A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Klinker tégla - a szuper építőanyag

Építő- és dekorációs anyag is egyben – ezért népszerű a klinker tégla!

A civilizáció első városai akkor szerveződtek, amikor az emberiség felfedezte a téglagyártás technológiáját. A tégla ennek megfelelően 5000 éves múltra tekinthet vissza, és az ősi Sumer városállamok építőköve volt. Természetesen ez az építőanyag sem maradhatott ki a fejlődésből, s mára már igen sok fajtájából válogathatunk. Az egyik legsikeresebb mind közül a klinker tégla, mert annyira multifunkcionális, hogy egyszerre nevezhetjük építő- és dekorációs anyagnak is.

az ősi Sumer városállamok építőköve volt

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ziggurat_of_ur.jpg

A klinker természetes agyag alapanyagú, zsugorodásig égetett, építési kerámia. Anyagát, a speciális agyagot Nyugat-Európában, elsősorban Németországban és Hollandiában, kis területeken Belgiumban lehet fellelni. Magyarországon csak burkoló minőségű téglák gyártásához szükséges agyag található, ezért a klinker téglát importból tudjuk beszerezni.

Ennek a téglának a titka a hosszú és magas hőfokú égetésben rejlik.

Gondos előkészítés után az agyagot akár 46 órán át is égetik, mégpedig 1000 fok feletti hőmérsékleten. Gyártása során különféle bányaagyagokat, homokot, szenet használnak fel. Az agyagot tisztítják, homogenizálják, sótartalmát megkötik. A klinker téglához semmilyen színezéket, vagy egyéb kémiai anyagot sem használnak. Az egyes klinker típusok között a különbséget az égetés hosszával és hőfokával érik el. A tarka példányokat színesre égő homokkal készítik, amit az agyaghoz adagolnak.

A tarka példányokat színesre égő homokkal készítik, amit az agyaghoz adagolnak.

A kiégetett anyagban nagy mennyiségben képződik a szilikátüveg olvadék, mely csökkenti a benne lévő pórusokat.  A téglák összeütve csengő hangot hallatnak, ezért egyetlen koppantással kideríthető, hogy „mivel állunk szemben„. A szép, és természetes szín összességében még nem predesztinálná főszerepre ezt az építőanyagot, de egyéb jó tulajdonságait hosszan lehetne sorolni. A klinker extrém módon fagy- és hőálló, igen magas a kopásállósága, színtartó, csúszás- és kivirágzásmentes, saválló és minimális vízfelvételű.

Kiválóan alkalmas falazatok burkolóanyagának

Forrás: https://www.flickr.com/photos/18702768@N04/2370548838

Alkalmazási területei ezért lehetnek szerteágazóak.

Használhatjuk teherhordó falazat építésére. Ilyenkor egy sor klinker védi a hőszigetelést és a tényleges falszerkezetet. Kiválóan alkalmas falazatok burkolóanyagának, hiszen nemcsak az időjárásnak áll ellent, de nagyon tetszetős is. A díszítőelem funkció mellett azt adott épület, vagy épületrész védőpajzsaként is szolgál. A klinker téglának belsőépítészeti használata is igen gyakori. Szobafalak, konyhafalak, pultok, kandallók, pincék burkolására, és más dekorációs célokra is kiválóan alkalmas.

A klinker téglának belsőépítészeti használata is igen gyakori

Forrás: https://www.flickr.com/photos/147489968@N06/29813589182/in/photostream/

Padlóburkoló anyagnak is kitűnő.

Ilyenkor a burkolónak használható lapokat szilárd aljzatra ragasztják. A lapokhoz lépcsőképző formadarabok tartoznak.  Térburkolóként ugyancsak az egyik legjobb választás lehet. Gyakorlatilag szinte nincs is olyan területe a külső és belsőépítészetnek, ahol ne lehetne remekül felhasználni, ezért a klinker a téglák „szupermenjének” is tekinthető.

Padlóburkoló anyagnak is kitűnő

Forrás: https://www.flickr.com/photos/decor8/9236475741/

A klinker természetes anyagból áll, és a gyártása során sem bocsát ki szennyező anyagokat. Mint minden minőségi termék, természetesen ez a termék is drágább a hagyományos téglatípusoknál legalább 15-20 százalékkal, ezért rendszerint akkor választják, ha a nagy fizikai és kémiai erőhatásoknak kell ellenállni, vagy éppen a szépsége, dekorativitása miatt költenek rá.

Nagyon kevés hátrányt lehetne még – az ára mellett – felsorolni ezzel a téglafajtával kapcsolatban. Alapvetően az egyik nagy erényében rejlik a hátránya is. Mivel igen kemény és ellenálló, az egyes darabok vágása rendkívül nehéz. Rendszerint gyémántvágóval szokták darabolni. Beépítése nagyobb szaktudást igényel, mint az egyszerű téglák esetében.

Van még egy érdekes tulajdonsága, amire ügyelni kell a felhasználás során. Mivel a hosszú égetés alatt az anyag zsugorodása különféle lehet, ezért a méretük is eltérő lehet. Ennek okán a szokásosnál szélesebb fugázással kell a klinkerrel borítani, hogy a hibák kevésbé legyenek észrevehetők.

a szokásosnál szélesebb fugázással kell a klinkerrel borítani, hogy a hibák kevésbé legyenek észrevehetők

Ez a típus színtől, mérettől, textúrától függően remekül passzolhat rusztikus és modern környezetbe. A látszó téglafal népszerűsége a lakberendezésben változó, de a tégla, és különösen a klinker remek látványelem, különösen ott, ahol összhangban van a térrel és magával az épülettel. Érdemes emiatt is figyelmet szentelni neki.

nyito-lefele-nyil-bibor