A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az erkély meglétét a lakáshirdetések manapság is kiemelik, és ez nem véletlen.

 

Erkély, mint státuszszimbólum

A szocializmus „diadalmas” korában rengeteg lakást építettek fel, s ezek között számos erkély nélküli kis garzon volt. Az erkélyes lakások egyenesen luxusnak tűntek, és szinte mindig a 2 vagy 3 szobás lakásokhoz tervezték és építették meg. Az erkély meglétét a lakáshirdetések manapság is kiemelik, és ez nem véletlen. Közvetlen kapcsolatot jelent otthonunk és a külvilág között, egy olyan plusz tér, amelyet kis kreativitással egyedi funkcióval rendelkező hellyé alakíthatunk át.    

Kint is vagyok, bent is vagyok…

Manapság a legtöbb újépítésű lakás rendelkezik valamekkora méretű balkonnal, a penthouse-ok pedig egyenesen a nagyméretű, körbefutó erkélyek köré épülnek fel. A megváltozott igények megkövetelik az erkélyeket, növelik a luxusfokozatot, emelik a lakás értékét. 

Annak ellenére, hogy az erkélynek alapfunkciója a külső és a belső világ összekapcsolása, sajnos még mindig sokan tekintenek úgy rá, mint valami raktárra, és lomtárolóként hasznosítják azt. Pedig egy kis odafigyeléssel a házi kikapcsolódás színterévé lehetne tenni.

Sokan mondhatják, hogy ez csak az olyan erkélyekre lehet igaz, amely egy csendes területre néz, de a főútvonalakra telepített balkonok kiülésre és napfürdőzésre aligha alkalmasak. Ebben sok igazság van, de még ezekkel a poros és zajos építményekkel is lehet valamit kezdeni. Például beépíthetjük őket, és így szervesen a lakáshoz tudjuk kapcsolni, ahol már nagyon furcsán fog hatni egy lomtár. A lomoknak a pincében van a helyük, ott is csak ideiglenesen.  

A kis erkélyeket is be lehet rendezni.  

Nem mindegy a méret

Az erkélyek beépítésének komoly szakmai irodalma van egészen odáig terjedően, hogy kell-e a művelethez beépítési engedély, illetve hogyan vezessük oda a fűtést és a világítást. Ezzel a témával érdemesebb lesz egy külön cikkben foglalkozni. Most lássuk, miként lehet azokat a balkonokat lakájossá tenni, amelyeket nyitottan hagyunk és nem egy zaklatott ponton helyezkednek el! 

Hogy mekkora szabadsággal élhetünk, az természetesen meghatározza az erkély mérete. Egy aprócska balkonon nincs túl sok mozgásterünk, legfeljebb egy összecsukható székkel, esetleg egy kisasztallal bútorozhatjuk be, ha pedig még ezek sem férnek el, akkor marad egy aprócska kert kialakítása. 

A sztenderd erkélyek méretüknél fogva szerencsére lehetőséget nyújtanak arra, hogy funkciójában is megújítsuk őket, a nagyméretű erkélyek pedig önálló kertnek is beépíthetőek.   

Erkélyből kiskert     

Az erkélyek önmagukban felkínálják a növények tartásának lehetőségét. A körbefutó korlátokra színes virágokkal teleültetett kaspókat tudunk helyezni. Ez a virágokkal teli környezet szemet-lelket gyönyörködtet, és nagyon kevés gondoskodást igényel. A rendszeres öntözés mellett esetleg egy kis műtrágyázásra, valamint kártevők elleni védelemre kell gondot fordítanunk. Kifejezetten ilyen kertekre találták ki a balkonos zöldségeket a kertészetek. Amennyiben inkább a konyhánkba szeretnénk saját termesztésű paprikát, paradicsomot, azt is megtehetjük, de kialakíthatunk egy pompás fűszerkertet is, így frissen szedhetjük olasz tésztánkra a bazsalikomot, vagy limonádénkba a mentalevelet, és a házi húslevesünkbe is saját termesztésű petrezselyem kerülhet. 

