, és nem tudjuk megfelelően növelni a tárolókapacitást, csak a kényelem és az átláthatóság rovására. Ennek megfelelően már úgy kell tervezni, hogy ez a helyiség kb. 15-20 százalékkal legyen nagyobb annál, mint amennyit a kezdeteknél kihasználunk.       

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy a ruhaipar nagyon komoly szennyezéssel járó terület, ezért – ha jót akarunk a bolygónknak – csak annyi ruhát vásároljunk, amely éppen elegendő életünk minden területére, és ne engedjünk a divat, valamint a reklámok csábításának. Nagyon sok olyan gardróbszoba van, ahol számoltalanul állnak a használatlan vagy csak egyszer felvett ruhák. A nem használt, de jó minőségű ruháink tárolására az a legjobb megoldás, ha más hordja azokat.   

A gardróbszoba a legjobb hely ruhatárolásra.

nyito-lefele-nyil-bibor