A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A Föld számtalan kőzete között van egy, amely ősidők óta a legnemesebbek közé számít, noha valójában az egyszerű mészkövekkel tartozik egy családba: ez a márvány.

A kőzetek aranya

A Föld számtalan kőzete között van egy, amely ősidők óta a legnemesebbek közé számít, noha valójában az egyszerű mészkövekkel tartozik egy családba: ez a márvány. Egy olyan, kalcitból és/vagy dolomitból álló metamorf kőzet, amelynek karbonátásvány-tartalma az 50%-ot meghaladja. A tiszta márvány több mint 95% kalcitot tartalmaz. Szerkezete szemcsés és igen tömör. Rendkívül kemény, ugyanakkor csiszolással nemcsak remekül alakítható, de hihetetlenül széppé, csillogóvá válik. Ez a kőzetek aranya, és mint ilyen, ősidők óta keresett árucikk.     

Egy kis márvány történelem

Már a korai civilizációk felfedezték a márványt és szerették volna kiaknázni előnyös tulajdonságait. Ez a kőzet általában nagy tömbökben, lapokban lelhető fel a természetben, és nem is annyira a bányászata, mint inkább a szállítása okozott gondot. Ezért az első márványbányákat rendszerint a tenger vagy a folyó mellett tárták fel, hiszen a vízen való szállítás volt a leghatékonyabb módja a kőzet célba juttatásának. 

Az első márványbányákat rendszerint a tenger vagy a folyó mellett tárták fel.

A márványt viszonylag jelentősebb tömegben az ókori görögök használták fel műalkotásokhoz és építéshez, ezért maga a szó is görög eredetű, és a kőzet csillogásához kötött, mivel a marmaros (fénylő) szóból főnevesült marmor alakban. Ez az eredete a ma már magyarnak vélt márvány szavunknak. Szépsége és időtállósága tette igen kedveltté. A régészek teljesen romba dőlt városok feltárásakor találtak kiváló állapotban lévő több ezer éves lépcsősorokat márványból. 

Természetes, hogy szívesen használták fel a fontosabb közösségi épületek belső borításaként. A márvány egy palotában a gazdagság és a hatalom megtestesült, illetve megkövesült szimbóluma volt, és az örökkévalóságot hirdette. Az ókori Rómában szobrok, oszlopok, templom- és palotabelsők ragyogtak a hófehér márványtól, és nem véletlenül. A legszebb, kristálycukor fehérségű márványt Itáliában, Carrarában bányásszák mind a mai napig. Ez a kőzet ma is a legelegánsabb és legdrágább burkolóanyag, és soha nem fog kimenni a divatból. A keménysége mellett ez a tény is az örökkévalóságnak üzen. 

A márványt szépsége és időtállósága tette igen kedveltté.

A márvány típusai       

A márványt a színe alapján szokták típusokba sorolni. A nagy kalcittartalmú, szennyeződésektől mentes darabok hófehérek, és ezekből készítették már az ókori görög szobrászok is a műalkotásaikat, s mind a mai napig fehér márvánnyal dolgoznak a szobrászok. Ennek, illetve magának a kőzetnek köszönhetjük, hogy sok ókori hírességnek ismerjük az arcvonásait, mivel az idő sem volt képes elkoptatni ezeket az alkotásokat. Kis tisztasági csiszolást követően ugyanolyan csodálatosak pl. Pheidiász szobrai, mint amikor kikerültek a műhelyéből. 

A kőzet a különböző szennyezőanyagok hatására színt vált, és azt lehet mondani, hogy a szivárvány csaknem minden árnyalatában fellelhető. A fekete például Egyiptomban bányászható, és hatalmas feltűnést keltett az ókori Rómában, amikor Lucullus konzul (később szenátor) behozatta az első tömböket. Innen a hivatalos neve is, a lukullan. De vannak sárga, zöld és vörös típusok is, sőt egész sorozata van az úgynevezett kagylós márványoknak is, amelyek az opál színeiben ragyognak fel. Még ennél is változatosabbak a breccsák, amelyek a legkülönfélébb színű törmelékeknek kötőanyaggal összekerült tömegei. Mindegyik típusnak megvannak a lelőhelyei, és felsorolásuk köteteket tenne ki. Magyarországon nem található igazi márvány, a siklósi erezett kőzet valójában már mészkő, mert kevesebb a kalcittartalma 50%-nál. 

