A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

 

Mit tegyünk, hogy ajtónk hosszú életű legyen?

Egy kis üzletpolitika

Gondolhatnánk, hogy egy ajtók forgalmazásával foglalkozó cég számára mi sem fontosabb, mint hogy pörögjön az eladás, és a forgalom folyamatosan növekedjen. Ez természetesen igaz is, de legalább ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy a vevők elégedettek legyenek a szolgáltatásainkkal. Egy olyan vevő pedig biztosan nem lesz elégedett, aki azt tapasztalja, hogy a megvásárolt termék csak rövid ideig tölti be tökéletesen a funkcióját. Ezért cégünk szakemberei mindig ügyelnek arra, hogy a vásárláskor felhívják a figyelmet az ajtó karbantartására, hogy az a lehető leghosszabb élettartammal bírjon. A sikeres kereskedő tudja, hogy az elégedett vevőnél nincs fontosabb, mivel nemcsak ő fog elsőként a cégünkre gondolni, ha egy új terméket akar beszerezni, de bennünket ajánl ismerőseinek is. Ezen megfontolás alapján természetes dolog, hogy az ajtó ápolásához, helyes karbantartásához is szívesen adunk tanácsokat.

Mit tegyünk, hogy ajtónk hosszú életű legyen?

Amikor az olajozás aranyat ér

Cégünk termékei a magas minőséget képviselik, de még a legjobb ajtók esetében is szükséges a karbantartás. A fémből készült alkatrészek fontos szerepet játszanak a nyílászáróknál, hiszen ezek biztosítják a nyitás-zárást és az ablakoknál a különböző állásokba is ezek segítségével tudjuk elhelyezni a szárnyakat. Ezek az alkatrészek rendszerint egymáson gördülnek, vagy érintkeznek mozgatáskor. Természetesen a vasalatok kopásállóak, de akkor tudnak sokáig kitartani, ha időről időre beolajozzuk őket. Amikor nyitás-záráskor az ajtó vagy az ablak nyikorog, az bizony azt jelzi, hogy az alkatrészek szárazon működnek, s így felgyorsul a kopási folyamat. Nem érdemes ezt a kellemetlen hangot megvárni, hanem a termékekhez kapott karbantartási útmutató alapján időben végezzük el az olajozást.

Ha már úgyis a zárszerkezetnél járunk, okos dolog felülvizsgálni a csavarokat, s amelyik kissé fellazult, azt határozottan, de nagy odafigyeléssel utána kell húzni. A légzáró tömítésekhez, akárcsak a vasalatokhoz a szilikon olajt ajánlom. A vasalatokat a műanyag és acél típusúnál is érdemes évente egyszer ellenőrizni. A tömítéseket glicerinnel vagy más gumiápoló szerrel kell bevonni. Ellenőrizni kell a tok és szárny vízelvezető nyílásait, szükség esetén ki kell tisztítani azokat.

Hogyan védekezzünk az ősi ellenséggel szemben?

Az ajtókat, egészen a múlt század közepéig szinte mindenütt fából készítették. A fának a legnagyobb ellensége a nedvesség, víz vagy pára formájában. Ennek okán kerüljük a tok aljának bő vízzel való áztatását is, nehogy az anyag és a fólia felpuhuljon, mivel az törvényszerűen elvetemedéshez fog vezetni. Még a vízálló ajtók felületét is inkább karcmentes, száraz és puha ruhával töröljük tisztára. Amennyiben kisebb felületi sérülést érzékelünk a fa ajtónkon, nagyon szépen lehet azt bútorviasszal, vagy filccel javítani. Természetesen nagyobb sérülés esetén már szakember segítségét kell igénybe venni.

Mire ügyeljünk beépítésénél vagy felújításnál?

Korábbi cikkemben már megemlítettem, hogy a nyílászárók behelyezése a legutolsó a sorban, amikor a házat építik. Ennek az az oka, hogy az ajtók felülete, különösen a fából készült ajtóké rendkívül kényes, és a kőműves munkák során lepattanó darabok sérüléseket okozhatnak. Ugyanez a helyzet a festéssel is, mivel még a legnagyobb figyelem mellett is bepiszkíthatjuk ajtónkat. Ráadásul azt a festéket, amely már megszáradt, csak nagyon nehezen tudjuk úgy eltávolítani, hogy közben ne okozzunk maradandó nyomokat. Felújításnál az a legokosabb, ha leemeljük az ajtót és oda tesszük, ahol biztonságban van addig, amíg a munkálatok folynak. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor védőfóliával, leragasztással védhetjük meg az ajtót a fizikai sérülésektől, de fólia ragasztót is olyat válasszunk, amely nem oldja meg a kezelt felületet. Én az akril felületekre is alkalmas ragasztószalagot javaslom erre a célra.

