A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Megnézem a házad színét, és megmondom, ki vagy – hogyan válasszunk homlokzati színt?

Amikor házat építünk, és az építkezés végéhez közeledünk, el kell döntenünk, hogy milyen színű legyen az épület, amelyet aztán akár évtizedekig is nézegetünk majd. A színválasztás egyszersmind kifejezi a benne lakó ízlését, egyéniségét, a környezetéhez való viszonyát és egy kicsit annak életfilozófiáját is. Ezért aztán a homlokzati szín kiválasztása mindig súlyos kérdés, amelynél ráadásul a családtagok is szeretnék érvényesíteni akaratukat. Érdemes ezért a színválasztás alapvető szabályaival tisztában lennünk.

Helyi szabályok, épület stílusa, funkciója és tagolása

Mielőtt letennénk a voksunkat egy interneten látott ház tetszetős színe alapján, legyünk tisztában azzal, hogy az a terület, ahol a házunk áll, nincs-e korlátozva a színválasztás tekintetében. Az egyes önkormányzatok az utcakép, a műemlékvédelem és egyéb szempontok alapján hozhatnak olyan rendeletet, hogy a szívünknek kedves barackos árnyalatot fel sem festhetjük a házunkra. Ha ilyen megkötés nincs, akkor is csak elvileg dönthetünk bármely szín mellett, mert az utcában lévő házak jellege, az épületünk stílusa, tagolása és mérete bizonyosan határok közé szabja a választást.

Amennyiben az utcában fehér és halvány világos színek uralkodnak, nagyon feltűnő, sőt bántó lehet egy élénkzöld, vagy mélykék homlokzatú ház megjelenése. Egy ilyen festés azt üzeni a környéknek, hogy nem vagyunk tekintettel rájuk, és ki akarunk ríni a körükből. Nem lenne túl jó a viszonyunk a szomszédokkal. Meghatározó lesz épületünk stílusa is. Amennyiben egy hagyományos, tornácos házat veszünk birtokba, ott a fehér szín szinte kötelező lesz, míg egy mediterrán stílusú épületnél a bézs és a narancs árnyalataival fogunk játszani. Az épületek színét, azok funkciója is meghatározza: a merészebb színeket egy tóparti nyaralóra bátran fel lehet festeni (pl. vörös, zöld, kék), míg egy méretes lakóház esetében mérsékelni kell a színek erejét a fehértől a halvány bézsen át az okkersárgáig.

a merészebb színeket egy tóparti nyaralóra bátran fel lehet festeni (pl. vörös, zöld, kék)

Az épületünk tagolása is perdöntő lehet a színválasztásban. Egy osztatlan, nagyméretű épületet gigantikussá növeszthetünk, ha egyetlen színnel kenjük le. Ilyen esetben a vezér szín mellett jó ötlet annak árnyalatával optikailag megtörni a felületet. Kisméretű nyaralónál éppen az ellenkezője az igaz: ne pöttyözzük meg a falakat több színnel, mert babaházat kapunk, ehelyett egyetlen színnel tervezzünk.

A harmónia nyomában

A fenti alapvetésekhez érdemes még néhány nagyon fontos szempontot figyelembe venni. Ökölszabálynak nevezhető a színválasztásnál az is, hogy annak harmonizálnia kell a tetőcserép, valamint a nyílászárók színével, az ajtók, ablakok esetében még azok méretével és stílusával is.

Megnézem a házad színét, és megmondom, ki vagy – hogyan válasszunk homlokzati színt?

Nagyon fontos tudnunk az is, hogy a festékek az adott anyagon és textúrában fejtik ki a valóságos hatásukat, ezért egy interneten kinézett színt ne rendeljünk meg azonnal, mert könnyen érhet bennünket csalódás. El kell menni a boltba, és el kell kérni a színmintát, de manapság már arra is lehetőség van, hogy egy próbafelületen kitapasztaljuk, hogy mi lesz a megfelelő árnyalat. Oda kell eközben figyelni arra, hogy az adott szín milyen felülettel párosul a házunkon. Egy nagyon sima vagy egy rücskös textúrájú vakolat egészen másként adja vissza ugyan azt az árnyalatot, és eltérő hatást kelt majd. Ha pontosan ugyan olyat szeretnénk, akkor nem csak a színt, de a struktúrát is figyelembe kell venni.

Az sem mellékes, hogy az épületünk milyen fényviszonyok közepette létezik a térben. Érdemes megfigyelni a napszakokban változó fény és árnyék viszonyát, mert ezek is meghatározzák, hogy mely színárnyalat tud a legszebben érvényesülni.

A hőszigetelés, mint színválasztó tényező

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy egy nagyon jó szigeteléssel rendelkező épület esetében korlátozottak lesznek a színválasztási lehetőségeink. Pedig ebben az esetben a sötét színek közül egyáltalán nem választhatunk, mert az elnyeli a nap melegét. Nyáron egy tűző napnak kitett homlokzaton akár 60-70 Celsius-fok is lehet a felületi hőmérséklet. Mivel a hőszigetelés nem vezeti el a hőt a vékonyvakolatból, ezért a színes rétegnek kellene a hősokkból adódó tágulási és zsugorodási mozgásokat repedés nélkül átvészelnie. Ilyen esetben javasolt az olyan színek választása, amelyeknek a fényvisszaverő képessége 25-30 százalék feletti. Ezt a színkártyákon a HVB értékkel jelölik.

sötét szín

Szerencsére manapság már gyártanak olyan jó minőségű vakolatot, amely rugalmas és repedésmentesen átvészeli a hőingadozást, védi a falazatot és az alatta lévő rétegeket az időjárás viszontagságaitól.

Néhány szóban a színes festékek típusairól

A mész alapú kültéri festékek vízzel hígíthatóak, nem károsítják a környezetüket, és köztudott a gombaölő hatásuk is. Az is igaz azonban, hogy a meszes alapú falfestékek állják a legkevésbé a fizikai igénybevételt, ezért gyakrabban kell újrafesteni.

A szilikát alapú kültéri falfestékek vakolatra, mésszel kezelt felületre közvetlenül felvihetőek, de gipszes, illetve diszperziós festékkel mázolt falra nem alkalmazhatóak. Gazdaságos, színtartó és időálló, és remek a páraáteresztő képessége is. Hátránya, hogy a már kész festés nehezen javítható.

A Szilikon bázisú homlokzati falfestékek a legkedveltebbek, mert kiváló fedőképességűek és időjárás állók, jó a páraáteresztő és víztaszító képességük. Ezáltal csak a minimális csapadékot engedik beszivárogni a falba, és a nedvesség gyors távozását is segítik.

Fontos még megemlíteni, hogy a színezés előtt minden esetben használjunk alapozót, mely segíti a rá kerülő festék tapadását a meglévő falhoz és biztosítja az egyenletes nedvszívó képességet.

Megnézem a házad színét, és megmondom, ki vagy – hogyan válasszunk homlokzati színt?

nyito-lefele-nyil-bibor