A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az ablak választásakor feltétlenül érdemes szakember segítségét kérni.

Miért fontos a tanácsadás az ablak kiválasztásánál?

Amikor a nyílászárókkal kapcsolatban írok egy-egy cikket, gyakran megjegyzem, hogy azokat a cégeket érdemes előnyben részesíteni, amelyek komplex szaktanácsadással állnak az ügyfeleik rendelkezésére. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon megéri-e ezt a tanácsot megfogadni, és belemenni egy olyan folyamatba, ami akár hónapokig is eltarthat? Hiszen ez a folyamat a felméréstől a végső kivitelezésig számos fázist foglalhat magába. Ha le akarom a választ egyszerűsíteni, akkor elegendő lenne csupán annyit leszögeznem, hogy feltétlenül! Ebben a cikkemben azt bontom ki, hogy mennyiféle aspektusa van egy megfelelő nyílászáró kiválasztásának.

Elhelyezkedés, méretek, esztétika       

Amikor egy új házat terveztetünk meg, már az elején nagy hangsúlyt fog kapni, hogy hol és milyen nyílászárók lesznek beépítve. A ház elhelyezkedése alapvetően befolyásolja majd, hogy milyen lesz az optimális ablak az egyes oldalakon figyelembe véve, hogy a helyiségek hol helyezkednek el.

Az uralkodó széljárás például felvetheti azt a problémát, hogy a széllel támadott oldalon milyen legyen az ablak speciális funkciója. A hűvös oldalon olyan erősen hőszigetelt nyílászáróban kell gondolkodnunk, amely ellenáll a szélnek, és nem engedi ki az energiát a házból. A széljárás az a tényező, amely még azt is meghatározhatja, hogy az adott oldalra milyen helyiségek kerüljenek. A hálószoba vagy nappali helyett ideálisabb a konyha és a kamra kialakítása. Persze, legtöbbször, több szoba esetén elkerülhetetlen, hogy egy-egy hálószoba ezen az oldalon legyen. Itt a hőszigetelésnek döntő szerepe lesz az ablakválasztásnál. 

Az uralkodó széljárás felvetheti azt a problémát, hogy a széllel támadott oldalon milyen legyen az ablak speciális funkciója.

Ugyancsak fontos szempont az a területe a háznak, ahol a benapozás a legerősebb lesz. Itt is fontos lesz a hőszigetelés, de ellenkező előjellel a melegebb hónapokra vonatkoztatva. A napos oldalra olyan szuper ablakot a legcélszerűbb választani, amelynek az üvege a növekvő fény hatására elsötétedik, megőrizve a belső, kellemes hőfokot, és tervezni kell az árnyékolással is.   

Az elhelyezkedés szempontjából az sem mindegy, hogy hová helyezzük el az adott falon a nyílászárót, hiszen előfordulhat, hogy az ablak csupán a helyiség egyetlen pontját világítja be stabilan. Ilyen esetben a megfelelő elhelyezés mellett valószínűleg az ablak méretét is növelni kell. Ugyanakkor az ablak mérete, fajtája, alakja, stílusa meghatározza a ház kinézetét, ezért – miközben a célszerűségre törekszünk – ezeket a szempontokat sem hanyagolhatjuk el. Ráadásul a nyílászárók méretét országos és helyi szabványok is befolyásolhatják. 

Az sem mindegy, hogy az ingatlanunk milyen környezetben fog állni. Amennyiben egy zajos utca mellett áll a ház, pláne, ha az a sarkon van, és a zaj valamint a por bántóan megzavarhatja a mindennapjainkat, akkor célszerűbb a minimális előírású nyílászárót választanunk, amelynek legalább el kell érnie a helyiség méretének egy nyolcadát. Persze, ma már vannak olyan pompás hang- és portól védő darabok is, amelyekből akár nagyobb méretűeket is választhatunk. Az ilyen ablakkal felszerelt szobákban azonban ügyelni kell arra, hogy rendszeresen szellőztetve legyenek, nehogy meginduljon a penészedés. Amennyiben betörésbiztos nyílászáró néz az utcafrontra, akkor olyan ablakra lesz szükségünk, amelyeket nem kell feltétlenül kinyitnunk ahhoz, hogy szellőztetni tudjunk. A nyitott ablak ugyanis meghívó egy betörőnek

Megint más szempont fog érvényesülni, amennyiben a nappalink szép kilátásra nyílik. Ide panorámaablakot álmodnak rendszerint a tulajdonosok. Figyelembe kell venni a szép kilátás esetén is a szél és a nap viszonylatokat, és azt is, hogy milyen árnyékolással látjuk el a várhatóan nagyméretű ablakainkat. 

