A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Art deco

Hogyan született meg az art deco?

Stílusokat bemutató sorozatomnak ez a darabja a pompa kedvelőknek fog igazán sokat mondani. Az art deco ugyanis a legmagasabb minőséget tartja szem előtt, mind a lakberendezésben, mind az építészetben.

Megszületése az első világháború utáni évekre tehető. A stílus egyik legismertebb lakberendezője Jacques-Emile Ruhlmann (1879-1933) volt, aki hatalmas sikert aratott a párizsi iparművészeti kiállításon a Nagy Szalon berendezésével. Maga a szó a francia decoratifs, azaz iparművészet szóból ered, s jellemzően a dekorációk, lakberendezési kiegészítők területén terjedt el, amit a tömeggyártás tett lehetővé.

A filmipar is jócskán hozzátett az elterjedéséhez, mert a 42nd Street és a Grand Hotel című alkotásokban látható enteriőrök nagyon erős hatást gyakoroltak a nézőkre.

Lássuk a stílusjegyeket!

Az art deco valójában egy rendkívül eklektikus stílus, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy számos akkor divatos stílusjegyet fogott össze. Nagyon jellemzőek rá a klasszicizmus, modernizmus, kubizmus, futurizmus, konstruktivizmus valamint az avangard és a szecesszió jegyei.

Szecesszió

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secession,_dining_room,_interior,_planter_Fortepan_25318.jpg

A 20-as évek nagy régészeti felfedezései is hatással voltak az art deco képviselőire, ezért ősi egyiptomi, maja és azték motívumokkal egészült ki a stílus. Mindezek együttesére igaz azonban egy általános érvényű filozófia: mégpedig a funkcionalitás fontossága.

Lendületben az elit modernizmus

Elmerülve a stílusban, néhány nagyon erős jellemzőt emelnék ki. A formatervezett kiegészítők rendszerint élénk színűek, ugyanakkor a falakon pasztellszínek jelennek meg. Az elegancia és a csillogás tölti be a teret, amelyben csakis a luxusminőség számít. A sarkok lekerekítettek, de a kontúrok élesek.

A bútorok fémesen csillogó felületekkel ragyognak ki a környezetükből. Drága anyagokból épül az enteriőr. Ezüst, arany, bronz, elefántcsont, csiszolt kövek (swarovsky), színezett üvegek és az egzotikus anyagok elegáns harmóniája ad nyomatékot a pompának, ezzel egyszersmind a modern elitet éltetve. Az art deco által olyannyira kedvelt krómozott és bakelitből készült, tükörfényű tárgyakkal is megteremthetjük ezt a jellegzetes atmoszférát. Az arany mindig kiemelt szerepet kap, hiszen eleganciát, kifinomultságot sugall.

A bútorok fémesen csillogó felületekkel ragyognak ki a környezetükből

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Desk_of_Adminiistrator_Michel_Roux-Spitz_1930.jpg

Manapság is megjelenik az antik vagy reprodukált bútorzat, a korra jellemző színvilágban – fekete és króm, vagy a fehér a fehéren a nappaliban, krém, bézs vagy sápadt zöld a hálóban. Textíliákban a bársony, selyem, bőr – színezett bőr és bőrszövet használatos. A szőnyegek általában gyapjúból vannak, a függönyözésre jellemző a nagyon sűrűn rojtozódó, húzott kivitel, és a sötétítő vagy dekor függöny is elhagyhatatlan.  A padlózatra kifejezetten jellemző a fényes parketta.

Egy stílus a kortalanság jegyében

Az art decóval kapcsolatban azt szokták mondani, hogy egy kortalan stílus. Ez olyannyira igaz, hogy megjelenése óta sosem ment ki a divatból. Ennek titka pedig az, hogy képes volt folyamatosan megújulni, mégpedig úgy, hogy közben megőrizte hagyományait is.

nyito-lefele-nyil-bibor