A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Ellentétek harmóniája. Milyen elemekből építkezik 2020-s esztendő nappali trendje?

https://www.flickr.com/photos/tomronworldwide/33192503368/in/photostream/

A retró különös találkozása az organikussal

Amikor elmerültem a 2020-s lakberendezési trendek világában, a nappalik esetében egy egészen furcsa ellentmondásra leltem. Több szakanyag és portál szerint ebben az esztendőben visszaköszönnek a múlt század hetvenes-nyolcvanas évek dizájn elemei, azaz újra éljük a diszkó korszakot a maga csillogásával és luxusával. A másik fő jellemzője a trendnek ugyanakkor a környezetvédelem, a természetesség és az organikusság.

Nagyon érdekes és látszólag egymásnak ellentmondó utak ezek, hiszen a diszkó korszak egyben a műanyag diadalának időszaka volt, manapság azonban a műanyag enyhén szólva sem divatos. Hogyan lehet akkor ezt a két koncepciót mégis egy modern stílussá gyúrni? Cikkem erre keresi többek között a választ.

A bársony és tengerifű reneszánsza

bambusz

Ami a fenntarthatóságot illeti, a gyártók törekednek arra, hogy újrahasznosítás révén tudjanak divatos, a trendeknek megfelelő termékekkel kirukkolni. Nagy figyelmet fordítanak az alternatív és a természetes technológiák közötti egyensúly megtartására.

bambusz, fal

A természetes anyagok között nagy népszerűségnek örvend a bambusz, a tengerifű, a kukorica, amelyek egyre nagyobb szerephez jutnak a lakberendezésben is, akárcsak a parafa, amely a padlózatról feltört a falak burkolóanyagának szerepébe.

A retróból leginkább a puha bársonyosságot, és magát a bársonyt használják fel a modern enteriőrben. Törekednek a műanyagok kiszorítására, vagy azok újrahasznosításából készült termékek beépítésére, és töretlen az eredeti, kézműves termékek iránti kereslet. A kézműves remekek a trend meghatározó elemeivé váltak.

bársony

A nappali is hibriddé válik

A 21. század második évtizedére a technológiai fejlődés teljesen új életformákat alakított ki, és a home office a világjárvány valamint a klímaválság hatására mind népszerűbbé válik. Ha valaki a munka- és szabadidejét is otthon tölti, akkor az annak nappalijára is rányomja a bélyegét.

Továbbra is fontos szempont a nappali terek egybenyitása, így a család több időt tud együtt tölteni. A nappali berendezésében a fent említettek miatt, az egyik legfőbb szempont a kényelem, és a barátságos hangulatot sugárzó elemek felhasználása, valamint az inspiráló munkakörnyezet.

kényelem, és a barátságos hangulat

A trend most megköveteli az élénk színeket, a hosszúkás formákat és az elegáns, puha tapintású, elegáns bársonyokat. Ennek érdekes ellentéteként a márvány is újra előretör. A bársony puhasága és a márvány csillogó hidegsége együtt öltözteti fel az enteriőrt. Ehhez jönnek a valódi, kézzel díszített kiegészítők, amelyek együtt jelenítik meg napjaink divatját.

márvány

Színek, minták, anyagok

A nappali falait új, és a természetet hangsúlyozó borításokkal láthatjuk el. A papír tapéták mellett egyre népszerűbbé válhatnak a parafa, banánlevél vagy éppen bambusz felhasználásával készített gyönyörű falpanelek, tapéták, amelyek rendkívül barátságos és meleg környezetet eredményeznek.

A festett falak estében több irányzat közül választhatunk. A divatszínek ezúttal a kék, a zöld és a padlizsán lesznek. A monokróm környezeteket ezekkel a színekkel lehet majd felélénkíteni. A kéket és zöldet ügyesen lehet párosítani a szürkével. Ez a három árnyalat együtt egy igazán gazdag, telített egységet alkot, árnyalataik pedig a napszak és a szoba fényének függvényében változnak.

festett fal

Továbbra sem megy ki a divatból a fekete és fehér párosítása, bár a nappaliban ez némileg extrém választásnak tűnik. Inkább a meleg, életteli összhatásra törekedő árnyalatok kompozíciója lehet a nyerő! A csokoládébarna, az olívazöld és az okkersárga árnyalatai mind átveszik az uralmat az otthonokban. Ezek a meleg, természetes színek a kanapén vagy a falakon uralkodó semlegesség megbontására is kiváló megoldások.  A meleg és semleges tónusok megjelennek a padlón, a bútoron és a dekoráción egyaránt.

A fémes anyagokra jellemző lesz, hogy árnyalataikban mixelni kell. Az ezüst, arany, ón és a réz árnyalatai akár együtt is megjelenhetnek. A mixelt fém dekorációk is nagyon népszerűek lesznek, és súlypontjai lehetnek egy-egy enteriőrnek, amely egyszerre hordozza a diszkó korszak örökségét valamint napjaink természetbarát vonásait.

fém, márvání

nyito-lefele-nyil-bibor