A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Angol stílusú ház.

Évszázadok hagyományainak súlya

Aki járt már Angliában, annak nem kell sokat bizonygatnom, hogy átlépve a Csatornán, egy új világba érkezünk. Nemcsak a balkezes közlekedés lesz azonnal szembetűnő, de a házak és a lakások belsejének a stílusa is egyedi, önálló hangulatot kölcsönöz a szigetországnak. Évszázadok stílusai keverednek itt össze, és éles a választóvonal a városi valamint a vidéki otthonok enteriőrjének tekintetében is annak ellenére, hogy a stílusjegyek egyike-másika itt is, ott is felfedezhető. 

Hatalmas az irodalma a Viktoriánus-kor stílusának, amely még napjainkban is hat, és bőséges stílusjegyet halmozott fel az angol country is. Mindez azt üzeni, hogy a hagyományoknak stílusteremtő ereje van. A polgári életérzést leginkább az egyszerűen csak angol stílusnak mondott irányzat közvetíti.        

Viktoriánus-kori nappali.

Az angol stílus legfontosabb alapvonásai

Noha Magyarországon csak nagyon kevesen elkötelezettjei ennek a stílusnak, de ha valaki mégis a szigetország hangulatát akarja otthonába varázsolni, annak ismernie a legfontosabb alapvonásokat.

Alapjegyeit a XVIII. század végén Thomas Chippendale fektette le. Mivel Anglia világbirodalom volt, így valójában számos akkori stílusirányzat jegyeit öntötte harmóniába, amelyben az olasz klasszicizmustól a francia Empiren át egészen a gyarmatok egzotikus vonásaiig minden megtalálható.   

Az angol stílusnál bizony a méretek is számítanak, mert kizárólag csak nagy belmagasságú terekben tud érvényesülni. A magas, hosszúkás ablakokat ugyanis mindig függöny takarja, elsősorban bársonyból, amely csak szép és hosszú kifutással tud mutatós lenni, azon kívül a központi világítótest is egy méretesebb kristálycsillár lesz, amelyhez kell a megfelelő belmagasság. 

Meghatározó darabja egy angol stílusú nappalinak a nyitott kandalló, lehetőleg a leghagyományosabb, tűzifával működő változat, amelyhez a kovácsoltvas elemek, és teljes, vasból készült tűzrakó készlet dukál. A kandalló itt nem egyszerű fűtőtest, hanem fontos stílusjegy, és térszervező elem. Ennek megfelelően a kandalló fölé tükör vagy festmény, a párkányára klasszikus kiegészítők, szobrok, gyertyatartók kerülnek, további hangsúlyt adva e meghatározó tárgynak.

Fel kell készülnünk arra is, hogy klasszikus stílusú, de nagy és nehéz tömörfa bútorok fogják uralni a teret, ezért nemcsak a belmagasság, de a helyiségek mérete sem elhanyagolható tényező, amikor e stílus mellett döntünk. 

Anyagok, színek, minták        

Az angol stílus egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a már említett hagyománytisztelet és a célszerűség szem előtt tartása. A legmagasabb minőségre és a tartósságra koncentrál. Ami egyszer bevált, az az örökkévalóságig divat és trendi marad benne. Vonzódik az egyedi darabokhoz, és megköveteli a kiváló megmunkáltságot.

A sötét árnyalatú, tömör fa uralja a belső tereket. Erős jellemvonása az intarziás mahagóni-, diófa, vagy tölgyfa bútor használata. Ezeknek a bútoroknak a kényelmet és gazdagságot kell sugározniuk. Ugyancsak jellegzetes darabok a kárpitozott, párnázott díványok, a szófák, a karfás kanapék, és a mesterien kidolgozott karosszékek. Mivel a hagyományőrzés alapfilozófiája az angoloknak, így semmit sem dobnak ki, ezért a szobabelsők gyakran válnak zsúfolttá, mert a gyarapodó tárgyak elvesznek a térből. Ráadásul az alapnak mondható bútorokat szívesen egészítik ki kisebb, mívesebb darabokkal. Ilyen lehet egy konzolasztal, kabinetasztal, vékony, kazettás vagy fiókos szekrény stb. 

Sok esetben a falakat is faborítással látják el, és teljesen természetes, hogy a padló is fával van burkolva. Az ajtók magasak és súlyosak, kilincsük egyedi kidolgozású és rendszerint sárgarézből készül, akárcsak a tükrök karimája. A tükrök és kristálycsillárok csillogása ellenpontozza a fa természetes, matt hatását. 

Fontos szerepük van a textíliáknak. Az angol enteriőr meghatározó darabja a mintás damaszt, a régi kárpit, vagy a brokát, a sima vászon. Sok helyütt találkozhatunk nyomott virágmintával, erős jelenléte van a selyemnek, és persze a csipke sem maradhat ki egy angol nappaliból. Az ablakokat, és a párkányba illesztett párnázott ablaküléseket rojtos anyagokból készült függönyök, és drapériák díszítik. A kis elbújásra lehetőséget adó ablakbeugrók tipikusan az angol stílusra jellemzőek.   

A stílus kedveli a szőnyegek használatát – rendszerint a kézzel szőtt perzsa dívik ott, ahol ezt a lakói megengedhetik maguknak. A falakat általában sűrű mintájú tapéta borítja, és a bútorokat is bevonják egy nemesebb anyaggal. Erre a célra bársonyt, damasztot, vagy sötét színű bőrt alkalmaznak.    

A stílus kedveli a szőnyegek használatát – rendszerint a kézzel szőtt perzsa dívik ott, ahol ezt a lakói megengedhetik maguknak.  

Angol stílusú helyiségek 

Az angol stílusú konyha meghatározó jellegét a tömör fából készült kazettás, díszített bútorzat és a mennyezetről lelógatott rézedények sokasága adja. Sok esetben alakítanak ki kis főzőszigetet, amely a középen elhelyezett tűzhelyből és elszívó kürtőből áll. A hálószobákban is minden a kényelemről árulkodik. Vastag faágyak várják a megfáradt házigazdát, és a padlót sűrűszövésű szőnyegek borítják. A hálóban is nagy és nehéz szekrények, sötét árnyalatú komódok állnak. Ezt a komorságot a sűrűn mintázott, virágos ágyterítők és a fodros kiegészítők oldják fel. A stílus jellegzetes tárgyai, a porcelánok, a díszes álló- vagy faliórák és a csipketerítők sokasága. A folyosók színes, vagy fából burkolt falain festmények sorakoznak elegáns keretükben. 

Az igazi angol stílushoz olyan helyiségek is dukálnak, melyek hazánkban nem szoktak még a gazdagabbak házában sem gyakran megépülni. Amennyiben igazi angol életérzést akarunk szerezni, akkor bizony kell egy szalon valamint egy könyvtárszoba is. A szalon jellegzetes bútora a vastag marhabőrrel fedett Chesterfield kanapé, valamint a kényelmes bőrfotel. Itt sem maradhat el a kandalló. A könyvtárszobában mennyezetig futó, zsúfolásig megrakott könyvespolcok és a kerekes létra látványa a megszokott. Ebben a helyiségben kellemes olvasó sarkokat szoktak kialakítani. Az enteriőr részét alkotják az intarziás asztalok, amelyeken rendszerint zöld burkolatú és rézből készült asztali lámpák állnak, biztosítva a fókuszfényt az olvasáshoz. A terem bizonyos pontjait pedig egy míves állólámpa, vagy egy méretes könnyező pálma teszi hangsúlyossá.       

Könyvtárszoba.

nyito-lefele-nyil-bibor