A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A bűnözés, így a betörések növekedésével egyre fontosabbá vált olyan biztonsági ajtók beszerzése, amely valamilyen biztonságot nyújthatott a hívatlan látogatókkal szemben. Biztonsági zár, kilincs.

Egy elengedhetetlen eszköz arra, hogy belépjünk 

Amikor belépünk a házba, vagy éppen távozunk, első mozdulatunk, hogy a kilincshez nyúlunk. Ugyanez a helyzet a lakáson belül, hiszen egyik szobából a másikba csak úgy juthatunk el, ha lenyomjuk a kilincset és kinyitjuk az ajtót. Annak ellenére, hogy az ajtó nem lehet meg a zárszerkezet és a kilincs nélkül, valahogy elfelejtjük ezt a fontos tárgyat, amelyet a nyílászárók kereskedői az ajtó szívének szoktak becézni. Pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen darab kerül az ajtónkra. 

Milyen kilincs legyen a bejárati vagy biztonsági ajtón?

A kiválasztásnál több szempontot kell figyelembe vennünk. Természetesen a funkcionalitás lesz az elsődleges, de nem elhanyagolható az esztétika, sőt az ergonómia sem. 

Kilincsek két ajtótípusra kerülnek: a biztonsági vagy bejárati ajtóra, és beltéri társaikra. A bejárati ajtóra sokkal komolyabb zárszerkezet kerül, és természetesen maga a kilincs is robosztusabb, strapabíróbb kell hogy legyen. A bejárati ajtó súlyához igazodó, valamint a fokozott igénybevételt elviselő kilincsszerkezet kell. Míg a beltéri ajtókat akár nyitva is tarthatjuk a nap folyamán, addig ezt a bejárati ajtóval nem tehetjük meg.  

A biztonsági ajtók kilincsén nem szabad spórolni, és lehetőleg átmenőcsavaros kialakításút kell beépíteni, amelyik – ha pontosan van felrakva – nem fog lötyögni. Rendszerint komolyabb vasalatot kap a bejárati ajtó, valamint több biztonsági zár is lehet rajta, ami megnöveli az ajtó súlyát, ezért masszív, nagy súllyal is könnyen elbíró típust kell beépíteni. 

Amikor a funkcionalitás rendben van, akkor a következő lépés a dizájn megválasztása. Hihetetlen, de egy szép homlokzatú ház összképén is sokat ronthat, ha a bejárati ajtónk kilincse elüt a teljes stílustól.  Első lépésben az az ajtóhoz kell passzolnia, de aztán érdemes a teljes látványt figyelembe venni a kiválasztásnál. Amennyiben így is több típus között kell döntenünk, érdemes ezeket a kezünkbe venni és kipróbálni. Ki fog derülni, hogy melyik használata a legkellemesebb, melyik tűnik kissé kényelmetlennek. A fentiek alapján egészen biztos, hogy nem fogunk tévedni, és a legjobbat fogjuk felszerelni az ajtóra. 

A betörésvédelemhez hozzátartozik a bejárati ajtó stabilitása, klímaállósága, az összes beépített vasalat, de még a szerelés technológiája is. Kilincs szerelése.

Beltéri ajtók és kilincseik             

A beltéri ajtók minden bizonnyal kisebb erőpróbának lesznek alávetve, mint a bejárati ajtó, hiszen szerkezetük könnyebb, és nem biztos, hogy annyit kell a kilincset lenyomni, mint a főbejáraton lévőét. Ennek ellenére ezeknél sem javaslom az egyszerű csavaros kivitelű változatot, mert a csavarok hamar elmozdulnak, és lötyögni kezd, ami nemcsak kényelmetlen, de a zárás-nyitás folyamatát is nehézkesebbé teszi. Sajnos a folytonos utánhúzással előbb-utóbb azt érjük el, hogy kikopik a menet és a teljes szerkezetet ki kell cserélnünk. Márpedig a kilincsek esetében hosszú évekre, ha nem évtizedekre tervezünk.    

A beltéri ajtóknál a választási szempont kiegészül azzal a dilemmával, hogy a kilincsek egy általános dizájnt vigyenek végig, ugyanakkor az egyes helyiségek specialitására is ügyelni kell. E két tényezőt nem könnyű összehangolni, de nem lehetetlen. 

