A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Spájz

Sajnos fenyegető közelségbe került hozzánk újólag a koronavírus járvány. A járvány, amely megváltoztatta az éltünket, s amelyről azt mondják a szakemberek, hogy elmúltával sem lesz az életünk már ugyanolyan, mint azelőtt. A pandémia megváltoztatta szokásainkat, s vele együtt változnia kell az otthonunknak is. Korábban már írtam a home office, azaz a házi iroda kialakításáról, s most tekintetünket újra az spájzunkra vetjük.

A spájz reneszánsza, avagy a kényszerű felhalmozás rakodótere

Modern korunkban nagyon sok városi lakásban hagyták el a tervezők a nagyméretű spájzot, mivel az előrecsomagolt élelmiszerek tömeges megjelenésével a tárolási igény csökkent. A családi házak esetében ez a tendencia szerencsére nem érvényesült. A COVID-járvány a korábbi városi irányvonalat teljesen felülírta, hiszen még arra is sor kerülhet, hogy csak nagyon indokolt esetben hagyhatjuk el lakásunkat. Márpedig a hosszú otthonlét alatt is kell ennünk. A márciusi felvásárlási láz is sokaknál vetette fel a tárolás problémáját. Garmadával állt az étolaj, a liszt, a tészta valamelyik szoba sarkában, holott ezeknek az élelmiszereknek a spájz, vagy az éléskamra a rendes tároló helyük.

Spájz

Hogyan alakítsuk ki az éléstárolót?

Nagyon sokan a konyha méretének megnövelése céljából szüntették meg a spájzot, s most – talán még időben – célszerű lehet egy méretesebb területet leválasztani erre a helyiségre. Érdemes ügyelni a tájolásra, mert akkor van a legjobb helyen az élelmiszertároló helyiségünk, ha északi, észak-keleti, esetleg keleti fekvésű. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy át tudjon szellőzni ez a terület, ezért egy szellőző, de még inkább egy kis ablaknak helyet kell szorítanunk. Az ablak amellett, hogy a szellőzést szolgálja, természetes fénnyel segíti a navigálást a polcok, és az ott elhelyezett portékák között. A nyitott kisablak a téli hónapokban amolyan természetes hűtőszekrénnyé alakíthatja az éléskamránkat.

Az a jó helyiség, amely a padlótól a mennyezetig felpolcozható, mert most minden négyzetcentiméterre szükségünk lehet. Hogy a helyigényünket maximálisan ki tudjuk elégíteni, legyen spájz három oldala is felpolcozható. Mivel fontos a könnyű tisztíthatóság, ezért a padlót kővel vagy kerámiával célszerű burkolni, a polc lehet fémből vagy lakkozott fából. Amennyiben van elegendő terünk, ide helyezhetjük el a hűtőládát is.

Sok helyet takaríthatunk meg azzal is, hogy a hagyományos ajtót tolóajtóra cseréljük fel, mert a hagyományos ajtónak szüksége van egy benyitási területre. Amennyiben nem szeretjük a tolóajtót, akkor a nyitás irányát változtassuk meg, feltéve, ha az akadályozna minket valamilyen más tevékenységünk közben. Az a jó spájz, amelyik közvetlenül a konyhára nyílik, így megspórolva a felesleges közlekedést főzés közben.

Spájz

A tárolás művészete

Amennyiben lakásunkban adott az élelmiszertároló helyiség, akkor is érdemes felkészülni a felhalmozásra. Azzal kell kezdenünk, hogy alaposan felülvizsgáljuk a tárolt termékeket, és a lejárt szavatosságú holmikat kidobjuk, így helyet adva a friss élelmeknek. A rend és az átláthatóság alapvető fontosságú lesz.

A járvánnyal együtt járó karanténra elsősorban alapvető élelmiszereket fogunk beszerezni. Mindig legyen az éléskamránkban liszt, só, cukor, étolaj, búzadara, sütőpor, tojás, kakaópor, burgonya, rizs, tej. Beszerezhetünk még sokáig elálló termékeket is (pl. száraztészták, lekvárok, befőttek, konzervek stb.).

A polcokat érdemes tárolási zónákra bontani, ahol a hasonló termékeket fogjuk tárolni. Az is sokat segít, ha egy kis, az ajtófélfára függesztett könyvecskében vezetjük, hogy mit hová tettünk. Korábbi, a kamráról szóló cikkemben már megemlítettem, de most is kiemelem, hogy azokat a termékeket és eszközöket kell a legjobban elérhető helyekre tennünk, amelyeket a leggyakrabban használunk. Sokat segít a rendszerezésben, ha a termékcsoportokat tároló edényekbe, rekeszekbe tudjuk elkülöníteni. Valamennyi pénzbe kerül ugyan ezek beszerzése, de örök darabok, és nagyon gyorsan behozzák az árukat.

Amennyiben a polcrendszer nem elég, még mindig tudunk az ajtó belső oldalára kampókat, zsebeket elhelyezni, ahová pl. a fűszeres zacskókat, vagy a zsinegelt szárazkolbászt tudjuk fellógatni. A lényeg az, hogy minden talpalatnyi helyet ki tudjunk használni, s ne a nappali sarkába kelljen lepakolnunk az ásványvizes kartonokat.

Spájz

Forrás: https://www.flickr.com/photos/134876953@N03/20543590074/in/photostream/

Főszerepben a praktikus konyhagépek

A vírusjárvány első szakaszában is megfigyelhető volt, hogy a lakosság élénk érdeklődéssel fordult a konyhagépek felé. Nagyon sokan ekkor szerezték be online vásárlás útján a hűtőládájukat, vagy cserélték nagyobbra a hűtőszekrényüket. A nagyméretű gépek nem mindig férnek el a kamránkban, de érdemes ezeket is a konyhában, vagy annak közvetlen közelében elhelyezni. A hűtőládák kerülhetnek a ház pincéjébe, vagy – amennyiben van – a garázsba is.

A gyümölcscentrifuga, a konyhai robotgép, vagy kenyérsütő a jövőben fontos szerephez juthat a háztartásunkban, mert ezek megkönnyítik a főzést, s ki tudja, talán ez a nagyon veszélyes és kellemetlen időszak tesz majd olyanokat is jó szakáccsá, akik korábban egy rántottát sem tudtak összeütni.

nyito-lefele-nyil-bibor