A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A lakások stílusát és hangulatát a nagy felületetek határozzák meg.

Nagy felületek vonzásában

A lakások stílusát és hangulatát a nagy felületetek határozzák meg. A falak színe és kidolgozása, a nyílászárók színe, anyaga, stílusa, és természetesen az a padló, amelyen járni fogunk. E három nagy felületnek harmóniában kell lennie egymással, ellenkező esetben bármilyen bútorozással is látjuk el az adott helyiséget, az mégis ritmustalan lehet, vagy akár keszekusza benyomást kelthet. 

Domináns szerepe van a padlónak, hiszen egybefüggő, nagy felületet fogunk leteríteni valamilyen burkolóanyaggal. A legnépszerűbbek a laminált padló termékek, mivel viszonylag olcsón beszerezhetők, könnyen és gyorsan lerakhatóak, ráadásul ezerféle variációból válogathatunk.  

Laminált padló a piac élvonalában   

A laminált padlókat a gyártók folyamatosan fejlesztik, és manapság már a fa utánzatok olyan tökéletesek, hogy nemcsak az adott fa fajtának az erezete élethű, de a laminált darabok textúrája és tapintása is olyan, mint az eredetié. Nem kell bizonygatnom, hogy ezekkel a plusz paraméterekkel mennyire megnőtt a burkolatok piacán a laminált padlók részesedése. Az innováció odáig jutott, hogy akár a vizes helyiségekben is lefektethetünk laminált padlót, mert speciális eljárással vízállóvá tették a terméket. Persze, a vízálló darabok többe kerülnek, mint a száraz helyiségekbe tervezett társai, de akinek a természetes hatású padlólap a mániája, az minden bizonnyal megfizeti a felárat.    

Akár a vizes helyiségekben is lefektethetünk laminált padlót, mert speciális eljárással vízállóvá tették a terméket.

Ízlések és pofonok, vagy létezik ökölszabály is? 

Alapvetőnek mondható, hogy a szín és mintaválasztást ki-ki ízlése szerint dönti el. Ugyanakkor vannak olyan tényezők, amelyekre figyelemmel kell lennünk a döntés meghozatalánál. Nem mindegy, hogy az adott helyiségben milyenek a fényviszonyok. Amennyiben egy ablaktalan, gyenge vagy szűrt fényben elhelyezkedő szobáról beszélünk, oda nem szerencsés sötét alapszínű, vagy árnyalatú padlót lefektetni. Ugyanez a helyzet a szűk terekkel is. Azt már korábbi cikkeimből valószínűleg mindenki kívülről fújja, hogy a sötét színek összenyomják a teret, míg a világosak tágítják azt. 

Nagyméretű, fényben fürdő, mondjuk déli fekvésű, és nagy ablakokkal rendelkező helyiségekben már bátran kísérletezhetünk az olyan színekkel, mint a szürke, vagy a sötét barna, például pácolt tölgyre gyártott laminált padló. A szürke, miután semleges szín, roppant alkalmas arra, hogy egészen különleges hangulatú tereket komponáljunk meg, mert csaknem minden színnel kombinálható. 

A szürke szín használata ajánlható a hálószobákban is. Laminált padló.

Annak, aki a természetes faanyagokra esküszik, nyilván inkább a sötét barna, vagy a cserzett típusok fognak bejönni.  Ez a szín ugyanakkor már nem minden társával ötvözhető. A sötét barna, nagyméretű elemekből építkező laminált padlók a rusztikus, illetve a loft környezetben szerepelnek sikeresen.  Ezért a fenti kérdésre az a megfontolt válasz, hogy bár az ízlésünk nagyon széles körben szóródhat, de érdemes figyelemmel lenni arra a helyiségre is, ahová a kiválasztott darabok kerülnek. 

A laminált padló és a bútorok kapcsolata         

Amikor a helyiség adottságait felmérjük, nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy oda hamarosan bútorok fognak kerülni. Márpedig a padló-bútor kapcsolatnak harmonikusnak kell lennie, különben a helyiség egységes arculata megbomlik. Felmerül a kérdés, hogy akkor most a gombhoz vesszük a kabátot, vagy fordítva, illetve a bútor vagy a padló lesz-e a meghatározó? Amennyiben már meglévő bútorokat helyezünk el a térben, mert mondjuk új lakásba költözünk, akkor a bútorhoz kell a padlót megválasztanunk, ha még nincsenek kialakult berendezési terveink, akkor a padló-fal stílusából fogunk kiindulni, és ezekhez a nagy felületekhez választjuk majd ki a megfelelő bútorokat.     

A padló-bútor kapcsolatban ugyancsak fellelhetünk egy ökölszabályt. Soha ne legyen a padló és a bútorok színe azonos, mert az teljesen unalmassá és egysíkúvá teszik a teret. Olyan padlót fektessünk le, amely ellentételezi, vagy kiegészíti a szoba berendezését. 

Ezt az alapszabályt akkor is tartsuk be, amikor a stílus felől közelítjük meg a kérdést. Egy tömörfa bútorokkal beépített helyiségben nem tehetünk le csempére hasonlító laminált padlót. Egy ilyen környezetben a természetes fa hatású, változatosan erezett, vaskosabb típus érvényesül azzal a meghagyással, hogy árnyalatában térjen el az alapbútorok színétől. 

A laminált padló soha ne legyen ugyanolyan színű, mint a bútorok.

Egy modern és világos lakásban akár a feketével és a fehérrel is játszhatunk. Ebben az esetben a bútorok fehérek lesznek, a padló pedig szürke, sötétszürke, vagy fekete. Ebben az esetben természetesen a kiegészítőkkel kell némi plusz színt vinni az enterőrbe, hogy ne legyen minden túlzottan pepita. 

A vízálló laminált padlók közül sokan – egy furcsa csavarral – a járólapra vagy csempére hasonlító példányokat raknak le. Ezek is élethű utánzatai a lekövezésnek, és még speciális voltuk ellenére is olcsóbb a telepítésük. A fürdőben vagy a konyhában a világos, vagy teljesen fehér színvilág a jellemző. 

Egyéb kiválasztási szempontok  

Noha a járványügyi helyzet miatt nagyon sokan az interneten választanak maguknak termékeket, így laminált padlót is, de jobb, ha ott csak a válogatás miatt gyűjtjük a nekünk tetsző típusokat. 

A laminált padló esetében nem mellőzhető a személyes tapasztalat. Előfordulhat, hogy a valóságban meglátott típus árnyalatában vagy tapintásában, esetleg alacsony minősége (kopásállóság, nem elég élethű erezés, monoton hatás stb.) miatt mégsem lesz megfelelő választás. Arra is érdemes ügyelnünk, hogy az egyes mintapéldányokból egy nagyobb, pár négyzetméteres darabot is meg tudjunk vizsgálni, mert csak az ilyen nagyobb elemek esetében tudjuk igazán felmérni, hogy az a laminált padló, amelyet a neten kinéztünk maguknak, valóban olyan szépen fog-e kinézni a nappalinkban, ahogy azt vártuk. Különösen igaz ez az olyan típusokra, amelyek a természetes fa hatását adják padló-, vagy hajópadlós kiszerelésben. Csak a több négyzetméteren látszik, hogy elég változatos-e a laminált padló mintázata, ugyanis a változatos felület teszi természetessé a megjelenést.

A laminált padló esetében nem mellőzhető a személyes tapasztalat.

nyito-lefele-nyil-bibor