Az erkélyen fűszernövényeket is nevelhetünk. 

Erkélybútorozás szempontjai 

Erkélyünket az önfeledt pihenés kis szigetévé tudjuk átalakítani. Ebben az esetben se feledkezzünk meg egy-két virágról, de a fő szempont a terület bebútorozása lesz annak alapján, hogy ott mit akarunk csinálni. Amennyiben csak a pihenésre és a napozásra fókuszálunk, akkor ehhez a tevékenyéghez szerezzünk be nap- és esőálló bútorokat. Azok az igazán jó darabok, amelyeket a jó idő elmúltával össze tudunk csukni, vagy egymásba rakni. Egy ilyen balkon évszakos kialakítású lesz, de ha polcokat és tárolókat is elhelyezünk, azok akár egész évben is szolgálhatnak, feltéve, ha fedett részen, vagy időjárástűrő anyagból vannak. 

Kialakíthatunk egy kis kávézót vagy teázót is az erkélyünkön, de lehet ez egy olvasószoba is akár nyitott, akár beépített az az erkély. A bútorok választásánál azok formájára is ügyeljünk. Amennyiben téglalap alapú a balkon (általában ez a helyzet), akkor nem szerencsés kerek asztalt telepíteni. Alapvetően elmondható a bútorzatról, hogy legyen helytakarékos, időjárásálló és az igényekhez igazodó.         

Erkély bútorokkal.

Takarók, párnák, tárolók – milyen kiegészítők jöhetnek szóba? 

Ha igazán barátságossá akarjuk tenni a környezetünket, akkor a megfelelő textíliákról sem feledkezhetünk meg. Egy-egy párna, takaró, asztalterítő nagyon fel tudja dobni a környezetet, ráadásul egy hűvösebb napon sem kell lemondanunk kültéri olvasósarkunkról, ha van egy puha, meleg takarónk. A minták és színek harmóniája mellett arról se feledkezzünk el, hogy ezek olyan anyagból legyenek, amelyek ellenállnak az UV-sugárzásnak vagy a nedvességnek. 

Sokat emel a kényelmen, ha a „kinti” tevékenységhez kapcsolódó tárgyakhoz, szerszámokhoz megfelelő tárolókról is gondoskodunk. Manapság már színben, méretben és anyagban annyiféle dobozt, kaspót, kosarat, falra szerelhető polcot vásárolhatunk, hogy csak a hely és a képzelet szabhat határt, hogy ezekből mit és mennyit szerzünk be. Nagyon praktikus és kellemes tud lenni, ha a balkonon minden a „kezünk alá dolgozik”.       

Élvezzük a nyári esték meghitt hangulatát!

A nyári esték hangulatát is kiélvezhetjük a szépen berendezett és virágoktól illatozó erkélyünkön. A fülledt szobából valóságos felüdülés kimenekülni egy ilyen hűvösebb térbe. Ahhoz azonban, hogy minden tökéletes legyen, szükség van a megfelelő megvilágításra is. Az erkély esti fényeihez elegendő lehet valamilyen napelemes lámpa, de akár a karácsonyi égősort is behajtogatjuk egy befőttesüvegbe. Számtalan kültéri lámpából válogathatunk, de kitehetünk mécsest vagy gyertyát is. Ezeknél a nyílt lángoknál azonban ügyeljünk a tűzvédelmi szempontokra. Aki az élő lángot a biztonsággal szeretné kombinálni, annak a viharlámpát tudom ajánlani, klasszikus darabjait a nagyobb kerti áruházakban bármikor beszerezhetjük. A diszkrét kerti (erkély) fények kevésbé fogják az éjszakai rovarokat vonzani, és úgy tudjuk esti balkonunkat élvezni, hogy nem kell a kellemetlenkedők ellen állandó harcot vívnunk.

A nyári esték hangulatát is kiélvezhetjük a szépen berendezett és virágoktól illatozó erkélyünkön.

nyito-lefele-nyil-bibor