Figyelembe kell venni a szép kilátás esetén is a szél és a nap viszonylatokat, és azt is, hogy milyen árnyékolással látjuk el a várhatóan nagyméretű ablakainkat.

Mindezeknek a szempontoknak ráadásul úgy kell érvényt szerezni, hogy közben a ház esztétikája homogén és tökéletes maradjon. Íme, három szempont, amely azonnal annyit kérdést vet fel, hogy okosabban tesszük, ha nem egyedül akarunk rendet vágni a nyílászárók piacán, mert csaknem biztosan eltévedünk benne. 

Anyagok és mérőszámok      

A fentiek alapján természetesen dönthetünk úgy, hogy azok ismeretében csak a minőségi ablakokból választunk, és akkor nagy baj már nem érhet minket. Arra kevesen gondolnak, hogy az ablak három nagy részből tevődik össze, és lehet, hogy csupán az üveg, vagy a vasalat, vagy csak a keret kap magas minősítést. Az a szakmai tapasztalat, hogy a minőséget az ablak leggyengébb része fogja meghatározni. Hiába tehát a jó üveg, ha a keretek hamar tönkremennek, vagy a vasalat kopik ki, esetleg rosszul funkcionál. Ezért a minőséget mindhárom részletében nézni kell, és ehhez még hozzáadott értékként egy olyan szakemberre lesz szükségünk, aki az ablakainkat profi szakértelemmel építi be. 

A kereteknél választhatunk, műanyag, fa vagy fém anyagokból, esetleg ezek valamilyen kombinációjából. Az üvegeknél választhatunk a fényt elnyelő, vagy éppen a fényre nyitó kompozitok közül, és a vasalatoknál is számtalan kombinációt találhatunk. A lényeg ott van, hogy mindegyik résznek megvan a maga minősítése, és ezekre a mérőszámokra igencsak érdemes odafigyelni. Például a hőszigetelési paraméterek esetén az úgynevezett Uw-értéket kell figyelembe vennünk. Minél alacsonyabb ez a szám, annál magasabb fokozatú szigeteléssel bír az adott termék.  Mivel a vásárlók zöme nem ismeri ezeket a mérőszámokat, törekedjünk arra, hogy ezt a vásárláskor egy szakember által pontosan megismerjük.  

A kereteknél választhatunk, műanyag, fa vagy fém anyagokból, esetleg ezek valamilyen kombinációjából.

Még néhány szempont és a konklúzió

Az ablakválasztásnál arra is ügyelnünk kell, hogy milyen legyen a nyitás jellege alapján az ablak. Nagyon nem mindegy, hogy egy belülre nyíló szárnyas ablak mekkora teret fog kivenni a térből, egyáltalán érdemes-e ilyen típusú ablakban gondolkodni, ha a helyiség mérete, bútorozottsága vagy elrendezése ezt nem teszi lehetővé. Az ilyen helyiségekben a toló vagy bukó megoldásokat lesz célszerű használni, de a tetőterekben, pincehelyiségekben vagy éppen a kamrában ugyancsak más – funkciókhoz igazodó – ablakokat kell majd választanunk. 

A fenti okfejtésből kiindulva talán érthető lesz, hogy miért javaslom a szakértő segítségét a nyílászárók tervezése, vásárlása és beépítése alkalmával. Meggyőződésem, hogy azt a néhány hónapot, amíg a folyamat a befejezéséhez ér, érdemes rászánni arra, hogy szakavatott segítséggel jussunk el a tökéletes végeredményig!

Szakértő segítségével tökéletes végeredményt érhetünk el.

nyito-lefele-nyil-bibor