A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Etno, rusztikus, loft – milyen asztalos munkák várhatóak egy-egy stílus kialakításakor?

Etno, rusztikus, loft – milyen asztalos munkák várhatóak egy-egy stílus kialakításakor?

A lakberendezési stílusokat bemutató sorozatomat most egy cikk erejéig szeretném megtörni, hogy a korábban már bemutatott verziókat az asztalos munkák szemüvegén keresztül is megvizsgáljuk. Sokak számára ugyanis egy stílust megteremtő tervezés egyedi bútorok beszerzésével jár. Ehhez pedig egy remek és a szakmáját igen csak felsőfokon értő szakemberre lesz szükségünk. Némi támpontot azonban most ebben a cikkben is kaphatunk az egyes dizájnok tekintetében.

A Provence-i stílusról megemlítettük, hogy a mediterrán vonulathoz tartozik.

A Provence-i stílusról megemlítettük, hogy a mediterrán vonulathoz tartozik.

Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Julia_Child%27s_kitchen_by_Matthew_Bisanz.JPG

Amiben kicsit más, hogy szívesen használja a kopottas fapadlót és kőburkolatot, valamint a színek esetében a kék, a sárga és a zöld játszik főszerepet. Ebben az enteriőrben a tölgyfából készült bútorok autentikusak. A nyersfa erőteljes idomokkal uralhatja a teret. Ha külsőleg is ügyelni szeretnénk a mediterrán jegyekre, (kolostorcserép, növényzet, burkolat, stb.), akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ablakainkra zsalugátert rendeljünk az asztalostól. A konyhabútor nyitott, így látszódni fognak a használati tárgyak. Ennek megfelelően ezeknek a tárgyaknak a dekoráció szerepét is be kell tölteniük.

A rusztikus stílus tulajdonképpen hasonló mezsgyén jár,

A rusztikus stílus tulajdonképpen hasonló mezsgyén jár,

mivel a robosztus, kopottas bútorok itt is jegyei a stílusnak. A színvilág a natúr, a nyers, a fehér és a bézs. Gazdag hímzésű textíliák a kiegészítők és a falakon megjelenhetnek a faburkolatok is. A tégla, a nyerskő és fa a jellemző alkotó anyagok. Az asztalos szakember nézete szerint jobban járunk, ha a stíluselemeket felhasználva új bútorokat készíttetünk, mert nem minden régi darab alkalmas úgy a felújításra, hogy tartósan használható legyen.

A romantikus stílus a polgári irányzat egy vonulata,

A romantikus stílus a polgári irányzat egy vonulata,

azon belül is választhatunk az angolszász vagy a francia enteriőr közül. Az angolszász a stílus kedveli a tömör fából készült bútorokat, ezért az egyedi asztalosmunkáknak is nagyobb szerepük lehet. A kényelmes karosszékek és fotelek mellet a többi bútordarab is méretes, nehéz, patinás és mutatós, ráadásul egy életre kiszolgálják ezek a darabok a megrendelőt. A konyhába főzőszigetet, reggeliző pultot célszerű tervezni magas székekkel. A nyitott tálalószekrény tipikus és hasznos angolszász bútordarab. Minden bútordarabot rendelhetünk úgy, hogy újnak nézzen ki, de kérhetjük olyan felületkezeléssel is, hogy „látszódjon rajta az idő”.

A francia stílus sokkal romantikáltabb.

A francia stílus sokkal romantikáltabb.

Szép ívű, világos, romantikus bútorokra lesz szükségünk.  Érdemes a bolhapiacon is szétnézni, de találhatnak egy-két jobb darabot a most divatos áruházakban, és természetesen az asztalosok is állnak rendelkezésre főképp a konyhabútorok tervezésében, legyártásában. A lakberendezők a francia stílusú konyhát javasolják városi lakásokba is, önálló stílusszigetként.

Az etno stílusról is szót ejtettem már korábban.

Az etno stílusról is szót ejtettem már korábban.

Elsősorban Afrikára kell gondolnunk, ahol a fő anyagok a nyersfa és a háncs. A döngölt padlót már a korszerű fapadló váltja fel. Van néhány bútordarab, amit nem lehet megkerülni, ha afrikai stílust szeretnénk elérni. Ezek a nyers fabútorok, a fonott ülőalkalmatosságok, a koloniál bőrbútorok, és a lefátyolozott baldachinos ágy.

Ha csináltatni vagy vásárolni szeretnének ilyen stílusú bútort, akkor válasszuk a sötét, rendszerint feketére pácolt fából, kézzel faragott, egyszerű ácsolatú bútorokat. Ezek kárpitozására festetlen kézzel szövött vásznat, vagy durván háncsolt füveket használtak egykor, ma már azonban korszerűbb anyagokkal bélelik ki a szöveteket.

A skandináv stílus esetében a fehér játssza a főszerepet,

A skandináv stílus esetében a fehér játssza a főszerepet,

és ehhez igazodik a bútorok világa is. Nem kell rejtegetni a fából készülő belsőépítészeti elemeket, sőt, hangsúlyozzuk ki a gerendákat, lépcsőket, oszlopokat! Ügyeljünk a világos színű felületkezelésre. A bútorok tekintetében a natúr fa alapanyag mellett egyre gyakoribb a furnér, fehér, juhar vagy nyírfa. Bátran újíttassuk fel régi fabútorokat az új darabok mellé.

Végezetül a loft stílussal kapcsolatos asztalos munkákat fussuk gyorsan át.

A loft a hatalmas, nyitott terekre és nagy belmagasságokra épít.

A loft a hatalmas, nyitott terekre és nagy belmagasságokra épít. Az ilyen környezetben élők változatos stílusban rendelik a bútoraikat, ezért a végeredmény az eklektika lesz. A bútoroknak a tér méreteihez lehet és kell igazodni. Hatalmas étkezőasztalok, magas konyhapultok, bárszékek, szekrényrendszerek is kényelmesen elférnek. Ezért ez a stílus az asztalos szempontjából az egyedi bútorgyártás paradicsoma. Ügyelni kell azonban arra, hogy a végeredmény valamilyen harmóniában álljon össze, ne az egymásra pakolt bútorok hatását érjük el eklektika helyett.

nyito-lefele-nyil-bibor