A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A színek varázslatában – barna, a föld színe

Barna – az etno, a country vagy a loft stílusok meghatározó színe.

Noha a február még téli hónap, de az enyhébb napokon már a termőföldeken nagy táblákban barnulnak a tavaszi szántások. A barna a föld színe, és ennek megfelelően az anyatermészet szimbóluma is. A természet valóban erősen vonzódik a barnához, hiszen az állatok zömének a bundája is barna, amely elrejti őket a barna kérgű fák, vagy az őszi levelek oltalmában.

A barna mindezek ellenére sokak számára a nemszeretem színek egyike. Ennek elsősorban az az oka, hogy a barna a szomorúság, a bágyadtság, a bezárkózás érzetét kelti, holott a legtöbb lakásban már csak a bútorok miatt is otthonosan mozgó szín.

A barna a semleges színek egyike.

Forrás: https://www.flickr.com/photos/74783045@N00/5621505703

A barna a semleges színek egyike.

Lágy és organikus hatást kelt otthonunkban. Hol padlóburkolatként tűnik fel, a föld hangulatát felidézve, hol falszínként használjuk. Valójában a barna egy örökké divatos szín, hiszen természetes anyagok tartalmazzák az árnyalatait, mint a fa, a kő, a tégla, vagy a terrakotta. De ne felejtsük el, hogy súlyos szín is, vagyis a tereket szűkíti, de ennek köszönhetően talán nincs is olyan szín, amelyik ne mutatna jól mellette.

A barna remekül érzi magát a kék, a lila, a rózsaszín, a mályva társaságában, amennyiben a púderesebb árnyalatokat használjuk. A barna kellemes árnyalata a bézs szinte mindenhol diadalt arathat. Az arannyal kombinált barna nemcsak mutatós, de a gazdagság és az elegancia érzetét kelti.

Bizonyos stílusok megkövetelik a barna használatát.

Bizonyos stílusok megkövetelik a barna használatát. A country, a vintage és egyéb etno stílusok alapszíne a barna, hiszen a természetes anyagok, a fa és a kő főszerepet játszik ezeknél. Érdekes ellentétként az ipari, azaz a loft stílusban is erősen jelen van a barna akár még a falak színezése esetében is. A szürke betont nagyon ízlésesen kompenzálja a barna, és a feketével kombinálva máris előállítható a loft stílus.

Meglepő, de a falak kellemes barna árnyalatú festése sem elképzelhetetlen, feltéve, ha a bútorok és a kiegészítők világosak. A fehéret ilyen esetben erősebb ecsetvonással kell kezelni, mivel a barna optikailag összenyomja a teret. A barnát a dizájnerek előszeretettel használják háttérként, nyugtató, harmonizáló hatása miatt.

A country, a vintage és egyéb etno stílusok alapszíne a barna, hiszen a természetes anyagok, a fa és a kő főszerepet játszik ezeknél.

A barnának igen kedvező terápiás hatása van.

Szilárdságot, megbízhatóságot, stabilitást érzünk ki a barna színből, s épp ezért mondjuk a barnát kedvelő személyekre, hogy szeretik a biztonságot, ami mellett könnyen álmodozni, merengeni is lehet. A barna mégis kétarcú, mert a lemondás, bánat, bűnbánat színe is. A barna utalhat az önbecsülés hiányára, és ezt a színt kedvelők rendszerint megrekednek a karrierjükben.

A barna az egyenruhák színe. Már a középkorban meghatározó színe volt a bencés szerzetesek öltözékének. A modern katonaság a XX. század elejétől ezzel a színnel dolgozott az uniformisok esetében, hiszen a föld színébe öltöztetett katona jobban elrejtőzhetett az ellenség elől. A náci Németországban Hitler hírhedt rohamosztagosai a barnaingesek voltak.

a japánoknak nincs igazán szavuk a barnára

Érdekes tény, hogy a japánoknak nincs igazán szavuk a barnára, e helyett olyan megnevezéseket használnak, mint tea-színű, róka-színű, őszi levél-színű. Indiában a gyász, míg az amerikai indiánoknál az önfegyelem színe.

A magyar folklórban is összetett jelentéssel bír a barna. Emberi ábrázolások esetében a vörössel kombinálva a fiatalság és az egészség szimbóluma. Ugyanakkor baljós jelentéssel is bír és kapcsolódik a gyászhoz, mivel a fakoporsó színe barna.

nyito-lefele-nyil-bibor