A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

kutya

Speciális szempontok a közös élettérben

Az elmúlt esztendő során cikkeim olyan homogén lakókörnyezetről szóltak, amelyben az ember legfeljebb csak a néma szobanövényekkel osztotta meg az otthonát. Az ilyen környezeteknek száma viszont sokkal kisebb, mint az olyanoké, amelyben házi kedvencek is élnek. Már egy szépen megvilágított akvárium is jelentős hatással lehet arra a szobára, amelyben elhelyeztük. Mit mondjunk akkor, ha ez a családtagunk négylábú, és megvannak a maga sajátos igényei?

Fókuszáljunk most a jelentősebb odafigyelést igénylő két legnépszerűbb állatfajra, a kutyára és a macskára. Egy felmérés szerint a magyarok 70 százalékának egyik vagy másik állat megtalálható az otthonában, és ez a helyzet jelentősen kihat a lakókörnyezetükre is.  Mind a két állatra igaz, hogy nagy mozgásigénnyel rendelkezik, és olyan ösztönökkel érkeznek az otthonunkba, amit feltétlenül figyelembe kell vennünk, ha azt akarjuk, hogy harmóniában és boldogan éljük közös életünket.

Amikor kisállatot fogadunk örökbe, alaposan fel kell készítenünk a környezetünket erre a változásra.

Milyen fába vágjuk, illetve milyenbe vájjuk a karmunkat?

Amikor kisállatot fogadunk örökbe, alaposan fel kell készítenünk a környezetünket erre a változásra. Egy barátom mesélte el ennek a felismerésnek a lépéseit. A macskák egyre népszerűbbek a városlakók körében, mert elvileg kisebb a mozgásigényük, és sokkal önállóbb teremtmények, mint a kutyák. A „bilire szoktatással” sem kell kínlódni, mert ha kiteszünk egy almot jól látható helyre, a kiscica ösztönszerűen is odamegy elvégezni a dolgát. A lakásban arra kell ügyelnünk, hogy ez az illemhely viszonylag jó elszigetelt helyen legyen, és gyakran tisztítsuk azt.

Hanem a macskakarmok már sokkal nagyobb fejtörést fognak okozni! A barátom házának bejárati ajtaja fából volt, és – mivel nem szereztek be egy kellemes kaparó fát – hát a cica rögtön azon kezdte élesíteni a karmait, na meg a szövethuzatú kanapén. Mivel ez egy erős életösztön megnyilvánulása, semmit sem tehetünk ellene viszont a műveletet a helyes irányba terelhetjük. Egy dizájnba illő mászó és kaparófa nagy gyönyörrel tölti el a macskánkat, ráadásul tappancsának illata is beivódik a fába, és ezt követően mindig oda fog járni. Nem kell tehát lemondanunk a szép fából készült bejárati és szobaajtókról, csak még a cica érkezésekor be kell szereznünk ezt a macskabútort. Ugyanígy kerülhetjük el azt is, hogy a szépen kidolgozott fapadlónkról lekaparja a védőréteget. A legjobb a kő padlóborítást választani, mert a kő eleve elriasztja a karmosunkat.

Még a cica érkezésekor be kell szereznünk ezt a macskabútort.

Több helyütt olvastam, hogy a szövet bútorok helyett érdemes bőr vagy műbőrborítású bútorokban gondolkodni, de a barátom tapasztalata szerint, ha nincs egy ideális kaparófa, akkor azokat a szép és drága bőröket is megkarmozhatja a nyávogó rosszaság.

szőnyeg

Tappancsok, karmok, szőr, szőr, szőr!

Mindegy, hogy kutyát vagy macskát tartunk, a fenti címben megfogalmazott problémákkal biztosan találkozni fogunk. Kutyusainkat mindennap meg kell sétáltatnunk, ha lakásban tartjuk őket, s akkor bizony koszos lesz az a tappancs, amivel hazatérnek. Ezért érdemes már az előszobában kialakítani egy tisztítósarkot, ahol egy bejáratott puha rongy segítségével a látható koszt könnyen eltávolíthatjuk. Sokan éppen ezért ide, az előszobába telepítik az állat (legyen az kutya, vagy macska) hálóhelyét is.

A ki-bejáró macska esetén célszerű lehet az előszobában egy speciális szőnyeget telepíteni, mégpedig műszálas, síkszövött szőnyeget, amely a látványosabb kosztól néhány lépés után meg tudja tisztítani a talpakat, de maga szőnyeg könnyen tisztítható. Másutt azonban a hagyományos szőnyeg használata nem ajánlott! A kutya és a macska is folyamatosan vedlik, és vannak olyan időszakok, az évszakváltás idején, amikor ez fokozottabb. A szőr a lakásban nagyon kellemetlen szemétté tud változni, és ha nem takarítunk rendszeresen, azt vesszük észre, hogy még az ebédünkben is „rátalálunk”.

Türelmes szoktatással kell kialakítanunk négylábú családtagunk kedvenc tartózkodási helyét

Ennek elkerülése érdekében a sík, könnyen takarítható járófelületek az ideálisak. Arra is ügyelnünk kell, hogy a lakás ne legyen gazdagon díszítve kiegészítőkkel, s főleg ne olyanokkal, amelyek puha, bolyhos anyagába örökre befészkeli magát állatunk szőre. A rendszeres, vizes porszívós takarítás pedig azért nagyon fontos, hogy elkerüljük az allergiás megbetegedést.

Mindamellett türelmes szoktatással kell kialakítanunk négylábú családtagunk kedvenc tartózkodási helyét. Macskák esetében elegendő egy, a lakás dizájnjába illő és megfelelő méretű kosár, ahol a nap nagy részét nyugodtan töltheti szundikálással. Kutyák esetében a szoktatás még egyszerűbb lesz, csak a megfelelő, védett környezetet kell megtalálnunk hozzá, legyen az a lépcsőforduló meghitt zuga, vagy egy kisebb helyiség kényelmesen berendezett fényűzése.

Kutyák esetében a szoktatás még egyszerűbb lesz, csak a megfelelő, védett környezetet kell megtalálnunk hozzá.

nyito-lefele-nyil-bibor