A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A nyílászárók esetében van egy elem, amely jóformán semmilyen figyelmet sem szokott kapni, ez pedig az ablakpárkány.

Hírnév nélküli szolgálat 

A nyílászárók esetében van egy elem, amely jóformán semmilyen figyelmet sem szokott kapni, ez pedig az ablakpárkány. Lakásunknak valóban egy apró eleme, de szerepe méretéhez és hírnevéhez képest sokkal fontosabb. A külső ablakpárkány tartja távol az esővizet a faltól, a belső pedig a nyílászáró vízszintes elemeinek könnyebb tisztításában nyújt segítséget. A széles, mélyebb belső párkányok pedig számos egyéb dologra is fel-és kihasználhatóak.     

Mit tud a külső, és mit a belső ablakpárkány? 

Modern lakóparkok esetében olykor megfigyelhető, hogy a sík, dizájnos homlokzat érdekében nem készülnek a nyílászárókhoz ablakpárkányok, mondván, a modern ablakok vannak annyira szigeteltek, hogy nem kell tartani az eső beverésétől. Ez talán még igaz is lehet, ugyanakkor az ablakkeret alsó részéhez mindenképpen víz fog jutni. Az ide kerülő nedvesség pillanatok alatt átáztatja a falat, csúnya nyomot hagyva a festésen és a vakolaton. Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy megjelenik a penész, a salétromkiválás jelensége. Ez a káros folyamat mindenféleképpen felülírja a dizájnt, és rámutat a jól megépített ablakpárkány fontosságára. 

A külső ablakpárkánynak ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben. A régi párkányok rendszerint bádogból készültek akárcsak az ereszcsatornák. Manapság már látni műanyagból, márványból, acélból és alumíniumból készült változatokat, de készülhetnek téglából és műköből is. A külső párkánynak legalább 3 centiméterre ki kell lógnia a fal síkjából, és úgy kell megépíteni, hogy minimum egy centiméteres lejtéssel rendelkezzen, amelyen a víz akadálytalanul folyhat le. A külső ablakpárkányok akkor tökéletesek, ha az éleiket szilikonos tömítéssel látjuk el, így teljesen vízhatlanok lesznek, és megvédik a ház külső és belső falát az átázástól.   

A külső ablakpárkánynak ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben.

A belső ablakpárkányok – lévén más a funkciójuk – általában fából, PVC-ből készülnek, és gyakran szélesebbek, illetve mélyebbek, mint a külső társuk. A fából készült példányokat rendszerint vízlepergető festékkel látják el. A külső ablakpárkány ugyan kinn tartja a vizet, de az ablaktisztításkor lecsorgó víz hamar tönkre tenné a nem vízhatlanított belső párkányokat. A szélesebb belső ablakpárkányok a lefolyó ablakmosóvizet egy ideig képesek megtartani anélkül, hogy a koszos lé lefolyjon a padlóra. Ez a széles és mély terület lehetőséget ad arra, hogy a párkányzatnak többlet funkciót adjunk.          

Dekoráció és dizájn párkányra hangolva  

Különösen azokat a belső párkányokat, amelyek a megszokottnál szélesebbek vagy mélyebbek vétek lenne pusztán csak alapfunkciójuk miatt igénybe venni. Pompás dizájn elemmel bővíthetjük otthonunkat, ha ehhez az ablakpárkányt is igénybe vesszük. 

A legáltalánosabb és legelterjedtebb megoldás, hogy a lakók virágokat helyeznek el az ablakpárkányon. Olyan ablakoknál, amelyek délre néznek, remekül fogják érezni magukat a fényigényes, melegkedvelő növényeink. Amellett, hogy szép virágerdőt tudunk olyan ablakunknál kialakítani, amelyet rendszeresen nem nyitogatunk, fényben gazdag területet adunk növényeinknek, és nem kell egy méretesebb virágtartónak elfoglalni területet a nappaliból. 

A legáltalánosabb és legelterjedtebb megoldás, hogy a lakók virágokat helyeznek el az ablakpárkányon.

A konyhai ablakpárkányok fűszernövények egész kiskertjét tudják befogadni. Okos megoldás, ha ezeket olyan ládában helyezzük el, amelyet könnyen megmozgathatunk amikor ki akarjuk ereszteni a konyhaszagot. Az ilyen ládák arra is alkalmasak, hogy homokkal, kavicsokkal feltöltve amolyan sivatagi kaktuszvilágnak adjanak otthont. 

Romantikázásra is megfelelő lehet egy ablakpárkány, feltéve, ha nem lóg előtte egy függöny. Kis mécseseket, gyertyákat, füstölőket helyezhetünk el rajtuk, esetleg még egy  apró lámpának is helyet tudunk szorítani, de kerülhet ide díszes vázában friss virág is. 

Amennyiben van egy vakablakunk, vagy olyan ablakunk, amelyik a szemközti ház tűzfalára néz, de a párkányzat megfelelő, akár örökre el is zárhatjuk ezt a nyílászárót, és kialakíthatunk egy dekorációs sarkot, de kerülhetnek erre az elszeparált részre dísztárgyak és könyvek is. Rusztikus környezetet alakíthatunk ki egy ilyen beugróban régi, bőrkötésű könyvekkel, apró teáskannával és egy-két csészével. 

Romantikázásra is megfelelő lehet egy ablakpárkány.

A dekorációs tér helyett az elzárt ablakot felhasználhatjuk tárolásra is, amelyben főszerep juthat a nagy párkánynak is. Dobozokat, mappákat, újságtartókat is elhelyezhetünk itt – persze ne túl sokat, csak épp annyit, hogy ízlésesen mutasson. Dolgozószobában ez a megoldás egészen praktikus lehet. 

Egészen új funkciót adhatunk a nagyobb ablakmélyedéssel és széles párkánnyal rendelkező sarokablaknak, amennyiben azt barátságos olvasósarokká alakítjuk át. Ehhez mindössze egy kényelmes párnára, egy kis székre, olvasólámpára és persze egy jó könyvre lesz szükségünk. 

Néhány szót a karbantartásról                 

A belső ablakpárkányokat a mechanikai sérülések mellett a nagy hőtől kell megvédeni. Kopás esetén elegendő egy átfestés. A külső ablakpárkányoknál elsősorban a tömítés cseréjét és a rendszeres takarítást érdemes elvégezni. Érdemes a madárpiszkot minél hamarabb letörölni, mert a makacs darabok felmarhatják a felületet. A nap fényének leginkább a fehér színű ablakpárkányok állnak ellen, ezért – amennyiben nem üti nagyon a homlokzat dizájnját – érdemes ezt a színt választani a külső felületre. 

Amennyiben a külső ablakpárkány mechanikai sérülést szenved vihar, vagy tetőről lehulló cserepek miatt, nem érdemes toldozgatni foldozgatni. Cseréljük ki a sérül szerkezetet, hogy elsődleges funkcióját tökéletesen be tudja tölteni.

A belső ablakpárkányokat a mechanikai sérülések mellett a nagy hőtől kell megvédeni.

nyito-lefele-nyil-bibor