A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Élősködő

Szárnyas rovarok

Élősködők – nem kívánt vendégek otthonunkban

Korábbi cikkemben szót ejtettem a velünk élő házi állatok és lakásunk szimbiózisáról. Ezúttal azokkal az állatokkal foglalkozom (több részen keresztül), amelyeket egyáltalán nem látunk szívesen otthonunkban, mégis találkozunk velük. Felvázolok néhány megelőzési és védekezési módot, illetve megvizsgálom, hogy hol lehetnek lakásunk gyenge védelmi pontjai az egyes fajokkal szemben.

Szárnyas támadók a rovarvilágból

Véleményem szerint nincs egyetlen ember sem, aki ne küzdött volna már valamilyen módon a rovarvilág behatolóival szemben, hiszen ennek az osztálynak alapvető jellemzője a kis mérettel párosuló rendkívüli mozgékonyság, találékonyság és szívósság.

Szúnyogháló

A szúnyogok jelenlétükkel jelzik a melegre forduló időt és a kellemes, langyos éjszakákat. Ezt a kellemességet tehetik tönkre, ha bejutnak a lakásba, és megkezdik vérszívó táplálkozásukat rajtunk. A szúnyogháló nagyon hatékony eszköz arra, hogy a nyílászárókon át bejussanak ezek a „ragadozók”, ráadásul a púpos szúnyog nemcsak csíp, de kellemetlenül muzsikál a fülünkbe. A szúnyoghálókat manapság már mindenfajta nyílászáróhoz tervezik, és viszonylag könnyű házilag is felszerelni. Érdemes azonban már a szobahatár előtt megkezdeni a védekezést. A verandára kihelyezett szúnyogcsapda lehet az első védvonalunk. Amelyik példány valahogy mégis áttörné a védvonalakat, arra is a biztos vég várhat bármelyik szúnyogirtó spray használatával.

A szaporodást úgy előzhetjük meg, hogy egy kis paraffint öntünk bármilyen állóvíz felszínére – ez magához vonzza a lárvákat és a bábokat a levegőből.

Poloskák egy idegen világból

Az utóbbi időben nagy számban jelentek meg a lakásokban a márványpoloskák és a zöld vándorpoloskák, amelyek rövidtávon röpképesek is. Ezek az ötforintos méretű rovarok ráadásul invazív fajok, és a klímaváltozás következtében képesek túlélni nálunk a telet.  Az ősz beköszöntével keresnek védett helyet, és erre mi sem alkalmasabb, mint az emberek otthona. Még a szúnyogháló sem állítja meg őket. Elegendő egy kis rés a védelemben, és máris besurrannak, hogy aztán a függöny mögött váratlanul megpillantsuk egy-egy példányukat.

Poloska

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem százával özönlik el a lakásokat, de én már voltam olyan falusi szálláshelyen, ahol legalább egy tucatot sikerült az első napon összefognunk, és kíméletlenül elpusztítanunk. A rovar összenyomásakor kellemetlen szagot áraszt, ezért a művelethez mi minden esetben többrétegű papír zsebkendőt használtunk. Jó megoldás lehet – ha valaki bírja gyomorral – hogy az összeszedett példányokat egy zárt üvegben behelyezi a mélyhűtőbe, ahol pár órán belül elpusztulnak. Ne kísérletezzünk azzal, hogy a vécében vagy a fürdőszobában leeresztjük a csatornába, mert az ilyen vizes kalandokat simán túlélik.

Sajnos ezeknek az Ázsiából származó poloskáknak nincs hazánkban természetes ellensége, ezért voltak az utóbbi időben igen szaporák. Nagy számban megjelenve nemcsak a mindennapjainkat zavarják meg, de komoly károkat okoznak tevékenységükkel a mezőgazdaságnak is. A vegyipar már kidolgozott szereket ellenük, de használatukat – a hasznos rovarok védelme érdekében – érdemes a minimálisra korlátozni.

Na és mi van a legyekkel?

Szemtelen, mint a piaci légy – szokták mondani. És tényleg: elég, ha csak egy házi légy bejut a szobánkba, mert a reggeli órákban jobban funkcionál, mint egy ébresztőóra.

Légy

Mivel a légy emberi élelmiszerrel táplálkozik, ezért az élelmiszerek alapos elzárása lehet az egyik módja annak, hogy távol tartsuk őket. A konyha és a kamra nyílászárói ezért legyenek jól és könnyen zárhatók.  Figyelni kell a hulladékra is, mert egy megrepedt szemeteszsák is élelemhegy a legyek számára. A szemetet zárt zsákban vagy vödörben gyűjtsük; nyáron ne hagyjunk elől ételt. Az ablakok elé tegyünk hálót, használjunk aerosolt vagy légypapírt.

Alapvető szabályok

Minden élősködővel szemben elmondható az az alapvető szabály, hogy otthonunkban és annak környékén tartsunk rendet és tisztaságot. Legyen szemünk a gyenge védelmi pontokra, és egy pillanatot se várjunk arra, hogy a nem kívánt vendégek utat találjanak a lakásunkba. Azonnal tegyük meg az óvintézkedéseket!

A repülő rovarok ellen a szuperül működő ajtókkal, ablakokkal és a különféle típusú védőhálókkal tudunk eredményesen védekezni, valamint a fajra tervezett, de az emberre ártalmatlan rovarölő szerek bevetésével.

nyito-lefele-nyil-bibor