A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A színek varázslatában – a viruló természet zöldje

A természet, a nyugalom és egyensúly színe

A színeket bemutató sorozatom utolsó darabját, a zöldet stílszerűen tavasz közepére tettem. Ilyenkor újul meg a természet, borulnak lombba a fák, és zöldellnek a mezők, rétek. A zöld a kék után a legnépszerűbb szín, és ez valószínűleg a virulás ígéretének köszönhető.

Az ember tudja valószínűleg a legtöbb zöld árnyalatot felismerni az emlősök között, mivel evolúciója során elengedhetetlen volt, hogy a halvány árnyalatait meg tudja különböztetni az érett, mélyebb tónusoktól. A zöld másodlagos szín, amelyet kékből és sárgából keverhetünk össze, komplementer színe pedig a vörös.

Nappali

https://www.flickr.com/photos/jinkazamah/2439866544/in/photostream/

Nappali, fürdőszoba, hálószoba – miért itt virul a legjobban a zöld?

A lakberendezés is szívesen használja fel a zöldet, elsősorban háttérszínként. A zöld színhez a harmónia és az egyensúly kötődik. Nyugtat és kikapcsol, pihenteti a szemet, és segít egyensúlyba hozni a tudatot, valamint az érzelmeket. Hatására kevésbé érezzük magunkat kimerültnek és fáradtnak, így a nappaliban tökéletes ez a szín.

Ugyanakkor a frissesség, a jólét és a természet színe is. Nyugtató hatású, így azoknak ajánlható, akik sokat stresszelnek, és szükségük lehet némi nyugodt atmoszférára. Ezért lehet ideális választás a zöld a fürdőben és hálószobában.

Ezért lehet ideális választás a zöld a fürdőben és hálószobában.

https://www.flickr.com/photos/jinkazamah/2475956824/in/photostream/

Valójában a zöldet mindenhová beilleszthetjük, csak az árnyalatokra, az arányokra és a megfelelő házasításokra kell figyelemmel lennünk.

Mivel társítsuk a zöldet?

A kérdésre az a válasz, hogy csaknem minden színnel jó barátságban van, talán csak a lila az egyetlen, amellyel nem igazán alkot jó párost. Inkább az adott tér funkcióira, és a keresett hangulatra kell a hangsúlyt fektetnünk, amikor párt választunk a zöldhöz.

A zöld önmagával is jól érzi magát, két eltérő, de megfelelő árnyalat friss erővel tölthet fel bennünket, és segíti a koncentrációt. Az élénk, világosabb, vibráló árnyalatok, mint a lime vagy az almazöld, vidám atmoszférát teremtenek, és még a teret is tágítják optikailag.

Ezért lehet ideális választás a zöld a fürdőben és hálószobában.

https://www.flickr.com/photos/86756458@N02/26143547252/in/photostream/

A zöld természetes harmóniában áll a földszínekkel, a barna megannyi árnyalatával. Zöld háttérben a természetes fabútorok egészen naturális enteriőrt teremtenek. Rendkívül légies és elegáns kombináció a zöld-fehér, amelyet némi arannyal megspékelve igazán elegáns környezetet teremthetünk.

Vörössel, a zöld ellenpárjával igazán izgalmas az együttléte, de ügyelnünk kell arra, hogy a vörösből csak keveset keverjünk ki, és egyikük se legyen rikító. A zöld a szürkével letisztult párost alkot, míg a sárgával és narancssárgával életteli, majdhogynem nyárias, mediterrán hatást tudunk elérni.

A zöld a szürkével letisztult párost alkot.

Gyerekszobában, fürdőben vagy konyhában játékos atmoszférát teremthetünk a zöld és a kék variációjával.

Mindent összevetve elmondható, hogy a zöld univerzális szín, és ezért nagyon sok lakberendező szívesen nyúl hozzá.

Megújulás, harmónia és egyensúly

A zöldet a fenti fogalmakkal lehet a legrövidebben leírni. A zöld az egészség, az üdeség és a béke színe is. A színskála „közepén” áll, kiegészítő színe a piros, s mivel a kék és a sárga elegye, jelöli egyben a színek hármasságát. Ebből adódik kétértékűsége is: lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője.

Az éretlen és tapasztalan embert zöldfülűnek szokás mondani, ugyanakkor a kereszténységben a halhatatlanság és a feltámadás színe. A sötétzöld férfias, konzervatív jólétet sugall.

A zöldet az egészségügy is használja jótékony hatásai miatt, és minden természetes készítmény csomagolásán is megtaláljuk.

A sötétzöld férfias, konzervatív jólétet sugall.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pal%C3%A1cio_Nacional_da_Ajuda,_the_green_room.JPG

A zöld az emberi kultúrában

Európában a környezettudatosság, a bió-gondolkodás színe, és természetesen az újjászülető tavaszé is egyben. Egyes országok nemzeti színe a zöld. Különösen igaz ez az arab országokra, mivel a zöld az iszlám alapszíne.

Tiltott színnek számít ugyanakkor Indonéziában, és Malajziában a veszélyt jelölik vele. Észak-Afrikában a korrupció szimbólumaként is használatos. Ez utóbbi színjelentések ugyan negatívak, de mindent egybevetve a zöld mégis inkább az örömteli emberi dolgok visszatükrözője, ezért szeretjük olyan sokan.

Természet

nyito-lefele-nyil-bibor