A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Energia

A címben szereplő szlogent sokat hallgathattuk a 80-as években Alfonzó remek interpretálásában. A hideg idők beköszöntével újra és újra előkerül a probléma a háztartásokban, mert abban biztosak lehetünk, hogy az energia árak lefelé nem fognak elmozdulni. Az az érdekes, hogy csekély beruházás, de nagy figyelem mellett is el lehet érni, hogy lényegesen kevesebbet fogyasszunk, és ebben a cikkemben erre szeretném felhívni a figyelmet.

A hőszigetelést nem lehet túlzásba vinni!

Számtalan tanulmány és mérés bizonyította, hogy a házak szigetelése kulcsfontosságú az energiafelhasználás szempontjából, s erre egyre többen odafigyelnek, amióta az egekbe szöktek a gázárak. A nyílászárók minősége döntő tényezők, ezért az ajtók, ablakok szigetelésének alapvető szerepe van abban, hogy ne az utcát fűtsük télidőben. Ezen túlmenően sokat segíthet a lehúzott redőny és a nehezebb anyagból készült sötétítő függöny is, amely nemcsak a hőt tartja meg, de a huzatot is erősen megszűri. A hatékony hőszigetelésű lakás télen akár 10 fokkal melegebb, nyáron pedig akár 7 fokkal hűvösebb lehet.

Hőszigetelő anyag

Fűtési praktikák

Az a helyzet, hogy nagyon sokan túlfűtik a lakásukat, és egy rövid gatyában ücsörögnek a leghidegebb téli napokon is. A megfelelő komfortérzethez viszont elegendő a 20 fok körüli belső hőmérséklet. A fázósabbak melegítőruhában ezt a mértéket könnyedén elviselik. Kimutatták, hogy minden fok hőmérsékletcsökkentés körülbelül 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez. A fürdőszoba kívánja meg a 23 fokot, de a nappali és a gyerekszoba már egészséges 20-22 fok körüli hőmérsékletnél, míg a háló és a konyha 18 fokon is kellemes lehet. Az előszobába, ahol még-már nagykabátban vagyunk, bőven megfelel a 15 fokos hőmérséklet. Ha nem muszáj, ne fűtsük a garázst, kivéve, ha házkapcsolatos – ott a hőhíd elkerülése miatt tartsunk 15 fokos meleget.

Amikor hosszabb időre eltávozunk a lakásból, tekerjük le a hőfokszabályozót. Kétnapi távollét esetében legyen ez 15 fok, míg hosszabb távollétkor megfelelő a 12 fokos alaphőmérséklet. Teljesen ne állítsuk le a fűtést, mindig legyen egy alapjárat, mert a dermedtre hűlt lakást sokkal nagyobb energia ráfordítással tudjuk felmelegíteni, ugyanis az áthűlt falaknak lényegesen több idő kell.

Szellőzés esetén ügyeljünk arra, hogy ki legyen kapcsolva a fűtés, mert annak hőérzékelője maximális járaton pörög, míg a hideg levegő áramlását érzékeli. Fontos még, hogy a fűtőtestet ne takarjuk le semmivel, és tartsuk az eltömítő portól tisztán, hogy optimális teljesítményét le tudja adni. Távfűtésű lakásokban célszerű az átalánydíjról áttérni a mérésen alapuló elszámolásra, és hőmennyiségmérő-felszereléssel szabályozni a felhasznált hőmennyiséget, azaz a fűtés költségeit is.

Radiátor

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radiator-250558_1280.jpg

Villanyáram takarékosság

A legegyszerűbb takarékossági mód az, ha a konnektorokból kihúzzuk azon gépek csatlakozóit, amiket nem használunk. Talán kicsit kényelmetlen lehet a ki-be dugdosás, de bármilyen hihetetlen, a berendezések készenléti állapotban tartása a felelős a villanyszámlánk tíz százalékáért.

