A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kék ég

Kék, mint az ég. Kék, mint a tenger. Kék minden mennyiségben

A színeket bemutató sorozatomban egy igen népszerű színhez érkeztünk el. Az emberek közel felének ez a kedvenc színe, és ez nem véletlen. A kék az ember számára egy megnyugtató szín. Elég, ha csak a tiszta, felhőtlen égre gondolunk, hiszen az ilyen égbolt alatt biztosan kellemes időjárásban lesz részünk, viharoktól sem kell tartanunk. Mint ahogy a tengeren sem, ha annak tiszta kékjét látjuk visszatükröződni.

A kék elsődleges szín, ami annyit tesz, hogy nem lehet más színekből kikeverni, de a kékkel más színt is előállíthatunk. Sárgával keverve tudjuk a zöldet megkomponálni. Komplementer színe, azaz a színkör másik felén a narancssárga helyezkedik el, ezért nagyon szép enteriőröket lehet kialakítani a kék-narancs kombinációval.

Hogyan alkalmazzuk a kéket a szobákban?

A kék színnek nyugtató, relaxáló hatása van, ugyanakkor azt is kimutatták, hogy étvágyat csökkenti. Ezért aztán nem igen találunk kék színű konyhai eszközöket. A konyha és az étkező tehát nem a kék terepe, csak nagyon kis mennyiségben, és lehetőleg halvány árnyalatban dolgozzunk vele, hacsak nem akarunk ellentmondani e helyiségek funkcióinak, és direkte fogyókúrázni ennek a színnek a bevetésével is.

Kék hálószoba

Ahol a kék nagyon jól érzi magát, az természetesen a hálószoba. Ebben a helyiségben a kék sötétebb árnyalatával is dolgozhatunk, de ebben az esetben szerencsés, ha a társított színek a barna, a bézs, drapp vagy a tojáshéj lesz. Ezek kombinációjával egy nagyon kellemes, és pihentető környezetet tudunk kialakítani.

Kék nappali

A nappaliban is ízlésesen mutat a kék, amelynek halvány árnyalati a teret optikailag is tágítják. Kiegészítő színnek javasolnám inkább a kevesebb több elve alapján. Alapvetően az arányokra kell helyezni a hangsúlyt, amikor a nappaliban a kéket használjuk.

Ahol a kéknek az igazi otthona van, az a fürdőszoba, hiszen a kék a víz színe. Kék csempe, kék mozaikpadló, kék fal, kék kerámiamosdó. Bármi jöhet, csak ne vigyük túlzásba, legyen egy másik színünk, mondjuk a fehér, amivel ellenpontozzuk a nagy kékséget.

Kék fürdőszoba

Kék, mint a stílusok alapszíne

A kék egyes lakberendezési stílusok meghatározó színe. A kék felbukkan a stílusokról szóló cikkeimben, de nézzünk néhány példát. A provence-i ablaktáblák és ajtók kékje meghatározó, mint ahogy a mediterrán stílus elmaradhatatlan színe is a kék. Egyszerre sugallja a nyári ég és a tenger hangulatát.

Provence-i ablaktáblák

A romantikus szobabelső kedvelt színe ugyancsak a kék, amelyet körbevesznek a virágok meleg színárnyalatai. A csupa fodor és puhaság a halványabb árnyalatokat kedveli. Ezekben az enteriőrökben a púder, a rózsaszín szívesen társul a kékkel.

A skandináv stílus a sötétebb kékkel és fehérrel kombinál, de megjelenik a kék természetesen az indiai belsők színes világában is, ott azonban élénk változatai viszik a prímet.

A kék pszichológiája

A nyugati kultúrákban a bizalom, a biztonság, a nyugalom és a tekintély jelképe, ehhez elég a „kékvérű” arisztokratákra, vagy a rendőrök egyenruhájára gondolni. Ezen kívül a hűség és a tisztaság szimbóluma is.

A kék szín kedvelői kitartóak a munkában, hűek az eszméikhez, még akkor is, ha ebből hátrányuk származik. Nehezen befolyásolhatóak, inkább ők győznek meg másokat. Nagyon szeretnek vitatkozni. Fontos számukra, hogy a környezetük jó véleménnyel legyen róluk.

Van Gogh festmény

A tudomány kimutatta, hogy azok, akik a kék és zöld kombinációját kedvelik, sok a skizofréniás. Ezeket a színeket kedvelte Csontváry Kosztka Tivadar vagy Vincent Van Gogh is, képeiken nagyon erős a kék-zöld használata. Mindketten skizofréniások voltak.

A kék szín jelentése az egyes kultúrákban

A nyugati kultúra a kéket magasra értékeli, és a mennyországot is ez a szín szimbolizálja. Törökországban és Közép-Ázsiában a kék a gyász színe. A hindu vallásban az isteneket gyakran jelenítik meg kék bőrrel, így az isteni erő jelképe Visnu is, az anyagi teremtés fenntartója és védelmezője.

Visnu

Forrás: https://www.flickr.com/photos/neychurluvr/3381277684/in/photostream/

Kínában a kékhez érdekes módon negatív társítások tapadnak. A szellemek és a gyötrelmek színe. A kínai operákban a gazembert játszók maszkja hagyományosan kék színű.

nyito-lefele-nyil-bibor