Egy fürdőszobai, vagy vécé kilincse lehet egyszerűbb kivitelű, a lényeg az, hogy kövesse a lakás többi helyiségében lévő ajtókilincsek irányvonalát. Ne feledkezzünk el az ablak kilincsekről sem! A stílus és dizájnelemeknek a nappaliban az ajtón és az ablakon is vissza kell köszönniük! 

Az ajtó ápolásához, helyes karbantartásához is szívesen adunk tanácsokat.

Műszaki szempontok a választásnál   

A választás előtt vizsgáljuk meg az ajtó vastagságát. A beltéri ajtók rendszerint szabvány méretűek, de nem árt az óvatosság. A zárszerkezetek alapján választhatunk rozettás vagy címes kilincset. A rozetta tulajdonképpen egy kis, általában kör alakú fedőlemez a kulcslyuk körül, és emiatt a lyuktáv szabadon választható a felszerelésnél. A címes egy komplexebb fedőegység, amely egyszerre takarja le a kilincset és a zárszerkezeti részeket, ezért itt a lyuktáv kötött. A rozettát inkább irodahelyiségeknél szokták választani, a lakásokban népszerűbb a címes kialakítás, mivel a mérete okán jobban tud az enteriőr stílusához igazodni. 

A kulcsok is meghatározó elemei a kilincsszerkezetnek, és két nagy csoportból választhatunk: a cilinderes vagy tollas verzióból. Műszaki szempontok alapján még két speciális esetre kell gondot fordítanunk. Manapság egyre nagyobb divatja van az üvegajtóknak. Elsősorban irodákban építenek be ilyet. Ezekhez az ajtókhoz más zárszerkezet kell, mivel a zár csak kívülre kerülhet, míg a faszerkezetes típusok be tudják fogadni azt. 

A tolóajtók rendszerint nem rendelkeznek zárral, itt a sínek és görgők beállítása mellett a kilincset két fogantyú helyettesíti. Ezek a fogantyúk is számtalan alakban, színben és kidolgozottságban kaphatóak. 

A műanyag bejárati ajtók egyik nagy előnye, hogy a küszöbrészük alacsonyabb, így könnyebb még a mozgássérülteknek is az áthaladás rajta.

Stílusok menetén      

Ahány stílus, annyiféle, sőt sokszor több típusú kilincset tudunk megvásárolni. Árban és minőségben ezerfajtát vehetünk, és ezek tervezésében a leghíresebb iparművészek viszik a fő vonalat. Nem is gondolnánk, hogy milyen komoly tervezőirodák dolgoznak a dizájnon és ezek vezetői saját stílust alkottak, ugyanúgy, mint mondjuk a ruhák divattervezői. E tervezőirodák alapján készült darabok a legmagasabb minőséget képviselik. 

A kilincs tulajdonképpen akkor kerül figyelmünk középpontjába, ha teljesen stílusidegen az ajtótól vagy attól a közegtől, amelyben funkcionál. A stílusba passzoló darabok belesimulnak a környezetükbe és csaknem láthatatlanul erősítik azt. A modern, minimál stílushoz illeszkedő darabok letisztult vonalvezetésűek, anyaguk rozsdamentes acél, inox, króm vagy nikkel. 

A klasszikus stílus a míves, ívelt formákat kedveli, díszes, cizellált részletekkel. Jellemzően hosszúcímes kialakításúak. Anyagát tekintve a réz és a bronz viszi a prímet. A rusztikus is kedveli a hosszúcímet, de a kopottas, nyersebb kidolgozású darabok illeszkednek a ház hangulatához. A réz mellett a kovácsoltvasból készült kilincsekre szavaznak a vidéki stílust kedvelők. 

Pár szó a minőségről          

Mint bármilyen termék esetében, így a kilincseknél is elérhetőek a magas minőséget képviselő termékek, amelyek persze sokkal drágábbak, mint az egyszerű technológiával készült darabok. A magas minőség garantálja a nagyon hosszú élettartamot, valamint azt, hogy működés közben ne nyikorogjon semmi, mivel az elemek nem egymáson gördülnek el. Amennyiben hosszabb távra tervezünk, érdemes mélyen a zsebünkbe nyúlni. Cserébe olyan kilincset kapnak ajtóink, amelyekben akár évtizedeken át gyönyörködhetünk úgy, hogy közben alig kell a karbantartásukra gondot fordítanunk.

A fából készült ajtók rendkívül elegánsak és természetességükkel igazi ékei lehetnek a háznak.

nyito-lefele-nyil-bibor