Természetesen a világításon lehet a legtöbbet spórolni, bár lehet, hogy eleinte nagyobb befektetéssel kell számolnunk. Arra gondolok, hogy a hagyományos villanykörtéket száműzni kell a lakásunkból, s helyette kompakt, energiatakarékos izzókat, LED-lámpákat célszerű beszerezni. Ezeknek ugyan nagyobb az áruk, de lényegesen kevesebb energiát igényelnek, és sokkal hosszabb az élettartamuk. Tehát a befektetés belátható időtávon belül megtérül, ráadásul, ha már a teljes cserét elvégeztük, akkor már csak eseti cserékre kell felkészülnünk. Egy kompakt fénycső akár tízszer hosszabb élettartamú, és akár 80 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, és ez már együtt nagyon komoly érv a használata mellett.

A világításra más szempontból is érdemes odafigyelni: csak annyi fényforrást használjunk az adott helyiségben, amennyit feltétlenül érdemes. Ne hagyjuk hosszan égve a lámpákat ott, ahol nem tartózkodunk, ugyanakkor a le-felkapcsolgatást is kerüljük, hogy az égőknek magasabb maradjon az élettartama. A villannyal működő háztartási berendezések esetében mindig a legenergiatakarékosabb besorolású terméket válasszuk! Nem mindegy, hogy a mosógép, vagy az állandóan működő hűtőgép melyik kategóriába van besorolva. Lehet, hogy 10-20 százalékkal drágább egy A++++-os besorolású berendezés, de az árát nagyon hamar behozza a villanyszámlánkon.

Kinek van erre energiája?

Víz, víz, víz – de azt is csínjával!

Sajnos a csatornadíj alapdíjas, azzal nem sokat tudunk kezdeni, de a folyó, vagy elfolyó vízzel már annál inkább. Hogy egy képzavarral éljek: nagyon sok háztartásban a vízszámla üti ki a biztosítékot. Pedig a vízóra beszerelését sokan azért teszik meg, hogy kontrollálni tudják a fogyasztást. A legegyszerűbb megoldás, ha átállunk a kádas fürdésről a zuhanyzásra. Persze, ez csak akkor segít, ha nem álldogálunk a zúduló víz alatt hosszú percekig, hanem egy alapfröccs után úgy szappanozzuk be magunkat, hogy elzárjuk a csapot, és utána gyorsan lemossuk magunkat. Harmad annyi víz megy el így, mintha kádban ücsörögnénk. Ügyeljünk a csöpögő csapokra is! Nem is hinnénk, hogy 24 óra alatt mennyi víz tud így elmenni. A WC- öblítéshez érdemes víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszereltetni. A mosó- és mosogató gépet is használjuk víztakarékos beállítással. Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, és utána zárjuk el a vízcsapot.

Csap

Forrás: https://www.flickr.com/photos/artbystevejohnson/6307672876/in/photolist-aBotoC-8ps2RA-5WcgsH-67D6ZB-kXmC-Km1V5-c4dfwu-zLyXZ-z7PVd-a8U6k9-87oQ6g-4iACHv-536QKt-f75Xy-mXDqH-6VZrf9-JpgcM-4uXQNo-oouh8y-GWCMf-rjytHq-br8RT8-4UnJ4x-6qTo29-bkSYZC-8usJwE-4EysYq-5R6RSq-cchGgb-roCJtM-cYXBzW-8qWidX-dyfyN3-mXDo7-8qxXjB-8WZwTp-6uwS3E-6grixA-2Hvrfm-5iJFuZ-8M3CAd-eRtxbm-U7sJv-5oynfL-oy9AR-dUEZrx-5cRwuc-aztoqW-2siBGD-5xxuRv

Praktikák sütés-főzés közben

A konyhában hatalmas energiák mehetnek el feleslegesen. Alapvető, hogy csak akkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, ha már felkészültünk a főzésre. Ügyeljünk arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén, és főzés közben fedjük le az edényeket, ahol ezt a technológia megengedi. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert rengeteg energia mehet el közben, ehelyett tartsuk tisztán a benézőt, hogy meg tudjunk győződni ételeink állapotáról. Érdemes az utóhőre is gondolni. Egy főzésnél már 5 perccel a vége előtt lekapcsolhatjuk a tűzhelyet, mert ez a hő még legalább ennyi ideig fűti a fazékban lévő kompozíciót.

nyito-lefele-nyil-bibor