A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Garázskapu

Amióta feltalálták a gépkocsit, azóta jelent a tulajdonosoknak gondot annak tárolása. Hazánkban nagyon sokáig csak a leggazdagabb engedhették meg maguknak a garázst, amely rendszerint a háztól különálló épületben volt. Valamikor az 50-es 60-as évek táján kezdtek a házak tulajdonosai garázst építeni, mert a nagyon nehezen megszerezhető gépkocsijukat igyekeztek megóvni az időjárás viszontagságai, az ártó kezek, vagy az éjszaka kószáló állatok ellen. A garázsokat rendszerint fusiban készült kapukkal szerelték fel. A rendszerváltással érkeztek meg a professzionális garázskapuk, s manapság már akkora a választék, hogy nem mellékes, milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő darabot.

Alapvető típusok

A nagyon speciális változatoktól eltekintve elmondható, hogy két alapvető típusból választhatunk annak működési elve szerint: a billenős és a szekcionált verzióból.

A billenős ajtó egyszerű mechanikával rendelkezik, és csak a legfontosabb funkcióra alkalmas, azaz a garázs nyitására-zárására. A billenőst általában szerelőkerettel együtt forgalmazzák és nagyon könnyen akár magunk is beépíthetjük. Felépítését tekintve egyszerűen az ajtó két oldalán a súlypontjánál fogva fordul át a mennyezet alá, amelynek mozgását két oldalt elhelyezett húzórugó-pár segíti. A kapu nyitása helyigényes, hiszen a kapu fele félkörmozgást végez, amikor felcsapjuk, és ez mindkét irányba igaz. Érdemes ezt a típust inkább hétvégi házaknál, belső kertben lévő, különálló garázsoknál választani.

A szekcionált garázskapuk jelentik korunk műszaki színvonalának csúcsát, mert számos funkció kapcsolható hozzá. Nevét azokról a függőlegesen nyíló lamellás, vízszintesen elhelyezkedő kapulapoktól kapta, amelyek zsanérokkal vannak összekötve. A szekcionált típus maximális helykihasználást biztosít a garázsban és közvetlenül elé is parkolhatunk. Mivel a nyílás belső oldalára szerelik fel, a nyílás alakja nem játszik szerepet, így akár íves kapunyílásba is felszerelhető. A kapu súlyát annak méretétől függően torziós vagy extenziós rugópár kompenzálja. Manapság már sokkal többen választják ezt a típust, noha ára magasabb, mint billenős társáé.

Garázskapu

Forrás: https://www.flickr.com/photos/43091453@N04/5169254687/in/photolist-8SMMjP-2jszWtv-2ixg7cq-8q7bT6-A58gdS-RqwCt7-2fnrfx6-2hAzkXu-6dgnF-F1MJHh-SohP-2YYGL-zwNcxA-86zhrN-4dxx9P-86v7qk-849ijZ-faJQAf-2jTpy64-8SMMit-8SQS1C-2iCK9kG-2hfDMDx-pNrG24-8SMMft-8SMMi8-8SMMhD-2iBafLM-8SQS6f-8SQS1d-8SMMjc-8SQS3U-8SQS2s-5qFRqp-5R34aG-kDM3G2-21HyL9s-4H9R6s-56DeK1-23oGZ-23oJo-23oqL-5Ucs8-kxcZf6-8SQS3u-8SQS2W-8SMMdk-8SMMgD-8SQRZo-8SMMh2/

Méretek, szín, anyag – a kiválasztás további szempontjai

Amikor a garázst tervezzük, azt kell végiggondolni, hogy előreláthatólag hány és mekkora autó fog benne állni. Állhat a garázs külön is, de egyre inkább a házhoz kapcsolják azt, ezért az épületünk mérete sem mindegy a garázs tervezésénél. A jól megtervezett garázshoz biztosan nem fogunk rossz méretű kaput választani, különösen akkor nem, ha szakemberrel tanácskozzuk meg a kérdést.

Mivel a kapu napi rendszerességgel lesz használva, csakis jó minőséget válasszunk, hogy a mechanika tűrőképes legyen. Vizsgáljuk meg az ajtólap anyagát, szerkezetét, felületkezelését. Nagyon fontos alkatrész a garázskapuk esetében a rugó. A rugó választásánál a torziós (csavarásra igénybevett) rugót részesítsük előnyben!

Házhoz kapcsolt garázsok esetén messze nem elhanyagolható szempont a hőszigetelés. Külön álló garázsok esetében talán még elegendő lehet az egyrétegű kapu, de ezeknek még akkor is csekély a hőszigetelő képességük, ha annak betét-hőszigetelt változatát szerezzük be.

Garázskapu

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oak_sectional_garage_door_with_wireless_remote_control_opening.jpg

A duplalemezes változatok rendelkeznek megfelelő hőszigeteléssel, mert a lemezek közé poliuretánt vagy polisztirolt lehet tölteni. Fontos kiegészítő még a szélfogó tömítés, hogy a hőszigetelés optimális legyen.

A szekciós ajtókat úgy készítik el, hogy sokáig ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Általában alumíniumból, vagy acélból van a borításuk, amelyet felületileg kezelnek. Amennyiben nagyobb igénybevétel várható, érdemes a 0,6 cm-es vastagságú acélburkolatú darabok közül választani. A billenős ajtók esetében általában a vásárlónak kell a felületvédelmet biztosítania. Ezeket az ajtókat acéllemez burkolattal és alapmázolt kivitelben szállítják.

Elsősorban esztétikai kérdés a szín vagy minta, amelyet majd ki kell választanunk. A szekciós ajtókat vízszintes bordás, valamint sima felülettel lehet beszerezni. Számtalan színből választhatunk, amelyet festékszórós technikával visznek fel a felületre a Ral színskála alapján. Az ajtók faburkolatból is készülhetnek, de a vásárlónak tisztában kell lennie vele, hogy ezt a típust felületkezelni kell 2-3 évente.

Garázskapu

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Garage_Doors_Markham.jpg

A garázskapuknak – amellett, hogy jól szigetelnek – biztosítaniuk kell a természetes fény bejutását a garázstérbe, valamint a megfelelő szellőzést, ezért érdemes olyan gyártó termékét választania, amelybe a gyárban szerelik be a szellőzést.  A fényáteresztést minden esetben külön rendelhető ablakokkal oldhatjuk meg. Lehet fehér vagy színes kerete, kérhető bele átlátszó vagy kristályos akrillüveg, osztott vagy osztás nélküli ablak. Billenő kapuk esetében kisebb a választék. itt a rácsos kivitelű kapulappal szerelt kapuk jelentik a megoldást a problémára. A fényáteresztést külön rendelhető ablakokkal oldhatjuk meg.

Konklúzió

Összefoglalóként elmondható, hogy bármelyik típust is válasszuk, a minőség legyen az elsődleges szempont a döntésünknél, amelyben bizton számíthatnak az Ablak Ház Kft. szakembereire!

nyito-lefele-nyil-bibor