A márvány feldolgozása            

Bányászata a mai napig is a hagyományos módon történik, igaz, ehhez már motoros gépeket használnak. Korábban próbálkoztak robbantással is, de a szép tömböket a detonáció összezúzta, így visszatértek a hagyományos és óvatos vájár technikákhoz. Carrarában ezért mindössze napi 15 tonna követ nyernek ki. Ez a bánya legalább 3000 éve üzemel, és így sem lehet látni, hogy mikor merülne ki. Innen származik a leghatalmasabb tömb is, amely egyes adatok alapján 300, de más források szerint 400 tonnás volt, és 40 pár ökör húzta el Rómáig 1928-ban. 

A márványt óriási gépek csiszolókövein formálják, amelyhez folyamatosan adagolják a vizet, hogy a hatalmas port el tudják nyelni, majd kőtípustól függően gyémántszerszámokkal, vagy durvább csiszolókövekkel a teljes padlófelületet egy síkra csiszolják, azaz beépítésre késszé alakítják. Az egyes lerakott lapok között így is lehet még 1-2 milliméter eltérés, ezért a lerakáshoz nagy tudású szakember szükséges. 

Óvni kell a savaktól és a zsíroktól.

Kemény, mégis kényes       

Fentebb említettem, hogy márvány évezredeket is könnyedén átvészel, ám vannak olyan kémiai és mechanikai hatások, amelyek gyorsan tönkre tudják tenni. Mivel valójában mészkőről van szó, ezért a szénsav esküdt ellensége. Ha egy kockacukor nagyságú darabot szódavizes palackba teszünk, az kb. egy hónapon belül teljesen feloldódik. A savaknak nem tud ellenállni, ezért van az, hogy a savas esők nagy kárt tudnak okozni a márvánnyal teli emlékművekben. 

Óvni kell a savaktól és a zsíroktól, ezért egy valódi márvány konyhapult esetében nagyon fontos szempont az, hogy a műveletek után azonnal megtisztítsuk a felületet a káros anyagoktól. A mechanikai sérülésektől is óvni kell egy nappaliban lerakott márványpadlót. A karcolások nagyon csúnya sérüléseket okoznak, idővel megkoptatják a csillogó felületet, ezért a bútorok lábai célszerű filccel ellátni, hogy a szép és drága burkolatot megvédjük.       

A márványburkolatok tisztítása is kényes folyamat. Nem használhatunk olyan tisztítószert, amelynek maró hatása van. Marad a porszívózás és a langyos öblítővizes lemosás. 

Márvány napjaink otthonában  

Kimondottan ízléstelen dolog márvánnyal telezsúfolni a lakást, mindamellett drága és célszerűtlen is, mert kemény és hideg. A fürdőszoba az a terület, ahol a legjobban érvényesül, feltéve, ha olyan darabokat teszünk le, amelyeket elláttak egy vízhatlan réteggel. Ebben az esetben pazar és igen szép belsőt tudunk teremteni, ráadásul évtizedekre megoldottuk a fürdő burkolását. 

Vízhatlanra alakítva jól érzi magát a konyhában is, akár a konyhapulton elhelyezve munkalapként, és a nappali esetében is dönthetünk mellette, de ott már feltétlenül kellenek szőnyegek, vagy padlófűtés, mert hidegsége miatt nem győzünk majd fűteni. Ezért megfontolandó, hogy mennyit áldozzunk a szépségre a praktikum helyett.

Jól érzi magát a vízhatlanra alakított márvány a konyhában is.

nyito-lefele-nyil-bibor