Mit tegyünk, hogy ajtónk hosszú életű legyen?

Ahol nagyon kíméletesen kell eljárnunk, azok az ajtó üvegfelületei. Ezek általában beporosodnak, és elegendő egy puha, száraz törlőruha vagy kendő a megtisztításukhoz. Üvegezett ajtók esetében sokszor látunk egy öntapadó matricát felragasztva, amely a gyártó cég logója mellett egyéb információkat tartalmaz. Ezektől jobb minél előbb megszabadulni, mert többségük erős napsugárzás esetén nagyon erősen megtapadhat, s akkor már nehéz megszabadulni tőle. Előfordulhat, hogy a felület, amelyről leszedjük, ilyenkor némileg mattá válik.

Van egy olyan területe az ajtónak, amihez nem tanácsos legalább egy hónapig hozzányúlni, így a takarításával se bajlódjunk. Ezek az ajtóüveg szilikonos tömítései. Ezeknek a tömítéseknek a megszilárdulásához legalább egy hónapnyi szobahőmérséklet kell. Ezt az időt feltétlenül várjuk ki, és csak akkor tisztítsuk, de akkor se gyakoroljunk nagy nyomást a tömítésre.

Mit tegyünk, hogy ajtónk hosszú életű legyen?

Műanyag és fa – más gondoskodást igényelnek!

A műanyag ajtók állagmegóvása egyszerűbb, mint a fából készült társaiké. Ezeknek az ajtóknak a sima profilját könnyen lehet tisztítani. A természettel a felületre kerülő port, sarat gyakorlatilag bármilyen, nem maró hatású öblítő szerrel eltüntethetjük. Az öblítőt oldjuk fel langyos vízben, és puha ronggyal takarítsunk. A durva szemcséket tartalmazó súroló hatású tisztítószerek, valamint a durva súrolóeszközök használatát kell elkerülnünk, mert ezek felsérthetik a felületet. Az agresszív hatású vegyszereket tilos alkalmazni, mert károsítják a felületet.

Mit tegyünk, hogy ajtónk hosszú életű legyen?

A fa ajtók valamivel nagyobb gondoskodást igényelnek. Kerüljünk minden olyan helyzetet, amikor valamilyen kemény vagy éles tárgy hozzáérhet az ajtóhoz. Érdemes félgömb alakú falra, vagy padlóra ragasztható ütközőt felszerelnünk, hogy véletlenül se nyissuk rá az ajtót olyasmire, ami megsértheti. Sajnos, a fa ajtóknál nagyon hamar előfordulhat látványos kopás, ha annak egy része rendszeresen érintkezik anyagánál keményebb tárggyal vagy felülettel.

A fa ajtók kényesek a csapkodásra, ezért szeles időben semmiképpen se tartsuk nyitva azt. Az ajtó mechanikáját, pántját óvjuk meg attól, hogy szélső állapotát elérje. Mivel az ajtószárnyak és pántok az ajtó súlyához vannak méretezve, semmivel se terheljük a nyílászárónkat, mert könnyen elállítódhatnak. Az ilyen réseken már betör a hideg, és oda az energiatakarékosságnak. Meg kell említenem még, hogy azok, akik macskát tartanak házi állatként, jobb, ha elfelejtik a fa ajtók használatát. A cicák egy fa ajtóban azt a remek anyagot látják, amelyen karmaikat rendszeresen élezhetik, és már az is betesz a felületnek, ha csak egyszer akciózik rajta kis kedvencünk.

Mit tegyünk, hogy ajtónk hosszú életű legyen?

Ezt a blogot körülbelül 3-4 perc alatt tudta elolvasni, és ekkora terjedelemben csaknem minden benne van már a helyes karbantartásról. Nyugodtan elmondható tehát, hogy nem nagy ördöngösség ezek betartásával hosszú életet adni ajtóinknak, akár jóval a garanciális időszakon is túl.

nyito-lefele-nyil-bibor